Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

IGOR CVETKOVIĆ (24) IZ MALČE, JUNAK NAŠEG DOBA

Slepi student najbolji pravnik!

Autor: BRANKO JANAČKOVIĆ | 14.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Igor Cvetković (24) iz sela Malča kod Niša ne samo da je diplomirao na Pravnom fakultetu sa visokim prosekom nego je i odbranio master rad sa čistom desetkom! Ono što ga čini izuzetnim je to što je Igor potpuno slep, i što je uspeo da u roku spremi i položi sve ispite uprkos činjenici da je imao samo jednu knjigu na Brajevom pismu.

Odbranio  master sa  čistom  desetkom:  Igor

Odbranio master sa čistom desetkom: Igor

Igor je rođen sa normalnim vidom, ali je u četvrtoj godini života oslepeo usled bolesti očnog živca. Završio je osnovnu školu za slepe u Zemunu, a potom i specijalizovanu Pravno-birotehničku školu. Ali, osmelio se i poželeo nezamislivo - diplomu Pravnog fakulteta u Nišu, što je za proteklih 40 godina uspelo samo jednoj osobi sa ovim hendikepom.


Knjige i posao najveći problem


Igor kaže da je najveći problemi slepih osoba studiranje i zapošljavanje.
- Postoji desetak fakulteta u Nišu koje slepe osobe mogu da studiraju. Mnoge bi ohrabrilo da krenu na studije ako bi svaki fakultet imao po jedan komplet udžbenika na Brajevom pismu. Takođe, lokalna zajednica mora da doprinese većem zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a posebno slepih osoba - smatra Igor.

- Već na početku studija suočio sam se sa problemom - nije postojala ni jedna knjiga na Brajevom pismu. Nisam želeo da odustanem. Kupovali smo redovne knjige, a onda su mi ih otac Jovica i majka Slavica čitali, a ja sam ih prekucavao na Brajevoj mašini. To je bilo dosta naporno i trajalo je dugo, jer jedna knjiga od 600 strana, kada se prekuca na Brajevo pismo ima 2.500 strana i teži 30 kilograma. Po knjizi mi je trebalo mesec dana. Godišnje sam prekucavao po 20.000 strana teksta, a tek posle toga je trebalo naučiti gradivo. Jedan udžbenik na Brajevom pismu obezbedila je opština Pantelej - poverava se Igor.

No, nije samo literatura kočila Igorove studije. Poseban problem predstavljao je odlazak na fakultet.

- On sam nije mogao nikako do fakulteta. Kada sam video da mu studije dobro idu, napustio sam posao vozača u firmi i u potpunosti mu se posvetio. Skoro svaki dan, vodio sam ga i po dva puta dnevno na fakultet u Nišu, prelazili smo za dan i po više od 60 kilometara. Nije mi bilo teško, jer Igor to zaslužuje - veli mladićev otac Jovica.

Igor otkriva da mu nijednom nije palo na pamet da odustane, iako je bilo dosta teških momenata. Trud je urodio plodom, pa je u decembru 2012. diplomirao položivši 24 ispita sa prosečnom ocenom 8,5. No, Igor, je želeo da nastavi školovanje - za godinu dana položio je još šest ispita sa desetkama i odbranio master rad.

Samo da političari održe obećanje

- Svi profesori su saglasni da bi trebalo da upišem doktorat. Ne znam, još se premišljam jer nema nikakvog izgleda da bih mogao negde da se zaposlim. Nadam se da će stranke koje su se zalagale za poboljšanje statusa osoba sa invaliditetom, održati obećanje i da ću dobiti priliku da počnem da radim u nekoj državnoj ustanovi. To mi je sada najveća želja - poverava se ovaj skromni mladić. Veliku podršku dobili su od načelnice Uprave za dečju, socijalnu i primarnu zaštitu Mirjane Popović, zahvaljujući kojoj je ocu Jovici pre godinu dana priznat status personalnog asistenta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP