Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DIMITRIJE TUCOVIĆ REKORDER PO BROJU ISPRAĆAJA NA ONAJ SVET

Sahranjuju ga šesti put?!

Autor: Gane Đorđević | 24.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Lider nekadašnje srpske socijal-demokratske partije Dimitrije Tucović uskoro bi trebalo da bude sahranjen i po šesti put, čime će najverovatnije postati svojevsrtan srpski rekorder po broju zvaničnih ispraćaja na onaj svet!

Spomenik na Trgu Slavija

Spomenik na Trgu Slavija | Foto: Mitar Mitrović

Tucović je 20. novembra 1914. prvo sahranjen ispod jednog hrasta u selu Šušnjar, gde je izdahnuo posle ranjavanja na Vračebrdu. Na kori drveta njegovi ratni drugovi su tada urezali: “Ovde leži radnički vitez”. Ipak, na molbu njegove majke i sestre, njegovo telo je otkopano i ponovo sahranjeno na seoskom groblju u Šušnjaru.

Godinu dana kasnije, po nalogu brata Vladimira, njegovi posmrtni ostaci su preneti na vojničko groblje u Lazarevac. „Alo!“ je došao u posed fotografije sa njegove četvrte sahrane, koja je obavljena 1939, kada su njegovi posmrtni ostaci premešteni s vojničkog groblja u kriptu Crkve Svetog velikomučenika Dimitrija.

Grob iz kojeg je  1939. prebačen u spomen kosturnicu

Grob iz kojeg je 1939. prebačen u spomen kosturnicu

 
Slavoljub Kolačarić, vlasnik fotografije koja je malo poznata javnosti, objašnjava da je iskopavanjem posmrtnih ostataka sa vojničkog groblja rukovodio poznati lazarevački trgovac Milutin Bročić.

Po završetku Drugog svetskog rata, 1949. godine, komunističke vlasti su Tucoviću organizovale i petu, jubilarnu, i zasad poslednju sahranu, a za njegovonovo večno konačište izabran je Trg na Slaviji, gde se i danas nalazi njegov grob.

Dimitrije Tucović

Dimitrije Tucović

 
Odbornici Skupštine grada Beograda doneli su prekjuče odluku da pokojni Dimitrije opet “pakuje kofere”. Naime, u sklopu rekonstrukcije Trga na Slaviji njegov spomenik, pa samim tim i grob, biće izmešten na plato ispred Narodne banke Srbije. Radovi na rekonstrukciji ovog trga, na kome će umesto spomenika biti izgrađena velika moderna fontana, započeće u martu iduće godine.

Nije Tucović jedini putnik na onom svetu


Nije Dimitrije Tucović jedini poznat Srbin koji je nakon oproštaja od ovozemaljskog života krenuo na velika putovanja po onom svetu. Vuk Karadžić, otac naše pismenosti, dosada je tri puta ukopavan. Premeštani su posmrtni ostaci i pesnika Branka Radičevića, putopisca, esejiste i diplomate Rastka Petrovića, pesnika Jovana Dučića. Posmrtni ostaci vladike Nikolaja Velimirovića proputovali su gotovo pola sveta dok 1991. godine, 35 godina nakon njegove smrti, iz američkog Libertvila nisu preneti u manstir Ćelije u selo Lelić.

Poslednji komentari
  • Violeta Vreme: 24.07.2014 08:26h

    Osuđivao je oslobađanje Stare Srbije, Kosmeta, nazivao je Balkanske ratove osvajačkim i imperijalističkim pohodima srpske buržoazije, pravdao zločine Arnauta nad Srbima. Zato su ga komunističke vlasti i postavile usred Beograda.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP