Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ISTRAŽIVANJE O IZLOŽENOSTI NASILJU OSNOVACA I SREDNJOŠKOLACA

Škole bezbednije, internet opasniji

Autor: A. E. | 14.12.2012 - 07:02:00h | Komentara: 0

U srpskim školama danas je mnogo manje nasilja nego pre sedam godina.

Na socijalne mreže redovno se uključuje 80 odsto srednjoškolaca,  65 odsto starijih osnovaca i 46 odsto četvrtaka

Na socijalne mreže redovno se uključuje 80 odsto srednjoškolaca, 65 odsto starijih osnovaca i 46 odsto četvrtaka | Foto: Shutterstock

Deca neoprezno ostavljaju podatke


Koristeći internet, deca školskog uzrasta izlažu se raznim rizicima, što potvrđuje i podatak prema kome je čak 11 odsto njih prihvatilo i otišlo na sastanak sa osobom koju je upoznalo preko interneta!
Čak 35 odsto učenika ostavljalo je lične podatke na svojim profilima na društvenim mrežama ili blogovima, rizikujući njihovu zloupotrebu.
- Više od 14 odsto devojčica i pet procenata dečaka izjavilo je u istraživanju da je bilo izloženo seksualnom nasilju od strane vršnjaka - rekla je direktorka Unicefa u Srbiji Judita Rajhenberg.

Iako na prvi pogled, s obzirom na neretke vesti o nasilju među osnovcima i srednjoškolcima, ne izgleda tako, školsko okruženje postalo je bezbednije, zaključak je istraživanja koje je predstavljeno juče na Četvrtoj konferenciji mreže škola bez nasilja u Beogradu, na kojoj su 24. škole dobile plakete za uspešan rad na prevenciji nasilja.


Govoreći o projektu “Škola bez nasilja”, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović izjavio je da se ovaj problem ozbiljno istražuje od 2005. godine, te “da je naša prednost i hrabrost što smo se upustili u borbu sa tim problemom”. Kako je istakao Obradović, tema nasilja u školama pokrenuta je u saradnji sa Unicefom.


- Pitanje je da li ga možemo iskoreniti u potpunosti s obzirom na dijapazon oblika nasilja koji se javlja - ocenio je Obradović i dodao da, iako je nasilje smanjeno između šest i 50 odsto, i dalje postoje sredine gde je ono učestalo i da se mora videti šta je razlog tome.

Nasilje je  teško iskoreniti, ali je ovakvih slika manje nego ranije

Nasilje je teško iskoreniti, ali je ovakvih slika manje nego ranije | Foto: Goran Srdanov


Na konferenciji su predstavljeni i rezultati istraživanja o izloženosti dece digitalnom nasilju koje je sprovedeno tokom novembra i u kojem su ušestvovale 34 škole (17 osnovnih i 17 srednjih). Kako je objasnila Dobrinka Kuzmanović iz Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, u istraživanje je bilo uključeno 3.784 učenika, 1.349 nastavnika i 2.031 roditelj.

Situacija je bolja,  ali ima još mnogo posla:  Žarko Obradović

Situacija je bolja, ali ima još mnogo posla: Žarko Obradović


SOS telefon najčešće
koriste roditelji


Ministar Žarko Obradović je podsetio da je u decembru prošle godine promovisan SOS telefon, “otkad je svima u Srbiji jasno da nijedan slučaj vršnjačkog nasilja neće biti tolerisan u školama i neće ostati van očiju javnosti”. Od prošle godine je na SOS telefon, naveo je ministar, primljeno 1.496 poziva, a najčešće se javljaju roditelji (70 odsto poziva), koji prijavljuju da se najviše nasilja javlja tokom odmora, kada se nađu deca iz različitih razreda.

- Samo jedan odsto srednjoškolaca nema mobilni telefon, a čak 97 odsto ima računar, od čega 85 odsto učenika kompjuter koristi svakodnevno - rekla je Kuzmanovićeva i dodala da su ovi elektronski uređaji osnovna sredstva kojima se vrši digitalno nasilje. Najčešći oblici uznemiravanja dešavaju se putem telefonskih poziva i na internetu, rekla je ona i dodala da poseban problem predstavljaju društvene mreže, na kojima učenici, pa čak i oni iz nižih razreda osnovne škole, često ostvaruju kontakte s osobama koje nisu upoznali.

Program “Škola bez nasilja” pokrenut je 2005. godine u 54 osnovne škole, a danas se sprovodi u 251 školi u 89 mesta u Srbiji. Program predstavlja paket mera i aktivnosti koje škole sprovode da bi na što kvalitetniji način uspostavile i održale mehanizme prevencije i intervencije na nasilje u svojoj školi i zajednici.

Samo jedan odsto učenika nema mobilni telefon

Samo jedan odsto učenika nema mobilni telefon | Foto: Shutterstock

Školarci u brojkama

- Više od 80 odsto učenika osnovnih i srednjih škola poseduje mobilni telefon, od čega 40 odsto iz nižih razreda osnovne škole, i 65 odsto iz viših razreda osnovne i srednje škole pristupa internetu preko mobilnih telefona
- Više od 90 odsto ispitanika koristi računar
- Skoro polovina ispitanika iz nižih razreda osnovne škole, oko 80 odsto učenika starijih razreda osnovne i 90 odsto učenika srednjih škola svakodnevno pristupa internetu
- U socijalne mreže redovno je uključeno 80 odsto srednjoškolaca i 65 odsto starijih osnovaca, kao i 46 odsto četvrtaka
- Srednjoškolci češće nego osnovci (52 % prema 48 %) posećuju sajtove za koje misle da bi im ih roditelji zabranili
- Učenici četvrtog razreda osnovne škole najviše su izloženi uznemiravanju telefonskim pozivima i preko interneta, dok stariji učenici najčešće trpe uznemiravanje i vređanje putem telefonskih poziva i SMS-ova
- U ulozi žrtve snimanjem mobilnim telefonom ili kamerom našlo se osam odsto četvrtaka, devet odsto starijih osnovaca i 18 odsto srednjoškolaca
- Među učenicima četvrtog razreda osnovne škole 16 odsto je izjavilo da je čulo ili videlo da je neko od njihovih drugova ili drugarica doživeo neprijatnost putem računara ili mobilnog telefona, dok je među starijim učenicima taj procenat veći - 26 odsto
- Najveći broj učenika na internetu igra igrice (90 %), na drugom mestu je gledanje spotova i filmova (85 %), zatim posećivanje socijalnih mreža (63 %), četovanje (56 %) i razmenjivanje imejlova (30%)

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP