Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KAKO BI SAČUVAO ŽIVU GLAVU

Služio u četnicima i partizanima!

Autor: Lj. Mitić | 26.11.2012 - 12:42:00h | Komentara: 3

Milivoje Cvetković iz Žitnog Potoka kod Prokuplja, jedan je od retkih sa ovih prostora koji je tokom Drugog svetskog rata bio četnik, a pred kraj rata i partizan. Ovaj devedesetogodišnjak i pored toga što je mnogo toga prevalio preko svojih leđa, i dalje sasvim trezveno razmišlja i seća se svih detalja iz svog života.

Milivoje Cvetković

Služio u četnicima i partizanima: Milivoje Cvetković | Foto: Lj. Mitić

Milivoje počinje priču kada je kao petnaestogodišnjak 1937. godine otišao u Beograd, da uči zanat za keramičara. Tu ga je zatekao i početak rata 1941. godine, nakon čega se vraća u svoje selo.


- Prve dve godine rata, proveo sam u Žitnom Potoku. Za to vreme izbego
sam jedno streljanje, kada su Bugari sakupili sve meštane koje su pronašli i
poveli na streljanje. Ja sam živu glavu izvukao tako što sam 24 sata bio
sakriven ispod kreveta. Prolazile su selom svakojake vojske i komandanti u
tom periodu. Svi su pričali svoju priču, ipak kada je došlo vreme da se
odlučim ja sam otišao u četnike, kod Bože Ivanovića, komandanta četničkog
Topličkog korpusa – svaki detalj pamti vremešni Milivoje.
On tvrdi da je njegova brigada koja je imala oko 300 ljudi, učestvovala u borbama širom tadašnje Jugoslavije. Pred kraj rata, partizani su ga zarobili u Bosni kod Zelengore.
– Bili smo nas trojica, kada nas je presrela partizanska patrola. Zapucali su, ali smo nekako uspeli da se izvučemo iz obruča i pobegnemo u šumu, svako na svoju stranu. Sedam dana sam se krio u lišću i travi, jeo sam korenje i onda sam rešio da se predam. Sišao sam u selo gde su bili partizani, a oni su me odmah sproveli do svog komandanta u štab. Kada sam rekao ko sam i šta sam, jedan od njih je odmah izvadio pištolj i hteo da me ubije, ali me je glavni među njima spasio. Naredio im je da me ne diraju, pitao me da pređem u partizane i tako sam ja nakon kokarde, na glavi počeo da nosim zvezdu petokraku – kaže Milivoje i naglašava da je partizansku vojsku služio naredne tri godine.

Milivoje Cvetković

Kokardu zamenio petokrakom kako bi sačuvao živu glavu: Milivoje Cvetković | Foto: Lj. Mitić

– Kada sam se 1948. godine vratio u svoj Žitni Potok, nastavio sam da se bavim zanatom od pre rata, keramikom. Nikada nisam imao većih problema nakon oslobođenja što sam bio u četnicima. Jedino sam više od ostalih morao da idem na „kuluk“, odnosno na prinudni rad. Ali, sačuvao sam živu glavu, verovatno i zbog toga što nikoga nisam ubio niti naneo neko zlo – dodaje on i kaže da su četnici bili drugačiji od onoga što se o njima čita u udžbenicima.

– Mi smo bila srpska vojska, borili smo se za naš narod. Četnici su učestvovali u mnogim bitkama, ali su partizani uvek postavljali svoje ljude u oslobođenim teritorijama. Osim toga, siguran sam da su partizani ubili mnogo više nedužnih ljudi od četnika. Posle rata, uzimali su od naroda sve što se može uzeti, zemlju, stoku, imanja. Baš ovih dana, podneo sam prokupačkom sudu zahtev za restituciju, odnosno povraćaj imovine jer kada sam otišao u
četnike, partizani su mi iz kuće izneli sve što se moglo uzeti. Nadam se da
ću dočekati da mi država bar donekle tu nepravdu ispravi – završava
Milivoje.
Poslednji komentari
  • Bili Piton Vreme: 26.11.2012 13:31h

    Matori nisi dobar, ako te nisu streljali znači da Partizani i nisu bili tako loši.Jedino mi nije jasno u kojim si ti Partizanima bio 1948. Partizani su prestali da postoje još 1945, a postojala je JNA. Vidi se da si uvek govorio onako kako odgovara trnutnim vlastima, poltronstvo ti je životna filozofija.

  • Fighter Vreme: 26.11.2012 17:37h

    Čovek svedoči da je izbegao streljanje svojom dovitljivošću i inteligencijom i spasao se partizanskih Pitona. On je živi svedok tog vremena i može biti samo uzor svim neukim istoričarima koji su pogrešnu istoriju učili iz istorijskih čitanki sa iskrivljenim istorijskim činjenicama u kojima su prikrivani strašni zločini tog vremena i sada ti "stručnjaci" svojom životnom filozofijom pametuju i prodaju maglu ovom narodu. Sramota !!! Živeo deda !!!

  • Stojce Vreme: 28.11.2012 15:03h

    I moj pokojni otac bio je u cennicima i partizanima. Ziveo je 86 godina i ja sam mu verovao sve sto mi je ispricao. Uglavnom, njegove price su mngo vise bile na strani partizana. Ipak su bili bolja vojska od cetnika. A deda sad prica pricu da bi nesto uzeo od drzave.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP