Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ADVOKATI PREPORUČUJU TUŽBE ZBOG CENA U VRTIĆIMA

Roditelji, tražite svoje pare!

Autor: R: ĆORALIĆ | 07.03.2015 - 09:25:00h | Komentara: 3

Roditeljima u Beogradu i Kragujevcu koji su više od četiri godine skuplje plaćali boravak dece u vrtićima od onog što je zakon dozvoljavao, po svemu sudeći, ne preostaje ništa drugo osim da presaviju tabak i podnesu tužbe. Advokati tvrde da su zahtevi roditelja već počeli da pristižu i da se uskoro može očekivati i podnošenje prvih tužbi.

Tužite i grad i predškolsku ustanovu, i to po dva osnova - za neosnovano bogaćenje i za naknadu štete, kaže advokat Milan Kostić

Tužite i grad i predškolsku ustanovu, i to po dva osnova - za neosnovano bogaćenje i za naknadu štete, kaže advokat Milan Kostić | Foto: Mitar Mitrović

- Jedini način je da roditelji naknadu štete potraže sudskim putem. Lično sam pre za to da jednu tužbu podnese više roditelja iz iste opštine ili vrtića zbog manjih troškova.

Cene dobili u nasledstvo!


Sadašnja vlast u Beogradu cenu za boravak deteta u vrtićima od 9.705 dinara nasledila je od svojih prethodnika. Tu cenu je plaćalo od marta 2010. do kraja 2014. godine 28.000 roditelja. Međutim, od januara 2015. uvedena je jedinstvena cena, koja iznosi 5.540 dinara.

Moj savet je da se tuže i grad i predškolska ustanova, i to po dva osnova - za neosnovano bogaćenje i za naknadu štete - kaže beogradski advokat Milan Kostić, dodajući da mu se već javilo desetak roditelja. On ističe da dužina procesa zavisi od ažurnosti sudova, ali pretpostavlja da bi prvostepena odluka mogla biti doneta u roku od godinu i po dana.

Kostić ističe da, po njegovom mišljenju, postupak nije zastareo i da roditelji imaju pravo na naknadu štete.

- Neosnovano bogaćenje zastareva posle 10 godina, a naknada štete posle tri godine od saznanja za štetu i učinioca ili u objektivnom roku od pet godina - kaže Kostić, napominjući da će se tražiti i kamata za svako pojedinačno potraživanje.
Međutim, u Sekretarijatu za obrazovanje ostaju pri stavu su cene obračunavali po zakonu.

- Cena boravka dece obračunavana je po tada važećim propisima, pa ne postoji pravni osnov za vraćanje novca, kao ni osnov za potraživanje od roditelja koji su plaćali manje - rekli su u Sekretarijatu.

Traži nadoknadu štete roditeljima: Janković

Traži nadoknadu štete roditeljima: Janković | Foto: Rajko Ristić


Zbog nezakonite naplate vrtića, ombudsman Saša Janković zatražio je od gradskih uprava Beograda i Kragujevca da na neki način nadoknade štetu koju su roditeljima nanosili više od četiri godine, ali odgovor još nije dobio.

- Moja preporuka je realna i stvarna, jer je nesporno da je naknada za boravak u vrtićima nepravedno naplaćivana. Sačekaću zvaničan odgovor, ali po zakonu, ja mogu samo da dajem preporuku, nemam ovlašćenja da naređujem ili smenjujem. Ipak, kad se konstatuje da ste nešto pogrešno radili, elementarna stvar je da pokušate da to ispravite. U ovom slučaju ne mora nužno da bude vraćanje novca, ali bi mogli nekako da se oduže roditeljima - objašnjava Janković.
Poslednji komentari
  • rale Vreme: 07.03.2015 07:35h

    treba jos da Drzavi platimo i troskove postupka.

  • jelena Vreme: 07.03.2015 09:04h

    a oni koji imaju resenja do Septembra ce placati po njima a ne umanjeno tako da samohrana majka place 4800 strasno

  • NENAD Vreme: 08.03.2015 13:28h

    DJILAS DA VRATI PARE, POSTO JE OVA PLACKA VRSENA DOK JE ON BIO GRADONACELNIK!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP