Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KOPAR ZA PRIMER BEOGRADU

Škola ko apoteka

Autor: D. Vukajlović | 03.11.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

„Tata, blago njima. Hoću i ja u takvu školu da idem… Pa oni imaju kompjutere u učionicama, wi-fi, sokove i voće… Vidi kako su im čisti i lepi toaleti… A kod nas se sve raspada“. Ovako je moj osmogodišnji sin prokomentarisao fotografije osnovne škole u Kopru koje je naša novinarska ekipa zabeležila sredinom nedelje.

I matematiku uče na računarima

I matematiku uče na računarima

Zamislite da vam dete ide u školu u kojoj su toalet papir i sapun normalna stvar, u kojoj toaleti mirišu, gde je školovanje i doslovno besplatno, a đaci kad god ožedne mogu besplatno da natoče sok, uzmu voće ili jogurt…


Čas fizičkog u sali kakvu bi poželeli i naši profesionalci

Čas fizičkog u sali kakvu bi poželeli i naši profesionalci

Matematika se uči na računarima, a uz maternji jezik na raspolaganju imaju još pet stranih jezika. Fizičko je obavezno svaki dan, i to u sali kakvu samo mogu poželeti mnogi srpski profesionalni klubovi.


Ispred škole je desetak sportskih terena za razne sportove, uključujući i osvetljenu trim-stazu za rekreativce koji trče noću. U školu trenutno ide 796 učenika od 1. do 9. razreda, a o njima vodi računa 125 zaposlenih.

Sve na izvol‘te

Sve na izvol‘te

Probleme u školi đaci rešavaju na časovima vršnjačke medijacije. Onaj ko izazove neki problem mora da se suoči s vršnjacima, koji kroz razgovor s njim dolaze do najboljeg rešenja i predupređuju dalje huliganske ispade.


Nije samo osnovna škola uzor. Slično je i u srednjoj tehničkoj školi. Ceo Kopar je u poslednjih desetak godina postao simbol prosperiteta, reda i čistoće. Većina meštana se slaže da je za procvat ovog lučkog grada u slovenačkom delu Istre najzaslužniji gradonačelnik Boris Popović.

Ovako izgleda WC u srednjoj tehničkoj školi

Ovako izgleda WC u srednjoj tehničkoj školi

- Čistoća je preduslov da možemo pričati o bilo čemu drugom. Kako u odnosima među ljudima, tako i u razvoju grada. Kao što se nećete zaljubiti u nekoga ko je štrokav, tako ni grad ne možemo uspešno voditi ako nećemo prvo da ga očistimo i uljudimo - kaže Popović. U njegovom gradu zaista je svaki ćošak uredan, toliko da čak i javni toalet u Kopru može biti uzor čistoće za neke lekarske ordinacije u Beogradu.

Boris Popović

Boris Popović

Tajna uspeha je u ljubavi


Popoviću je ovo treći mandat na čelu Kopra, a tajna uspeha je kako kaže u - ljubavi.
- Ja volim ljude. Sve ljude. Ne može biti političar neko ko mrzi narod, ko se krije u limuzini sa tamnim staklima i koga prati silno obezbeđenje. Taj nije političar, taj je kriminalac. Svaki dan sam na ulici među građanima, oni znaju uvek gde me mogu naći, saslušam koliko i koga mogu, pokušavam da pomognem - priča nam Popović.

Spreman da pomogne


Dok sedimo s gradonačelnikom u bašti kafića na obali, prilaze mu brojni sugrađani, iznose svoje probleme, predloge, inicijative... Neki samo da ga pozdrave i pohvale. A imaju i zašto. Popović, inače poreklom Beranac, čest je gost Beograda. Žali što srpska prestonica nije iskoristila prednosti koje ima. „Posle Londona i Istanbula, Beograd ima sve geostrateške potencijale da bude treći finansijski i poslovni centar Evrope. Naravno, ima i odlične adute za turizam. Sa malo ulaganja, dobrim idejama i organizacijom, mogao bi da se preporodi“, smatra Popović, koji je spreman da savetima i poslovnim vezama pomogne vlastima u Beogradu.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • bakicaaa Vreme: 03.11.2013 08:29h

    ...i moja djeca idu u iste takve škole,sve je čisto i uredno,škola moderna koja čak ima staklo na podu da se vide stare iskopine...djeca imaju medvjdiće u holu da odmah razvrstavaju otpad...u cijelom mjestu ne možeš naći i jedan papirić koji bi ta djeca bacila na pod... ...možete i vi...treba samo prat i čistit i razvijat takvo okruženje...treba za početak počistit i pred tuđim pragom,a ne samo pred svojim...treba vlastitim primjerom počet od vlastite zgrade...izađite iz zadimljenih stanova i počnite sadit cvijeće,šišat ograde...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP