Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

REPORTERI ALO! U KRALJEVU PRED DAN D

Sad se i Kraljevo vidi s Meseca!

Autor: Mihailo Medenica | 06.03.2015 - 19:20:00h | Komentara: 0

Živo pamti starina Radovan Ranđelović kada je Kraljevo dočekivalo Tita, a Kraljevčani hteli - ne hteli izlazili na ulice da mašu zastavicama i aplaudiraju ako su kome ruke bile slobodne... Po mogućstvu oboje, pa još i ako krene koja suza radosnica pride - sve je to narodna vlast pažljivo pratila i beležila...

Deca,  mlado, staro...  sačekuju  Novaka, a on  je ljubazan i  predusretljiv

Deca, mlado, staro... sačekuju Novaka, a on je ljubazan i predusretljiv | Foto: S. Petrović

- Sad narod to sam čini, bez komande, s ljubavlju - veli dobroćudni starac, metlajući uzani trotoar pred trošnom kućom, baš preko puta hotela „Kristal“, koji je ovih dana dom „najvećeg sina naroda i narodnosti“, ali zaista - Novaka Đokovića, i resto teniske reprezentacije.

Viktor Troicki

Viktor Troicki | Foto: Vesna Lalić

 
Najbolji kraljevački hotel, kažu, u zabitoj uličici iza gradske bolnice, možda i nedostojan veličine najčuvenijeg gosta, ali u tome i jeste veličina Novaka Đokovića - zvezda svojeg sazvežđa u kojem za svakog ima mesta!

- Po čitav dan je ludnica u ulici, ne pitajte! Deca, mlado, staro... sačekuju Novaka, a on ljubazan i predusretljiv - dodaje, nudeći decu da se sakriju od snega pod strehu njegove čatmare. Decu koja već satima mrznu pred hotelom čekajući svoje „Bitlse“. Uopšte, čitav grad je baš kao i ta uličica - euforičan, zapravo ponosan na sebe i gosta, doteran ko ibarska mlada s kojom je đuvegija izdaleka došao da ašikuje.

- Ko Las Vegas, druže! Ne pamtim za ovih 50 i kusur godina života da nam je svaka svetiljka u gradu radila... Ako se onaj Kineski zid vidi s Meseca, vala, vidi se i Kraljevo ovih dana - nije isključeno, dobri naš Gorane Rakoviću, promrzli prodavče voća na kraljevačkoj pijaci.

- Nije svraćao, šteta, ali ima vremena, možda obiđe i našu pijacu kao onu vašu u Beogradu - naravno, reč je o Noletu i možda nerealnoj želji svih da se ukaže iza svakog ćoška i zabasa u svaku uličicu, ali imaju puno pravo na to. Odavno Kraljevo nije imalo više razloga za slavlje i euforiju, naprotiv, muka je muku stizala, no...

Terase bez kaca i veša

Terase bez kaca i veša | Foto: Vesna Lalić

 
- Ne za rame, za dugme, sine, da nešto čika Boletove sreće pređe i na tebe - dobri gradski duh na prastarom „tomosu“- odžačar Bole, jedan od najautentičnijih simbola grada bezmalo četiri decenije.

- Nisam uspeo da dođem do karata za tenis, čekao sam, ali... Mogao sam preko veze, svi me poznaju, neću tako, nikad se nisam laktao, a voleo bih, pravo da vam kažem, nekako samo da se probijem do Noleta na sekund, da mu poklonim malu dimničarsku četku za sreću! Baš bih voleo, pokušaću, valjda uspem - ode niz ulicu stajući da ga namernici dodirnu, mada posla ima preko glave, kaže. Nije jedini, sve što je više od kvake na vratima uposleno je na sređivanju grada.

- Ovo je odnegovana brada, podšišana, uredna, nije mimo propisa - ustavljamo jednog od taksista, kojih je po ulicama grada naoko previše.

 
- Nisam ja uvek na taksiju, niti uvek imam bradu, do jutra sam obrijan, mada rekoh, ovo je uredna brada, ne verujem da je vredna kazne - jeste, reč je o famoznoj kazni od 5.000 dinara za neobrijane taksiste, neoprane automobile i zimnicu na terasama.

Što se kažnjavanja tiče, ova dva s početka i nekako, ali možda se malo preteruje s poglavljem o terasama, no građani su poslušali - nema na balkonima ničega čemu tamo nije mesto, a zna se da u Srbiji terasa služi za sve ono što ne može da stane u stan, još koju deceniju nije za bacanje, pod čuvenim izgovorom „valjaće“ i naravno - kace s kupusom, bre!

- E, nema toga više, barem ne za sada - kaže gospođa Ljiljana, žena pitomog lica i osmeha, prodavačica drangulija na tezgi u samom centru.
- Da je sreće, uvek Kraljevo da nam bude ovakvo, a ne samo kad neko važan dolazi, ali... - crveni iza gomile crvenih plišanih srca, ni na jednom ime svih imena u Kraljevu danas?!

- Nemam srca s Noletovim imenom, ali danas stižu majice, biće do po podne ako sačekate - rado, divna damo, ali sneg preti da upropasti i vaše i naše planove. Jedino što neće moći, pa da pada još toliko jeste - duh ibarske mlade i to zrno sreće u ljudima, u nesrećna vremena! I činjenicu da se ovih dana „vidi“ iz svemira, a i čuje daleko! Ta jedna, ali nasušna reč: Nole!
Još da Ibar može da se spakuje u flašice i prodaje kao parfem...

Naprednjakuše izvisile za „Kup Novaka Đokovića”

Naprednim damama Raške propao je planirani izlet u Kraljevo i gledanje meča Novaka Đokovića jer su im karte razgrabljene ispred nosa! Kako nam je potvrdila Zagorka Šumarac, jedna od aktivistkinja ove unije, put u Kraljevo je „načisto propao“.
- Nema ništa od toga. Nismo uspele da nabavimo karte i sve je otkazano. U ponedeljak smo imale sastanak i obavestile smo članice da nam je plan propao jer nismo na vreme reagovale i kupile karte - ispričala nam je ona.
Da je gledanje Novaka Đokovića bio jedini motiv naprednih dama, pokazuje i obaveštenje koje su postavile na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.
“Drage dame, martovski sastanak unije žena biće održan u ponedeljak, 2. marta 2015. godine u 15 sati u Raški, u prostorijama stranke! Tema sastanka biće 8. mart, Praznik žena, i odlazak u Kraljevo na KUP Novaka Đokovića. Dođite, čekamo vas”. I. K.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP