Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

FILM VELIMIRA PEROVIĆA

"Sećanje na Peć koje više nema": Suze za izgubljenim rajem (VIDEO)

Autor: Blic | 02.09.2013 - 12:27:00h | Komentara: 1

Film Velimira Perovića "Sećanje na Peć koje više nema" počinje i završava se na grobu njegovog oca, negde u Beogradu. Između ta dva trenutka, popušene cigarete pored spomenika na početku, i dunje ostavljene na uglačanom mermeru na kraju, zapis je o povratku u Peć, iz koje su i on i otac mu, i njihove porodice, izgnani 14. juna 1999. godine.

Velimir Perović u porti manastira Visoki Dečani

Velimir Perović u porti manastira Visoki Dečani

Perović nije profesionalac u svetu filma, ali iskrenost njegovih emocija nadoknađuje zanatsko umeće. Ali, Perović je novinar, i to se u ovom filmu pokazuje kao dvostruka prednost.

Film "Sećanje na Peć koje više nema" može da se pogleda na Jutjubu

Prvo, reporterski precizno on vodi gledaoca kroz blisku istoriju i mesta u svom rodnom gradu, analitički secira odnose koji su doveli do toga Srbi napuste Kosovo i Metohiju, i izveštava o Peći u kojoj su njegovi tragovi zatrti. Drugo, sačuvao je, i u ovom filmu iskoristio snimke koje je načinio dok je bio novinar Televizije Priština, devedesetih godina.
Politika i istorija, ružne i mučne činjenice o međunacionalnom sukobu, bombardovanju i srpskom egzodusu, međutim, samo su ram za ličnu, emocijama duboko prožetu ličnu priču.
Zato je osnovni kvalitet ovog filma iskrenost: i kada se priseća mladosti, kada prvi put ugleda rodnu kuću u kojoj sada živi neko drugi, kada zbunjeno pokušava da se orijentiše na mestu gde je nekada bila crkva... nema glume. Uz iskrenost, gotovo prirodno ide i uzdržanost, jer autentične emocije ovog metohijskog Crnogorca ne trpe velike reči.

Kafana

Kafana "Beograd" sada je restoran "Tirana": Perović u centru Peći

Tokom celog, gotovo trosatnog filma, Velimir Perović neće izgovoriti ni jednu uvredljivu reč na račun drugih naroda, niti podići glas, i zadržaće tu gospodstvenost i dostojanstvo čak i kad ugleda oskrnavljeno pravoslavno groblje. Predstavljajući gledaocu ove zaista uznemirujuće prizore mržnje i vandalizma, on će se - za razliku od mnogih! - uzdržati od zapaljive retorike, i neskriveno ogorčenje usmeriti ka odgovrnim pojedincima, jasno ih deleći od naroda kome pripadaju.

U skladu sa opredeljenjem da ispriča intimnu priču, Velimir Perović za okosnicu kazivanja uzima snimak načinjen na njegovoj svadbi, 7. septembra 1996. godine. Odličnom montažom i izborom muzike, i smeštajući ga u kontekst filma o povratku u Peć, on je ovaj - po definiciji trivijalan, a po usudu kič - snimak, pretovrio u umetničko delo par excellenc.

Fragmentarni i lelujavi snimci likova ljudi za koje mi znamo da ih sve zajedno raspevane, samo dve i po godine kasnije, čeka nesreća, vrhunac su Perovićevog filma, i u estetskom, i u onom dubljem, emocionalnom pogledu.

I kad Perović, obilazeći sada potpuno praznu salu u hotelu gde je slavlje održano, zaplače, tada sa njim plačemo i svi mi koji smo bilo kada i bilo gde izgubili ljude i mesta koja smo voleli, žaleći sebe i svoj raj koji smo imali.

Svaki kadar - dokument

Velimir Perović

Velimir Perović

"Prošle godine u septembru prvi put sam posetio zavičaj još od 14. juna 1999. godine kada sam sa porodicom napustio Peć", rekao je Perović, koji od 1999. godine radi u "Blicu".

"Pozajmio sam kameru od prijatelja i ceo put zabeležio objektivom. Po povratku u Beograd, odlučio sam da iskoristim sačuvani televizijski materijal od pre dvadeset i više godina, kada sam radio na TV Priština, i da sve to uporedim s onim što sam sada zatekao u Peći i Dečanima. Film 'Sećanje na Peć koje više nema' biće trajno postavljen na internetu i svako će moći će da ga pogleda kad god za to nađe vremena. Ta priča, koja se sastoji iz sedam različitih segmenata, ispričana je u prvom licu, ali mislim da se odnosi na skoro sve Srbe koji su živeli na Kosovu i Metohiji. Film traje skoro tri sata, nisam hteo ništa da kratim, jer smatram da svaki kadar ima snagu dokumenta ".

Poslednji komentari
  • nislija Vreme: 02.09.2013 18:49h

    E tugo...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP