Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ALO.RS ISTRAŽUJE

Sihir opasniji i od vlaške magije!

Autor: Anđela Stevović | 23.02.2013 - 08:50:00h | Komentara: 0

Ma kakva vlaška magija! Ništa nije tako opasno i ne može naneti toliko zla kao sihir, tvrde za „alo.rs“ u Novom Pazaru, gradu u kojem od malih nogu decu plaše pričama baš o ovakvoj crnoj magiji.

Ako vam loše ide, proverite šta imate u saksijama: Ljuske od jajeta i crveni konac sigurni znaci za sihir

Ako vam loše ide, proverite šta imate u saksijama: Ljuske od jajeta i crveni konac sigurni znaci za sihir | Foto: A. Dimitrijević

Ukoliko vam neko „postavi“ sihir, poremetiće odnose u vašoj porodici, nećete napredovati u jednoj ili u svim sferama života i, što je najgore, može izazvati realnu psihičku ili fizičku bolest, tvrde sagovornici „alo.rs“ iz Novog Pazara. Iako se u tom mestu pričaju razne legende ili anegdote u koje se veruje ili ne, sihir je ono sa čime su se mnogi ljudi sretali i to pamte kao neverovatno loše iskustvo.


- Sećam se da mi je sve išlo naopako. Jednog dana, dok sam sa drugom prolazio blizu Mahale, zaustavila nas je starija Romkinja i rekla mi da mora nešto da mi kaže: „Tebi je, dete, neko učinio zlo!“

Gledao sam je zbunjeno - počinje svoju ispovest U. M. (29), mladić koji tvrdi da je bio žrtva sihira.

- Zaista sam mislio da će mi reći neke uobičajene stvari koje sve gatare kažu kada gledaju u dlan ili karte. Ipak sam se prevario - kaže on.

- Rekla mi je: „Ti pored svoje kuće imaš neki prostor gde ne sedite baš svakog dana, tu ćeš negde naći ljuske od jajeta. U tvom ormanu se nalazi pocepani čaršav, u saksiji za cveće ćeš pronaći crveni konac. Uzmi sve to i baci u reku.“ Čim je pomenula prostor pored kuće, setio sam se šupe za drva - seća se U. M.

U Novom Pazaru su svi čuli poneku priču o sihiru

U Novom Pazaru su svi čuli poneku priču o sihiru

„Dodala je da mi je neko ko živi u blizini moje kuće postavio sihir i da nam ta osoba želi zlo. Za mene su to sve bile gluposti, ali čim sam stigao kući, počeo sam da tražim i našao sve što je rekla. Nikada se nisam osećao čudnije. Bacio sam sve te stvari i nisam hteo da razmišljam o tome. I zaista, polako je sve dolazilo na svoje mesto“, završava priču U. M.


Postavljanje sihira može biti izvedeno na nekoliko načina, može ga postaviti sihirbaz sam ili na nagovor nekog drugog. Nakon što sihirbaz napravi sihir, naredi džinima (šejtanima) da ga ostave na mestima koja su dostupna (na/u zemlju, u temelj, na krov objekta, mesta unutar kuće, često na prilazu kući). Postoji i sihir koji nije napravljen ni na kakvom predmetu. Sihirbaz džina jednostavno na osnovu određenih podataka uputi na neku osobu (sihirbazi traže ime osobe, ime majke i datum rođenja). Ovu vradžbinu mogu ukloniti upravo one osobe koje je i postave. To su obično starije vračare, a žrtve se često za pomoć obraćaju i hodžama.

Magija

Magija | Foto: A. Isaković

Hodža Raif krkušić: Ne postoje nedodirljivi i zaštićeni od zlih duhova!
„Nisam se nikada lično bavio uklanjanjem sihira, ali tvrdim da postoji. U Kuranu je zapisano i Nadžer je izrekao da je to složeno delovanje zlih duhova i podložnost uticaju natprirodnih sila. Da bi se čovek time bavio, morao bi da pogazi načela koja u Kuranu postoje, one principe kojima se mi muslimani vodimo. Onaj ko veruje u Alaha, ne može biti sihirbaz. Kada vam je sihir postavljen, tada šejtan (džin) kontroliše ljudsku svest i osoba nije svesna svojih postupaka. Ne postoje nedodirljivi i nezaštićeni“, kaže Raif Krkušić, hodža iz Novog Pazara.

Kako prepoznati sihir!
Sihirbaz, tačnije onaj ko postavlja sihir, dođe do nečega što je direktno ili indirektno u dodiru sa telom žrtve - kosa, nokti, izlučevine (uzimaju se sa odeće žrtve). Mnogi su posvedočili da im je nestao deo odeće i potom se nekim čudom pojavio, doduše pocepan, izvezen koncem određene boje, isprljan nečim što je teško ili nemoguće očistiti. Ove stvari se vraćaju, ali sada je na njima sihir, koji najčešće počinje da deluje onog momenta kada dođe u dodir s vlasnikom, ali nije pravilo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP