Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

IZLOŽBA TITOVIH LIČNIH PREDMETA U KUĆI CVEĆA

Samo „tiću”... Tito gleda film

Autor: Snežana Ivaneža | 25.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Nova stalna postavka „Tito lično“, otvorena je u četvrtak u Kući cveća, najpoznatijem objektu Muzeja istorije Jugoslavije, gde su posetioci mogli da vide predmete koje je Josip Broz Tito najčešće i najradije nosio. Pošto je lični i javni život uticajnih državnika nemoguće razgraničiti, autori izložbe, Veselinka Kastratović Ristić i Moma Cvijović, došli su na ideju da izložbu tematski podele na pet celina: Čovek sa stilom, Susreti, Putovanja, Hedonizam i Druže Tito, mi ti se kunemo.

Za 25. maj Tito dobio 128 štafeta

Za 25. maj Tito dobio 128 štafeta | Foto: Dejan Živančević

Izložen je 61 predmet, kao i 128 štafeta koje su doživotnom predsedniku Jugoslavije poklanjane 25. maja. Na izložbi posetioci su mogli videti odlikovanja i druga priznanja, lične predmete, svečana odela i uniforme, suvenire sa putovanja, kao i neke od poklona koje je Tito dobijao, kako od drugih državnika, tako i od naroda širom Jugoslavije.


U postavci se nalazi i srebrna Tifanijeva garnitura za pisanje, koju je Džon Kenedi poklonio Titu, u kojoj još uvek stoji autentičan papir sa greškom na kojem je SFRJ napisano malim slovima. U znak poštovanja, Tito je tu garnituru za pisanje uvek držao na radnom stolu.

Majku mu  božju, vreme  je za Valtera

Majku mu božju, vreme je za Valtera


Tito je na ručak kod kraljice Elizabete išao u žaketu sa cilindrom, a kod Čerčila u fraku sa punim odlikovanjima. Britanski premijer Vinston Čerčil sećao se da je na sastanak jednog vrelog leta u Napulju došao sa raskopčanom košuljom, dok se Tito pojavio u uniformi zakopčan do grla. Kada su ga kritikovali što je često u uniformi, Tito je odgovarao da u zemlji seljaka vole uniforme i autoritet, i da bi nosio odelo da je ovo zemlja intelektualaca.

Ljudi koji su mu bili najbliži pričali su koliko je bio savestan na poslu, pa je uveče oko 11 odlazio u kancelariju da vidi šta ga čeka sledeći dan. Postojala su i mesta na koje je bilo opasno da odlazi. Tako su mu prilikom posete Grčkoj rekli da ne bi trebalo da se zadržava u Solunu, jer je tamo jaka antikomunistička organizacija.

Izložba „Tito  lično“ otvorena  u Kući cveća

Izložba „Tito lično“ otvorena u Kući cveća | Foto: Dejan Živančević


- Zanimljivo je da su spomenute samo tri situacije u kojima se predsednik uopšte nije smeo ometati, a to su: dok gleda film, kada se nalazi u foto-laboratoriji i dok se sunča, odnosno kada je na plaži - istakao je Cvijović.
- Sledeće godine obeležavamo 35 godina od smrti Josipa Broza Tita i 70 godina od kada je uručena prva štafeta - kaže Ana Radić, Savetnik za odnose sa javnošću Muzeja istorije Jugoslavije.

Imao 700 kravata


Cipele, odela koje je on bio obavezan da nosi, 700 kravata, kape za lov i za Safari... samo su neki od predmeta koji su izloženi i koje je Tito svakodnevno nosio.
- Tito je voleo lepo da se obuče i da vrlo dobro izgleda, zato smo ga prvo predstavili kao čoveka sa stilom. On je uvek imao svest o tome da predstavlja zemlju - kaže Veselinka Kastratovič Ristič.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP