Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BEOGRAĐANKA MIRJANA SMILJANIĆ SEDAM GODINA U UGANDI FRIZIRA AFRIČKU ELITU

Radila o glavi
i Hilari Klinton!

Autor: B. Nenković | 04.08.2013 - 16:44:00h | Komentara: 1

Beograđanka Mirjana Smiljanić jedna je od osamdesetoro Srba, koji žive i rade u Kampali, glavnom gradu Ugande. Ali neobično je to što je ova, inače rođena Požežanka, uspela da u dalekoj afričkoj zemlji otvori svoj frizerski salon. Pod njene makaze dolaze supruge ambasadora, konzula, menadžera svetskih firmi, ali i VIP ličnosti poput Hilari Klinton.

Mirjana Smiljanić

Salon „Mira“ u Kampali

Hilari Klinton

Susret s Hilari  „odlično prošao“| Foto: Reuters

Pod Mirine makaze dolaze supruge ambasadora, konzula, menadžera svetskih firmi, ali i svetski državnici poput bivše prve dame i  državnog sekretara SAD

Odlazak u Afriku i ostanak u Ugandi, Mirjani se desio sasvim slučajno, pre sedam godina. Sa pozajmljenim novcem za avionsku kartu otišla je na poziv jedne polusrpkinje- poluruskinje, koja je već imala svoj salon u Kampali i tražila je ispomoć. Uslovi konkursa bili su jednostavni - znaš li da šišaš, govoriš li engleski i da li imaš vozačku dozvolu. Mirjana, koja je pre toga radila u beogradskom salonu Bate Đorđevića sada je jedna od vodećih frizera u Kampali za neafrikansko stanovništvo.

- Postoji nekoliko razloga za to. Prvo, kosa Afrikanaca je zaista teška za rad i njihove vlasi se ponašaju ka žice. Drugo, svako ima poverenja u svog frizera, tako je svuda u svetu, pa i u Africi. Moja klijentela su žene koje su tu došle sa muževima ili rade u stranim ambasadama. Posle godinu dana rada u tuđem salonu, koji se u međuvremenu zatvorio, odlučila sam da otvorim svoj i započnem samostalni biznis. Zasad posao ide dobro - kaže Mirjana.

Mirjana Smiljanić

Mirjana Smiljanić

 

Vruće joj u Srbiji!
Život u Ugandi je za ovu Mirjanu bio pravo otkrovenje. Kada smo je lakonski upitali da li je već istrenirana za tropske vrućine u Srbiji ovog leta, ona je odgovorila: „Odoh ja u moju Afriku! Tamo je večito proleće. Temperature u Ugandi su od 16 do 23 stepena“.

Mira je prostor za svoj istoimeni salon iznajmila od Indusa u jednom od Kantri klubova, u čijem sastavu su bazeni, teretane, restorani... U park kluba često svraćaju afričke domaće životinje, pa dok frizira, mušterije kroz izlog salona posmatraju majmune i ostale egzotične prolaznike. O susretu sa Hilari Klinton kaže da je „odlično prošao“ iako je pre ulaska u hotelsku sobu prošla neviđenu proveru.

- Jedna od mojih mušterija koja radi u američkoj ambasadi pitala me je da li bih frizirala važnu ličnost. Nije mi rekla ko je u pitanju. Posle provera odvezli su me u hotel „Serena“, gde je Klintonova odsela, dok je bila u poseti Kampali. Bilo joj je potrebno samo feniranje. Porazgovarale smo malo i zaista nema govora da je strah i trepet - kaže Mira.

Ova Srpkinja je, kako navodi, u Africi pronašla sebe. Odgovara joj temperament lokalnog stanovništva. Prijanti su i nasmejani, žive samo za danas, a ne za sutra, u stanju su da žurke, partije i prijeme prave sedam dana u nedelji i prosto - oni vole život.

Mirjana Smiljanić

„Prijatni su, nasmejani i vole život“: Mira sa prijateljem

Mirjana Smiljanić

- Pre Ugande imala sam ponudu za Damask. Ali porodica i prijatelji su bili skeptični i odustala sam. Ovu priliku nisam htela da propustim. I treba otići i probati. Uvek imate gde da se vratite, ako nešto krene naopako. Pričali su mi pre polaska da ću tamo dobiti sidu i ostale poznate i nepoznate bolesti. Ali AIDS se može dobiti svuda. Bezbednost je, kao i u svakom drugom gradu. Belci nemaju nikakvih posebnih problema, samo zato što su beli. Pozajmila sam deo novca za avionsku kartu, primila vakcinu protiv žute groznice i sa vizom stigla u Afriku, u kojoj sam već sedam godina - dodaje Mira.

Mirjana Smiljanić

Ko šiša elitu? Pa, Mira!

Plavuše ko boginje
San svih Afrikanki je, kaže naša sagovornica, da imaju pravu kosu. Ne prezaju ni od hemijskih tretmana da bi imale frizure kao belkinje. A plavuše u Kampali računaju se u red malih čuda.
-Vole plavu kosu, to je za njih potpuno neobično. To mi je malo i pomoglo kada sam u lokalnoj amdinistraciji registrovala salon, jer sam i sama plavuša. Oni zagledaju vašu kosu, progovite koju reč sa njima i administracija ne izgleda kao noćna mora - dodaje Mirjana.

Poslednji komentari
  • Jelena Vreme: 05.08.2013 10:03h

    Koje su ovo gluposti! Gde to ide srpsko novinarstvo? Koga u Srbiji zanima frizerka koji radi u Ugandi, sem mozda njene familije? Inace salon gde je Mira radila kad je dosla u Ugandu jos uvek vrlo uspesno posluje. U Kampali ima mnogo salona za "neafrikansku" kosu i svi dobro rade i zdrava su konkurencija jedni drugima. Molim vas da sledeci clanak posvetite "uspesnom" fudbaleru, mladom decku Milosu Ilicu koji je sad pod okriljem Mire i koji nije tako uspesan kao ona ali eto uziva u Africi i lepom vremenu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP