Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

VAHO, ŠEĆO, OBLO, KOCKO, ĆOŠKO...

Selo gde poštari ne
mogu da uruče pisma

Autor: Beta | 26.12.2012 - 11:21:00h | Komentara: 0

U gružanskom selu Donja Vrbava niko od meštana ne zna imena stanovnika već se raspoznaju samo preko nadimka, a tako dobijaju i poštu.

Pismo

Evo pisma... | Foto: foter.com

Najveće probleme ima poštar, jer ako je pismo adresirano imenom i prezimenom neće moći da ga uruči pošto u selu kažu da takav ne postoji, a ako je napisan samo nadimak zna se ko je primalac.
Profesor istorije Predrag Toroman objasnio je da u Donjoj Vrbavi žive četvorica meštana koji se zovu Zoran Joksić ali ako nema nadimka svaka pošiljka na to ime biće vraćena.
"Nadimci se generacijski prenose i imamo slučaj da jednoga u istoj familiji zovu Rus a drugoga Japanac a to potiče od 1905. godine kada su zaratili Rusija i Japan a rođena braća se posvadjali oko toga i dobili nadimke koje i danas imaju njihovi potomci" kaže Toroman.
Navodi se i primer da starog meštanina Ljubinka Joksića (80) niko ne poznaje, ali ako se kaze Rundo onda će svi pokazati gde mu je kuća, a njegov sin je nazvan Rundovac.

Cicko, Đavo, Zubonja...
Najčešći nadimci su po životinjama i u Donjoj Vrbavi, gde živi oko 300 stanovnika zna se ko je Pevac, Mačak, Kurjak, Prase, Ovan, Zec, Misirka, Zeljov i neobični kao: Cicko, Đavo, Trcak, Badžo, Zubonja ili Turčin ali niko ne zna krštena imena tih ljudi. Knjigu "Nadimci u Donjoj Vrbavi kao kulturno i tradicionalno nasleđe" su pripremili Vesna Pehrat i Đurđina Antonić u izdanju Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP