Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KAMENA KUGLA PRETI DA SRUŠI POLA SELA

Smrt im visi nad glavom!

Autor: Željko Dulanović | 06.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Meštani Štitkova kod Nove Varoši strahuju da bi desetinu tona teška kamena kugla mogla da se otisne sa litice na kojoj vekovima stoji i poruši pola sela. Kamena gromada teška desetinu tona meštanima Štitkova bukvalno visi nad glavom.

Do kada će nas sreća pratiti, to samo bog zna: Ćirović

Do kada će nas sreća pratiti, to samo bog zna: Ćirović | Foto: Željko Dulanović

Stena se ko zna kada u svom pohodu niz planinu zaustavila na ivici brda Petkovac iznad sela, pa su meštani u strahu da bi mogla da se pokrene i poruši sve na svom putu do pola kilometra udaljenog centra sela i etnooaze u njemu. Spavaju na oprezu, a najteže je za šest žitelja zaseoka Ćirovići, čije su se tri kuće ugnezdile u samom podnožju litice i neobične stene na njoj.


Etnooaza


U selu Štitkovo, u kojem su nekada stolovali čuveni knezovi Raškovići, a u brojnim kovačnicama se izrađivali štitovi za vojsku Nemanjića, vreme kao da je stalo krajem 19. veka. Zaseok Vrelo u centru sela proglašen je za etnooazu narodnog graditeljstva, a njegove brvnare stare po 100 i više godina i danas služe za stanovanje.
- Do litice na kojoj je kamena kugla vodi samo kozja staza, a idealno je mesto da se sagradi vidikovac za turiste - kažu meštani.

- Poslednji put svojski smo se prepali kada je zemljotres pogodio Kraljevo, a zemlja podrhtavala i ovde kod nas. Iskočili smo iz kreveta i onako bunovni prvo pomislili da je stena krenula ka selu. Očekujući da svakog časa uleti u sobu, nismo se ni setili da bežimo iz kuće.

Mada bi niz padinu brda mogla da se otisne pomoću obične poluge, gromada se ni ovog puta nije pomerila ni za milimetar. Do kada će nas sreća pratiti, to sam bog zna - kaže meštanin Velimir Ćirović (67).


Brdo Patkovac, najviše u Štitkovu, kao da je u davna vremena iz svemira bombardovano čudnim kamenim projektilima. Na padinama ovog brda u zaleđu sela još je nekoliko sličnih kamenih kugli, ali znatno manjih dimenzija i težine.

Meštani Štitkova kod Nove Varoši u strahu da bi desetinu tona teška kamena kugla mogla  da se otisne sa litice na kojoj vekovima

Meštani Štitkova kod Nove Varoši u strahu da bi desetinu tona teška kamena kugla mogla da se otisne sa litice na kojoj vekovima stoji | Foto: Željko Dulanović


- Kamene gromade zarasle su u šipurak i kleku i nemoguće im je prići, a nekoliko manjih komšije su za svaki slučaj vezali armaturom za padine litice. Razmišljali smo i da ovu najveću stenu učvrstimo i osiguramo, ali smo odustali od rada na svoju ruku, a stručne pomoći niotkuda. Nažalost, kamenu pretnju nad glavom ostavićemo u nasleđe potomstvu. Ovde je bila i pre dva veka, kada su naši stari doselili iz obližnjih Božetića - kaže Ćirović.
Poslednji komentari
  • Bole Vreme: 06.09.2014 12:14h

    Malo im dosadno pa ko vele ajd da izadju u novine. Pa kako onda zive pod neprekidnom opasnoscu vec dva veka? I sta se to promenilo danas pa smatraju da ce pasti stena koja se dva veka nije pomerila? A i vi ih palite senzacionalistickim naslovima, cuj smrt im visi nad glavom. Pa visi svaki dan, ali ne mora biti stena u pitanju. I to i nije neki razlog za strah, to se zove zivot. Inace imam ja jedan luster u dnevnoj sobi, preko 40 godina stoji tu, i svaki put kad gledamo utakmice strahujemo za svoj zivot, da nam ne padne na glavu. Hocete i mene da turite u novine?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP