Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

RASTU DALEKO OD CIVILIZACIJE

Sijalicu prvi put video u školi!

Autor: Beba Bojović | 25.11.2012 - 00:13:00h | Komentara: 18

Prošle zime čitavih 45 dana šestočlana porodica Jelić bila je zavejana u Jantarinama na kraju Pešterske visoravni. Sneg se otopio odavno, ali njihove muke su ostale. Bez struje, vode i pristojnog puta, trojica dečaka odrastaju daleko od civilizacije, a roditelji danonoćno rade kako bi im obezbedili hranu i odeću. Gladni nisu, ali da li je u tome smisao života? Najstariji od trojice braće, devetogodišnji Mićo prvi put je sijalicu, kompjuter i TV video kada je pošao u školu. Njegova braća Miloš (6) i Marko (3) još uvek čekaju...

Nikad nisu gledali crtani film: Miloš i Marko i rastu uz petrolejku

Nikad nisu gledali crtani film: Miloš i Marko i rastu uz petrolejku

Kamenjar pun rupa, propao od teških voda koje s proleća poteknu s planine, put je kojim svakog dana mali Mićo ide u školu. Nije mu teško, naprotiv. Raduje se što će bar na tren dobiti detinjstvo koje imaju i druga deca u Srbiji. Dobar je đak i omiljen među drugarima. Domaći uvek uradi na vreme iako ga piše pod slabim svetlom stare petrolejke.


- Čekamo Mića iz škole. Da igramo fudbal na livadi. Mnogo smo srećni kada smo zajedno - kaže mali Miloš.

- Eh, da barem imamo jednu sijalicu, da Mićo uradi domaći kako valja... Uveče ne vidi dobro od svetlosti petrolejke, pa ga oči bole. Ali je vredan i uporan. Svaki zadatak uradi tačno - jada se Svetlana Ječić, majka dečaka.
Kao u nekoj bajci, gotovo na kraju puta viri krov male brvnare u kojoj živi porodica Jelić. Okolo su štale i kolibe prekrivene slamom. Imaju petnaestak krava i dosta obradive zemlje, ali nemaju vode i struju... Muče se, ali bi moglo biti i gore da se spuste u grad. Šta bi tamo radili, pitaju se Jelići? Od čega bi živeli i gde bi našli posao...

Deca sa majkom Svetlanom

Deca sa majkom Svetlanom

- Žao mi je najviše zbog dece. Oni su zaslužili da imaju normalne uslove, kupio bi im deda veliki televizor, ali šta će im kada struju nemamo. Nikako nismo mogli sami da je dovedemo, a pomoći nema. Nije lako živeti bez struje, opet imamo da jedemo, gajimo stoku, trpeza nam je uvek puna, a deca se zdravo hrane. U gradu nema posla - priča deda Tomislav, tužan što njegovi unučići nikada nisu videli crtani film.


Duga tamna noć, najteže pada Miću, Milošu i Marku. Još bi se igrali, čitali bi, gledali nešto, ali dan je sve kraći, a prvi jutarnji zraci sunca sve dalji. Jedna soba, četiri-pet kreveta, drveni sto, u hodniku zemljani pod... Ali čisto, zastrto. Deca nasmejana. Radost odrastanja u majčinom zagrljaju vidi se i pod slabim svetlom petrolejke. Ali u njenom oku tuga.

Kuća

Kuća porodice Jelić na Pešteru

- Srećni smo zajedno, i to nam je najvažnije. Ipak bih volela da imamo bar jednu sijalicu i kupatilo - kaže Svetlana.


Najbliži priključak za struju je na oko kilometar od kuće Jelića, potrebno je tridesetak stubova i nekoliko kilometara provodnika... Otac dečaka Darko Jeluć svoje stado čitavo leto tera na pojilo koje je daleko preko deset kilometara. Sem malih Jelića, u zaseoku Jantarina u selu Crvsko, bez struje je još četiri-pet kuća s više od 20 meštana.
Poslednji komentari
  • Kristina Vreme: 25.11.2012 01:15h

    Kome treba da se kuca na vrata da bi ova porodica dobila struju, vodu i kupatilo?! Molim vas pokrenite akciju , da im posaljemo odecu, obucu, igracke, pa eto cak i da apelujemo da opstina ucini nesto!

  • Marija Vreme: 25.11.2012 07:18h

    Pomognimo ljudima da imaju bar agregat, a država mi morala pomoći sa izgradnjom mini elektrarne za njih. Prekrasna porodica, to je prava Srbija, vredna i poštena. omogućimo im ostanak u njihovom kraju, ali da lepo žive !

  • alanford Vreme: 25.11.2012 10:05h

    Eeee, drzavo - je.. se! Samo gomilaj sve i svasta u Beograd... Ovde se pokazuje velicina ozbiljne drzave!

  • nedjo Vreme: 25.11.2012 11:37h

    zemljo srbijo,otvori oci

  • Vitez Vreme: 25.11.2012 11:38h

    Svi veliki ljudi su bili i veliki mučenici.Biće od vas sigurno dobri ljudi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP