Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

UČENICI NEĆE NA NASTAVU DOK IM SE NE VRATI RAZREDNA

Smenjena jer štiti đaka sa govornom manom?!

Autor: Gane Đorđević | 13.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 6

U jednom odeljenju četvrtog razreda Srednje tehničke škole „Kolubara“ iz Lazarevca već dve nedelje štrajkuje 26 od ukupno 32 učenika. Oni zahtevaju da im se na mesto razrednog starešine vrati profesorka mašinstva Danica Šumarević, koju je, kako tvrde, direktor škole Radosav Sretković sa tog mesta smenio bez razloga. Nezadovoljne đake u nastojanju da zaštite razrednog starešinu podržavaju i njihovi roditelji.

Oduzeto joj  starešinstvo:  Danica  Šumarević

Oduzeto joj starešinstvo: Danica Šumarević

Sve je počelo još u januaru ove godine, kada je najbolji učenik pobunjenog odeljenja S. G. (17) opsovao profesorku istorije Slavicu Popović. Njegovi drugovi i njihovi roditelji ne opravdavaju ovaj postupak, ali tvrde da je to bila reakcija na višegodišnje šikaniranje kojem je bio izložen S. G., koji od rođenja pati od veoma teškog poremećaja govora.


Direktor: Nemam komentar

Direktor Sretković odbio je da komentariše štrajk njegovih učenika napominjući da je pravda na njegovoj strani i da priprema tužbe protiv pojedinih roditelja zbog klevete. On nam nije odobrio ni razgovor sa profesorkom istorije Slavicom Popović, kao ni sa psihologom i školskim pedagogom.

- Tog dana je bio dežurni učenik, a profesorka istorije ga je u jednom odeljenju primorala da dva puta pročita školsku naredbu. Od besa i treme, S. G. je počeo jako da zamuckuje. Dok su se đaci smejali, istoričarka je uživala - kažu roditelji đaka koji štrajkuju, dodajući da je pedagoškoj službi škole do sada upućeno najmanje 50 pritužbi na ponašanje ove profesorke.

Da ga ne bi isterali iz škole, direktor Sretković je majci S. G. ponudio solomonsko rešenje da uz molbu svoje dete prebaci na vanredno školovanje, što je ona i učinila. Samo dva dana kasnije nakon što je otac kažnjenog dečaka zapretio da će čitav slučaj izneti u javnost, direktor je doneo još jedno rešenje. Na novu molbu, koju je sada potpisao otac, on je svom „bezobraznom“ učeniku vratio status redovnog učenika.
- Obe molbe i oba rešenja uredno su zavedeni u arhivi škole. Da nije tužno bilo bi smešno - kaže Milorad Gajić, otac S. G.

Dve nedelje bojkotuju nastavu: Učenici Srednje tehničke škole „Kolubara“

Dve nedelje bojkotuju nastavu: Učenici Srednje tehničke škole „Kolubara“

 
Štrajkači i njihovi roditelji uvereni su da je Šumarevićevoj starešinstvo oduzeto samo zbog toga što je direktor procenio da je za njegov neuspeh ona jedini i isključivi krivac. Ipak, kako kažu, nije ni pretpostavio da će na taj način izazvati još veći problem. Kada se našao u nebranom grožđu, počeo je da telefonom poziva roditelje čija dece štrajkuju i da im preti.

- Pretio nam je da će nam centar za socijalni rad oduzeti starateljstvo nad decom ukoliko ih ne budemo naterali da dođu na nastavu - kažu Slavoljub Lukić i Slađana Radonjić, a slična iskustva imaju i ostali roditelji.

Stiže i inspekcija
Prema tvrdnjama roditelja, u školi se sistematski krše propisi i zataškavaju disciplinski prekršaji. Oni navode kao primer đaka koji je kredom za vreme časa pogodio profesora u glavu, ali nije odgovarao jer je kumče zamenika direktora Milana Tešića. Roditelji optužuju direktora i da je na mesto referenta za vanredno školovanje zaposlio svoju ćerku Anu. O svemu je obeveštena prosvetna inspekcija, koja je svoj dolazak u kontrolu najavila za ponedeljak.

Šumarevićeva: „Učenik je bio isprovociran“
Danica Šumarević kaže da je bila zatečena odlukom da joj se oduzima starešinstvo, posebno jer je do sada bez problema izvela najmanje deset generacija maturanata. Ona nam je takođe rekla da je stala u zaštitu svog učenika S.G. jer je jedan od najboljih đaka Srednje tehničke škole u Lazarevcu, pri tom ne opravdavajući njegovu psovku, ali verujući da postoji olakšavajuća okolnost jer je bio izazavan neumesnim gestom njene koleginice.

Poslednji komentari
  • nena Vreme: 13.09.2014 10:07h

    Podrska za ovo odeljenje, njihove roditelje i razrednu!

  • stefan Vreme: 13.09.2014 12:33h

    Ko je ona u ovoj drzavi da bira sta ce ona da radi bre ?

  • Anna Vreme: 14.09.2014 17:42h

    Zao mi je ucenika sa govornom manom, jer je bio u odeljenju prosvetnog radnika, koja se omalovazajuci ponela prema njemu. Trebala ga je zastititi, a ne, omalovaziti i time, taj ucenikov hendikep , uciniti jos vecim. Treba biti u kozi, djaka koji muca...kako oni pate i javno citati ili usmeno odgovarati lekciju, tesko im pada. Jos vise se uplase i jos vise dolazi do izrazaja njihovo mucanje. Treba im omoguciti, da pismeno, odgovaraju lekcije i neprestano ih ohrabrivati i ulivati poverenje. Zelim, im , od srca, da lepo sednu i da razgovaraju i da opreste jedni drugim i zajdno nastave do cetvrte godine. Puno srece, zelim uceniku, odeljenju i razrednom staresini....kao i profesorici istorije.

  • Laza Vreme: 19.09.2014 12:49h

    O... da da. Fata... Sketmen... Milance... A na drugoj strani Sumarka. Secam se, nekada je slicno bilo samo sa Pakickom umesto Sumarevickom. I ja zelim da se sto pre smiri situacija i da se profesorka istorije sto pre uda kako bi nekog drugog "razvaljivala". Nikako Ti Fato ne valja rabota (lekcije iz istorije kao da je istorijski smer, puna kapa keceva, ljubimci i antiljubimci). Strasno... ali stvarno

  • gaga Vreme: 19.09.2014 18:30h

    podrska za profesorsku Danu, mnogi bi mogli da se ugledaju na nju

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP