Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DOBRIVOJE TANASIJEVIĆ (80) - OD TAPKAROŠA I FUDBALERA DO UGLEDNOG FILMSKOG RADNIKA

Sa pijace sam stigao u Holivud!

Autor: M. Zdravković | 08.03.2015 - 20:50:00h | Komentara: 2

Svetski, a naš. Tako bi se ukratko mogao opisati Dobrivoje Tanasijević, vitalni 80-godišnjak, bivši fudbaler, ugostitelj, živopisni lik iz filmskog sveta Holivuda i šta još sve ne...

Den Tana

Den Tana | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Bio je i predsednik FK Crvena zvezda, pre toga čelnik engleskog Brentforda, jedan je od pionira američkog fudbala, gde je i zaradio prvih milion dolara.

"Ovo mi je najdraža fotografija. Moja majka Lenka i ja sa neke tri godine"

Sve to i još mnogo više ostvario je pod umetničkim imenom Den Tana. U poseti redakciji „Alo!“, dragi gost nam je pričao o prvom zarađenom dinaru, o starom Beogradu u kojem je rođen i novom svetu, kroz koji i dalje korača ispred svog vremena...

Den Tana je bio glumac u Holivudu sredinom šezdesetih

Den Tana je bio glumac u Holivudu sredinom šezdesetih Foto:A.Dimitrijević

 
- Celo detinjstvo sam preoveo oko Zelenog venca. Imali smo kuću u ulici Kraljice Natalije, ali je odavno srušena. Živeo sam sa majkom Lenkom, a oca Radojka je Komunistička partija Jugoslavije oterala na prisilni rad. Bilo je to doba najbrutalnijeg komunizma, nakon oslobođenja od Nemaca 1945. i nije čudo što sam kasnije, tokom mladosti, često bežao od tog crvenog zla - energično će Den Tana.

Prodavao bih "Alo!" novine

Svašta ste radili u životu, da li biste bili kolporter „Alo!“ novina?
- Bih, što da ne. Naaajnoviji „Alo!“. Hm... Imate zanimljiv naziv novina, marketinški baš upečatljivo. Dobar ste list i ne bih se stideo posla prodavca vaših novina. Znate, generalno novinama dugujem mnogo. Uz njih sam naučio strane jezike, saznao mnoge stvari koje su mi pomogle u karijeri i životu - iskreno će Den Tana.

 Dok niste stasali za bekstvo, morali ste da se mučite i da zarađujete za život. Kako ste se dovijali u ona teška vremena?

- Sa 10 godina sam prodavao voće i povrće na Zelenom vencu. Posao mi je tako dobro krenuo da sam vrlo brzo zarađivao i deset puta više od majke, koja je radila u fabrici slatkiša. Mesto me nikad nije dugo držalo, meni je kasnije i Holivud postao mali. Ubrzo sam došao na ideju da tapkam karte ispred bioskopa „Jadran“. Jednom mi je ostala ulaznica viška, pa reših da pogledam i ja neku projekciju. Sedeo sam u prvom redu, pored svojih mušterija, i zahvaljujući „Brucošima sa Oksforda“ zaljubio se u film, koji mi je kasnije i obeležilo život.

Tito mi je rekao:
“I ja bih pobegao!”

Iako je pobegao od Titovog režima, Den Tana je u vreme Niksona u Americi nabasao na maršala.
- Na prijemu za emigrante, Broz me je pitao kako sam dospeo do Amerike. Rekoh mu - pobegao sam 1952. godine. Odgovorio mi je: „E, da sam bio na tvom mestu, i ja bih pobegao.“

Kako ste pobegli od autoritarnog režima, od drugog sistema vrednosti?

- Iz straha! Dok sam još bio mali, naučio sam da igram tango. Ples koji zamalo da mi dođe glave. Dok sam sa Zvezdinim omladincima bio u Briselu, na nekom fudbalskom turniru, zablistao sam na jednom balu. Ta kapitalistička igra, kako su je definisali, zasmetala je partijskom komesaru. Rekao je da će me prijaviti jugoslovenskim vlastima kad se vratimo u zemlju. Nisam želeo da dočekam sudbinu svog oca i da završim u zatvoru. Odlučio sam da emigriram. Poželeo sam da osvojim svet.


Sa samo 17 godina. Odakle vam hrabrost?
- Još kao dečak naučio sam da se ne plašim ničega. Lutao sam po svetu, bivao po Evropi u hraniteljskim porodicama, igrao u Anderlehtu, pa u Hanoveru, dok nisam uspeo da se dočepam Kanade. Bilo je svega na tom putu, spavao sam u različitim budžacima, radio raznorazne poslove, a sva dokumenta i pasoši koje sam imao bili su falsifikati.

Den Tana u društvu kraljeva komedije Adama Sandlera, Krisa Roka, Bena Stilera i Džima Kerija

Den Tana u društvu kraljeva komedije Adama Sandlera, Krisa Roka, Bena Stilera i Džima Kerija

 

Iz Kanade ste otišli u Holivud. Batalili ste fudbal zarad filmske karijere?
- Uspevao sam da od filma zaradim ozbiljan novac. Gluma je ono što sam od one posete bioskopu „Jadran“ najviše želeo. Čim sam se dočepao Los Anđelesa, upisao sam časove kod Džefa Korija u Malibuu i nisam dugo čekao na svoj prvi filmski nastup. Nakon nekoliko godina, otvorio sam restoran „Den Tana“. I danas je to jedan od najekskluzivnijih restorana u Los Anđelesu. Mnoga poznata imena su moji lični prijatelji i gosti - Silvester Stalone, Džon Travolta, Džejms Vuds, Džek Nikolson, Lari King, Kameron Dijaz...

Večera kod mafijaša sa Sinatrinom ćerkom
Den Tana se kao mladi holivudski glumac „zabavljao“ i sa Nensi Sinatrom, opasnom mačkom, ćerkom Frenka Sinatre. Ovu simpatičnu priču malo ko zna.
- Bio joj je rođendan i raskinula je sa dečkom. Njena mama mi je dala 20 dolara i zamolila me da je izvedem na večeru, onako prijateljski. Bio sam stariji od nje. Seli smo u restoran prijatelja njenog oca, mafijaša iz Italije. Frenk nije znao za moj dogovor sa gospođom Sinatrom. Uz račun mi je stigla cedulja sa porukom: „Nemoj da sam te više ikada video sa mojom ćerkom“. U potpisu - F. S. Često smo se prisećali tog događaja, Frenk Sinatra je bio redovan gost u mom restoranu - otkriva Den Tana.


Taj restoran kao da vam nije bio dovoljan. Petljali ste se često sa fudbalom, a poseban trag ste ostavili u Engleskoj?
- Tamo sam bio jedini stranac koji je bio izabran u Izvršni komitet FA Engleske. Hej, Srbin među svim onim lordovima. Čast mi je zbog toga, posebno što sam približio fudbal ljudima iz SAD - zaključuje Den Tana.

Ugasio bih Zvezdu da hoću
Oni mlađi Den Tanu pamte i kao predsednika FK Crvena zvezda. Nazivali su ga jenkijem, konobarom, navijači su mu pretili pištoljima, pa se zbog toga i nije dugo zadržao na „Marakani“.
- Pozajmio sam Zvezdi dosta novca, kao njen predsednik. Imam sve napismeno i da hoću, sa vezama u UEFA i FIFA koje još imam, mogao bih da stavim katanac na klub. Ali, naravno da to nikada ne bih učinio jer je Zvezda moja večita ljubav. Nadam se da će se vratiti na stari put slave, iako nisam optimista - kaže Den Tana.

Poslednji komentari
  • ognjen Vreme: 09.03.2015 14:55h

    Legenda i veliki covek.

  • nedjo Vreme: 09.03.2015 17:58h

    svaka cast

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP