Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NOVI SAD

Prošetali za slobodu!

Autor: Tanjug/Ž.B. | 07.10.2012 - 17:57:00h | Komentara: 0

Građanski protestni skup "Šetnja za slobodu", kojim je obeleženo pet godina od održavanja velikog antifašističkog skupa u tom gradu, protekao je bez incidenata. Skup kome je, prema proceni policije, prisustvovalo 2.000 građana, počeo je minutom ćutanja kao znak sećanja na preminulog borca za ljudska prava Vojina Dimitrijevića.

Antifašistička šetnja u Novom Sadu

"Šetnja za slobodu" u Novom Sadu | Foto: Nenad Mihajlović

Skup u centru i šetnju ulicama grada je obezbeđivao veliki broj pripadnika policije u opremi za razbijanje demonstracija. Pored građana na skupu su bili nevladinog sektora, članovi LSV-a, DS-a, LDP-a kao i organizatori „Beograd prajda“.

- Neonacisti koji su 2007. godine pokušali da naprave skup u Novom Sadu su sada zabranjeni, ali su ih zamenili novi. Živimo u gradu gde je zbog latiničnog natpisa smenjen direktor jedne kulturne ustanove u zemlji u kojoj se vlast odriče antifašizma i rehabilituje saradnike nacista iz II Svetskog rata. – rekao je Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine i jedan od članova organizatora iz „Građanske Vojvodine“.

Antifašistička šetnja u Novom Sadu

Oko 2000 okupljenih građana prošetalo centralnim ulicama Novog Sada | Foto: Nenad Mihajlović

Organizatori "Beograd Prjada" prošetali Novim Sadom!

Jedan od organizatora "Parade ponosa" Goran Miletić istakao je da se u Novom Sadu šetao kao slobodan čovek.

Goran Miletić

- Solidarišemo se sa građanima i sa organizacijama koje su i nama dali podršku. Ružna slika je bila u subotu u Beogradu, za razliku od ove današnje u Novom Sadu – naveo je Goran Miletić član organizacije "Beograd prajd".

Nakon obraćanja organizatora, kolona, u kojoj su se nalazili i pripadnici LGBT populacije, krenula je Zmaj-Jovinom ulicom i Dunavskom ulicom ka Keju žrtava racije pored Dunava. Na čelu kolone nošen je veliki transparent na kome je ispisano "Stop fašizmu" i precrtan kukasti krst, a viđen je i veči broj zastava Srbije, Vojvodine, Novog Sada, EU i zastava u duginim bojama.
Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov podsetio je da je Novi Sad pre pet godina izašao na ulice i rekao "ne" fašizmu i nacizmu.

- Pet godina posle u Novom Sadu se lakše diše, ali borba još nije završena. Živimo u zemlji koja se stidi svog antifašističkog nasleđa i pravedne borbe protiv ove ideologije - rekao je Popov.

Portparol LSV i narodni poslanik Aleksandra Jerkov je navela da je 2007. dobijena bitka, ali ne i rat protiv nacista.


- Sve dok se u Novom Sadu smenjuju direktori zbog latiničnih natpisa, dok se spaljuju zastave drugih zemalja i dok se sekirama lupaju auta stranih navijača taj rat nije dobijen. - rekla je Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Aleksandra Jerkov obratila se okupljenim ljudima  | Foto: Nenad Mihajlović

Organizator "Šetnje" je novosadska nevladina organizacija "Građanska Vojvodina".

- Građanska Vojvodina" organizovala je 7. oktobra 2007. godine protestnu šetnju u kojoj je učestvovalo oko 5.000 građana, a čiji je cilj bio da se suprotstavi nameri neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" da toga dana organizuje svoj marš u Novom Sadu.
Tom prilikom lakše je povređeno nekoliko ljudi, koji su pogođeni kamenicama. Sudski postupak u vezi sa tim incidentom nije okončan do danas.

Ipak bilo huligana!

Huligan sa policijom

Mladić koji je bacio flašu na kolonu, prilikom hapšenja | Foto: Nenad Mihajlović

Velikih incidenata na skupu nije bilo, sem jednog manjeg kada je tokom šetnje Kejom žrtava racije jedan maldić iz crvenog golfa bacio flašu na kolonu uz povik „Smrt pederima“. On je ubrzo priveden u policiju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP