Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SELO NAŠE LEPŠE OD SANKT PETERBURGA

Rusi u Srbiji dižu kuće od slame!

Autor: ž. Dulanović | 09.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Dmitrij Simonov (26), grafički dizajner iz Sankt Peterburga, sa suprugom Anastasijom i četvorogodišnjom ćerkicom u Radoinji kod Nove Varoši gradi porodični stambeni objekat od drveta, slame i gline, na mestu na kojem će nići rusko eko-selo.

Rus Dmitrij  Simonov (26) sa  porodicom će biti  novi stanovnik  sela Radoinje,  gde će uskoro nići  rusko eko-selo sa  kućama o

Rus Dmitrij Simonov (26) sa porodicom će biti novi stanovnik sela Radoinje, gde će uskoro nići rusko eko-selo | Foto: Ž. Dulanović

Bežeći od gužve velegrada, Dmitrijevim tragom će na Ljuto brdo iznad zaseoka Subotići na proleće stići njegovi roditelji, sestra i nekoliko prijatelja, a u novoj domovini na zavičaj i ruske stepe podsećaće ih obližnji šumarak breza i smreke koji su kupili od meštana.


U školu u Radoinji


Dmitrij Simonov kaže da će u Radoinji nastaviti posao koji je radio u Rusiji.
- Supruga je marketing menadžer i imamo firmu za izradu sajtova i kompjuterskih programa, a poslove za rusko tržište možemo da odrađujemo i ovde. Ćerkica uči srpski i kada dođe vreme, krenuće u školu u Radoinji - kaže Dmitrij.

Kao što Dmitrij nije tipičan Rus, jer ne puši i ne pije, tako ni jednospratna kuća površine 70 kvadrata u koju bi tročlana porodica Simonov trebalo da se useli na proleće neće po izgledu i načinu gradnje ličiti na ostale kuće u Radoinji. Zidovi će biti od bukovih oblica, gline, kreča i slame, dok će kuća umesto crepom biti pokrivena busenom ljute planinske trave sa obližnjih pašnjaka.

- Neću da prekrasnu prirodu kvarim čelikom i betonom, a kuća koju gradim od prirodnih materijala mnogo je zdravija za stanovanje i ima bolju zvučnu i toplotnu izolaciju.
Kuća je mešavina stilova koje sam upoznao obilazeći sela Rusije i rodnog Kazahstana u potrazi za mestom na kojem bi mogao da sagradim eko-domaćinstvo i sa porodicom pobegnem od gradske vreve i smoga. Mada u Sankt Peterburgu živimo desetak godina, nismo uspeli da se naviknemo na tamošnju klimu - kaže Dmitrij.

U Radoinju su Dmitrij i Anastasija stigli proletos sasvim slučajno, baš kada su izgubili i poslednju nadu da će i na Balkanu pronaći svoje mesto pod suncem. Pre toga, oni su u Crnoj Gori boravili pola godine, ali im se tamo nije svidelo.

- Kupili smo u Radoinji 85 ari zemlje i nešto šume, a u Novoj Varoši iznajmili stan dok se ne skućimo. Privukli su nas priroda i klima, a i meštani su predusretljivi i ljubazni. Zbog toga smo i napravili sajt i Fejsbuk grupu kako bismo promovisali zlatarski kraj i njegove lepote, a nedavno je i na gledanoj ruskoj televiziji emitovana reportaža o selu i nama, što je sve imalo efekta. Već je nekoliko porodica i prijatelja iz Rusije najavilo da će nam se uskoro pridružiti u Radoinji. U komšiluku ima dovoljno plodne zemlje na prodaju i za novi početak - priča Dmitrij.

Dmitrij

Dmitrij | Foto: Ž. Dulanović

Eko Rus


Dmitrij kaže da on i supruga Anastasija pripadaju sve brojnijem delu mlade generacije koju u domovini u žargonu nazivaju “ekološki Rusi”. Ne piju, ne puše i žive u skladu sa prirodom.
- Zbog toga se komšije u početku i bile iznenađene kada u gostima odbijem čašicu rakije, koja je ovde običaj. Međutim, veoma brzo su prihvatili i poštuju moj stav, pa mi niko ne zamera kada zaboravim da namerniku ponudim alkoholno piće - kaže Dmitrij.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP