Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PREDSTAVLJENA KULINARSKA EDICIJA „ŠTA SE KUVA PO SRBIJI“

Sad svi znaju šta se krčka!

Autor: O. Kravljača | 02.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

U „Mikser hausu“ u Beogradu predstavljeni su kuvari „Šta se kuva po Srbiji“ u izdanju „Blic žene“. Ova jedinstvena kulinarska edicija od šest kuvara nastala je iz feljtona „Šta se kuva po Srbiji“, koji je objavljivan u mesečniku „Blic žena kuhinja“. Redakcija je još tada, pre tri godine, znala da pred sobom ima gastronomsko blago i materijal koji zaslužuje da preraste u kuvar.

Predstavljena kulinarska  edicija „Šta se kuva po Srbiji“

Predstavljena kulinarska edicija „Šta se kuva po Srbiji“ | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Osim prvog kuvara, koji je u prodaji od 27. septembra uz „Blic ženu“, prisutni su imali prilike da vide i ostalih pet kuvara, koji će se prodavati do februara 2015. svake poslednje subote u mesecu, ali i da uživaju u posebnom doživljaju koji im je priredila „Blic žena“.


Prvo ih je oduševio neobičan spoj modernog ambijenta „Mikser hausa“ i novopazarskog hora „Isabeg“ u autentičnim nošnjama, koji je otvorio promociju pesmom „Daruj me džanetom tvojim“. Uneli su toplinu među goste, evocirali ukuse svog kraja i istakli poruku ovog kulinarskog poduhvata.

Kruna rada cele redakcije:  Ružica Mevorah

Kruna rada cele redakcije: Ružica Mevorah | Foto: RAS Đorđe Kojadinović


Pozdravljajući goste, Sandra Subotin Čobanin, urednica kuvara, predstavila je veličinu projekta u koji su se upustile i ona i cela redakcija:
– Srbiju smo obišli uzduž i popreko, sarađivali s najboljim kuvarima, iskusnim domaćicama, čuvenim kafanama, kao i s udruženjima žena koja čuvaju stare zanate i kulinarsku tradiciju svog kraja. Zajedno smo napravili, probali i slikali preko 300 autentičnih jela iz svih krajeva naše zemlje.
Zadovoljstvo rezultatom višegodišnjeg rada nije krila ni Ružica Mevorah, urednica „Blic žene“.

– Ovo doživljavam kao nagradu. Novine kratko traju, a knjiga je nešto što ostaje. Ovih šest kuvara su kruna rada cele redakcije.
Publiku su pozdravili i Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije, Dejan Zagorac iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, i Muradija Jokić, predsednica Udruženja žena i majki „Ana“ iz Novog Pazara.
A onda su se gosti „Mikser hausa“ uz vina prestižnih domaćih vinarija i zvuke tamburaškog orkestra „Još ovu noć“ iz Bačke prepustili putovanju koje spaja različite krajeve, ukuse i običaje, a čije je krajnje odredište zbližavanje ljudi i razmenjivanje bogatstva raznolikosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP