Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DECA OLAKO ULAZE U KOMUNIKACIJU SA NEPOZNATIMA

Samo da vrvi od prijatelja!

Autor: A. E. | 28.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Deca željna dokazivanja često se takmiče među sobom ko će imati veći broj prijatelja na društvenim mrežama, pa zbog toga često otvaraju i više profila.

Roditelji moraju da kontrolišu virtuelni život svoje dece

Roditelji moraju da kontrolišu virtuelni život svoje dece | Foto: Profimedia

Upravo je socijalna interakcija najprivlačnija na ovim mrežama, međutim, deca neretko u toj svojoj želji i nadmetanju, prihvataju i nepoznate osobe za prijatelje.
Zbog toga se lako mogu se naći na meti predatora, postati žrtve vršnjačkog nasilja, sekti i nekih drugih opasnosti koje vrebaju na internetu, a razočaranje je najbezbolnija posledica koju deca zbog ovoga mogu osetiti, kaže Biljana Kikić Grujić iz Savetovališta za žrtve internet nasilja.


Čak 75 odsto učenika osnovnih i srednjih škola na nekoj od društvenih mreža ima preko 500 prijatelja, dok neki od njih imaju i po više hiljada, iako je realno da toliki broj ljudi ne poznaju. Time sebe stavljaju u stanje ranjivosti.

- Taj trend nekontrolisanog prihvatanja zahteva za prijateljstvo naročito je izražen kod devojčica. Određeni broj prijatelja određuje njihov status u društvu ili grupi. Za prihvatanje je dovoljno da je dečko sladak, lepo ošišan, uslikan na aktuelnom mestu. Fenomenalna stvar kod interneta je što ne morate ostavljati nikakve podatke, ali sa druge strane to predstavlja opasnost, jer vi ne znate ko sedi sa druge strane ekrana.
Zahvaljujući internetu možete biti bilo ko. Ako samo to imate u vidu, izvesnost rizika po decu je veoma jasna. Ali ona ne razmišljaju na taj način, nisu ni svesna opasnosti koje vrebaju i da bi neko mogao da im naudi - kaže naša sagovornica i dodaje da su mladi previše radoznali i puni poverenja, sve dok sami ne dožive neprijatno iskustvo.

- Razočaranje bi moglo da bude najmanja posledica. Roditelji prosto moraju da kontrolišu virtuelni život svoje dece. Zašto bi sa nekim koga ni ne poznajemo govorili o nama, našim navikama, delili gde smo bili ili gde i kada ćemo ići. Najbolje je sa svojom decom ponovo preći lekciju ko su prijatelji i čemu oni služe i u dogovoru sa njima urediti listu njihovih prijatelja na društvenim mrežama - zaključuje Biljana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP