Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

APRILSKI SNEG NAPRAVIO HAOS ŠIROM SRBIJE

Sela ostala u mraku, šteta milionska!

Autor: Željko Dulanović | 18.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

U selima na obroncima Murtenice, Javora i Zlatara, u opštini Nova Varoš, snežni pokrivač dostigao je visinu od čak 60 centimetara, a sneg koji gotovo neprekidno pada od utorka doneo je brojne nevolje i meštanima gradskog područja.

U Novoj Varoši  izmereno  30 centimetara  snega

U Novoj Varoši izmereno 30 centimetara snega | Foto: Željko Dulanović

Sneg je pokidao žice na više dalekovoda, pa je bez struje blizu hiljadu domaćinstava u desetak planinskih sela, dok je na celom području užičke „Elektrodistribuje” oko 15.000 potrošača u mraku! Tokom nezapamćene mećave u noći između srede i četvrtka u kolapsu je bio i saobraćaj na gotovo svim putnim pravcima u opštini.


- Sneg je iz sistema izbacio jedan 35-kilovatni i više 10-kilovatnih dalekovoda, pa su bez struje meštani Bistrice, Bele Reke, Draglice, Negbine, Trudova, Amzića, Vraneša i Kućana, a bez električne energije su i fabrike „Zlatarplast“ i „Gumara“ u Gornjoj Bistrici. Sve ekipe su na terenu, ali nam posao otežavaju nepristupačan teren i dubok sneg. U Beloj Reci juče ujutru je izmereno 40, a u Jasenovu i Kućanima čak 60 centimetara snega – kaže za „Alo!“ Svetomir Tomašević, tehnički rukovodilac u pogonu „Elektrodistribucije“ u Novoj Varoši.

Tridesetak centimetara snega izmereno je na gradskom području i u selima u nižim predelima opštine Nova Varoš u kojima su pod težinom belog pokrivača stradali mnogi voćnjaci.

- Voćke su ove godine poranile sa cvetanjem zbog blage zime, pa je vlažni sneg koji se prosto lepi za grane oštetio stabla šljiva, jabuke, kruške i trešnje, a stradali su i malinjaci. Postoji i realna opasnost od smrzavanja cvetova, ali prave posledice aprilskog snega i mrazeva znaćemo tek kada se vreme stablizuje - kaže agronom Milinko Šaponjić iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj opštine Nova Varoš.

„Uzrok je velika količina mokrog i teškog snega koji je savijao drveće i do 15 metara van koridora, koji je padao na dalekovode i niskonaponsku mrežu. U pomoć su nam pristigle ekipe iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Guče - kazao je direktor ivanjičke „Elektrodistribucije” Ivan Stanić.

Sneg pokrio behar

Sneg pokrio behar | Foto: Željko Dulanović

Voćari zovu i plaču

Sneg je oštetio voćnjake i malinjake i na podružju Ivanjice, gde je bez struje ostalo 4.200 potrošača. Na Goliji sneg je dostigao pola metra, a prema prvim procenama šteta iznosi od 10 do 15 miliona evra!
„Ovo je nezapamćeno, ne kada je reč o visini snežnog pokrivača, već o nastaloj šteti na malinama koje su skoro procvetale, kao i ostalo voće“, kaže predsednik opštine Milomir Zorić, dodajući da niko nije slutio da će ovaj kraj zadesiti u sred proleća takva elementarna nepogoda.
Prema njegovim rečima, voćari ceo dan zovu opštinu i plaču, imajući u vidu da im je to jedini izvor prihoda.
„Godina je izgubljena za ljude koji žive od ove delatnosti. Ne želim da budem dramatičan, međutim, sve me to pogodilo kao čoveka i kao predsednika (opštine), budući da je, prema procenama, šteta između 10 i 15 miliona evra samo kada je malina u pitanju - naveo je on.

Poslednji komentari
  • sale Vreme: 18.04.2014 09:46h

    pa da su preventivno sumarske sluzbe radile svoj posao ne bi doslo do ovoga, a naravno i ED su morale da obilaze svoje dalekovode i odrzavanje mreze.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP