Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

GRAD POLA GODINE U MRAKU

Smederevska Palanka u zoni sumraka

Autor: M.K. | 03.02.2015 - 16:11:00h | Komentara: 12

Žitelji Smederevske Palanke, nažalost, znaju kako je živeti u zoni sumraka. Račun ove opštine u blokadi je godinu dana, a zbog ogromnog duga za struju isključena je ulična rasveta, pa je grad u mraku već pola godine. Krađe i udesi su gotovo svakodnevni, a dve osobe su i izgubile život - pešak i biciklista.

Struja

Foto: Zoran Ilić

Za priključenje ulične rasveta potrebno je da se "EPS snabdevanju” uplati oko 44 miliona dinara, što je deset odsto ukupnog duga samo za uličnu rasvetu. Predstavnici opštine imali su danas sastanak u "EPS snabdevanju” i očekuju da uskoro dođe do rešenja problema.

Samo dug za rasvetu

433 miliona

U EPS-u ističu da je dug Palanke samo za javnu rasvetu 433.344.735 dinara, kao i da je za priključenje rasvete potrebno izmiriti dug od 44.323.226 dinara prema "EPS snabdevanju“.

- Zadatak EPS-a je da svojim kupcima obezbedi sigurno i redovno snabdevanje električnom enerijom ali i da naplati električnu energiju koja je isporučena. Nastavak isporuke kupcima koji ne plaćaju svoje račune nije samo štetno za kompaniju koja tako stvara gubitke već je i neprihvatljivo i uvredljivo za sve ostale kupce koji redovno izmiruju svoje obaveze - kažu u EPS-u.

Inače, ukupan dug za struju opštine je daleko veći i premašuje 800 miliona dinara.

O tome kako je i zbog čega uopšte došlo do toga da opština ima toliki dug za struju i da zbog toga ostane u mraku, i opštinari, kao i EPS imaju svoju stranu priče.
- Naši dugovi za struju datiraju čak iz ‘99. godine jer niko pre nas nije ništa plaćao, a sve je nama stiglo na naplatu. Ukupan dug za struju je veći od 800 miliona dinara. Mi smo, recimo, zatražili reprogram duga od PD “Centar” iz Kragujevca, prema kome imamo i najveća dugovanja, i to na 120 meseci, a sa tekućom potrošnjom i sa dugovima za reprogram, plaćali bismo mesečno 13,5 miliona, što je za nas prihvatljivo. Međutim, EPS to nije dozvolio. Inače, račun opštine je već godinu dana u blokadi, ali polako smanjujemo dug. Kad je reč o priključenju javne rasvete, imali smo sastanak sa "EPS snabdevanjem” i očekujemo da dođe do rešenja tog problema - priča za “Alo!” Radoslav Milojičić Kena (DS), predsednik opštine.
On navodi da je situacija u Palanci koja je bez ulične rasvete - katastrofalna, kao i da su samo tri ulice osvetljene i to glavna i ulice kod SUP-a i bolnice, dok su sve ostale u mraku.
- Udesi su gotovo svakodnevni. Dvoje ljudi je i stradalo. Zbog učestalih krađa više niko se ne oseća bezbedno - navodi on.
U EPS-u preciziraju da Palanka duguje za struju ukupno 886.569.915 dinara,

Tražili pomoć od Vlade

Čelnici Palanke tvrde da su povodom situacije u toj opštini pisali i EPS-u, ali i svim nadležnim ministartvima, pa čak i predsedniku i premijeru Srbije, ali da odgovor mesecima nisu dobili.

- Tek pre dve nedelje imali smo sastanak u Vladi Srbije. Ono što nas bar malo ohrabruje je nedavni razgovor sa Markom Blagojevićem i šefom kabineta premijera Srbije Ivicom Kojićem, koje smo upoznali sa problemima sa kojima se opština suočava - navodi Radoslav Milojičić.

od toga je dug prema PD „Centar“ 792.498.192 dinara, dok je novi dug prema „EPS Snabdevanje“ 94.071.723 dinara.

Kažu i da je čelnicima opštine, kao i svim vezanim firmama, krajem 2013. godine PD „Centar“ u više navrata nudio finalni reprogram, koji je tada omogućavao plaćanje obaveza za velike iznose čak i na 120 rata, ali da je Opština odbila da potpiše reprogram, očekujući konverziju dugovanja u javni dug ili neko drugo rešenje.

- PD „Centar“ je radi zaštite svojih potraživanja i sprečavanja zastarevanja, krajem 2013, nakon dostave opomena na koje se po pravilu niko nije obazirao, podnelo veliki broj predloga za izvršenje izvršiteljima za gotovo sva javna preduzeća i budžetske ustanove te opštine - kažu u EPS-u.
U ovom preduzeću tvrde i da je na nivou PD „Centar“ učinjeno je sve da se postigne dogovor sa Palankom, što, kako navode, niko i ne osporava, ali da su iznosi dugovanja preveliki, a “garancije za obezbeđenje eventualnog plaćanja na veliki broj rata praktično nikakve”.
Poslednji komentari
  • Dejkos Vreme: 03.02.2015 21:59h

    Smederevska Palanka je grad sa oko 30000 stanovnika, ali je preciznije reci da ulicne rasvete nema prakticno od majskih poplava! Predsednik SO Smederevska Palanka nije u pravu oko duga, jer dug datira od 2006 g. a ne od 1999.g. (podatak EPS-a). Za ovoliki dug za el.energiju krivi su Opstinske vlasti, (sadsnje i bivse) koje nisu h t e l e da placaju el.energiju. Opstinsku vlast vec godinama cine DS i SPS...eh da nisu vlast!

  • Živorad Vreme: 04.02.2015 09:48h

    Ceo grad prepričava lopovluke Kene i drugara, toga ima toliko da svako zna bar po jedan slučaj. Dok se Palanka ne očisti od ovih lopova koju su je potpuno upropastili ovde neće biti života...

  • malo selo zelen lug Vreme: 04.02.2015 10:16h

    Ako ste pazljivo pricitali teske , stoji i ovaj podatak '' dok je novi dug prema „EPS Snabdevanje“ 94.071.723 dinara.'' Ovaj dug koji je preko 94 miliona nastao je prema novom snabdevacu koji radi od jula meseca 2013. godine , tako da Vam je jasno da aktuelno rukovodstvo ne samo da ne misli o ranijim dugovanjima vec ne placa obaveze ni prema redovnooj potrosnji

  • сигурносни појас Vreme: 04.02.2015 11:39h

    Ево још једног доказа јавашлука и бахатости челника ДС,ово су само последице безобразлука према грађанима и доказ колико им је битан народ.

  • ivan Vreme: 04.02.2015 17:35h

    Iskren da budem davno sam ocekivao da ce biti pohapseni ali i taj Vucic me razocarao jer jednostavno je digao ruke od S, Pal;anke a ovi koriste li koriste .Poslednji slucaj je Podpredsednik Jelivc sto pokusava da opere 120 i nesto hiljada dinara preko Opstine a kupovao robu za svoju kucu na stovaristu Savic ...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP