Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SKUĆIO I SEBE I VOLJENO DRVO

Spava pod kruškom 30 godina! (FOTO)

Autor: S. Božinović | 25.02.2015 - 11:13:00h | Komentara: 0

U boljevačkom selu Valakonje, kad malo kreneš uzvrdo, ugledaš jedan kućerak, a nad njim se nadvile grane, krošnja onolika! Vidiš, iz kuće viri drvo, pa ti ništa nije jasno. A onda izlazi domaćin, Milija Bejić (75), koga svi znaju kao Jovu, pa krene da se smeška.

Milija Bejić i njegova kruška | Foto: Suzana Božinović

Stavio je pod krov: Milija Bejić i njegova kruška | Foto: Suzana Božinović

- Misliš, prijatelju, da sam blesav, el' sam poludeo. E, grdno se varaš, sad ću da ti objasnim što mi posred kuće prolazi kruška i što korenje podranja kuću, i što mi je krov pod krošnjom, pa mu dođe da već 30 godina spavam pod kruškom - kaže Milija veselo.


I počinje da priča... Pre više od 30 godina od oca je nasledio jednu livadu, a nasred livade kruška. To, i odelo na sebi, bilo mu je sve što ima.


- Sirotinja pa to ti je. Nisam imao ništa, ni pojatu da prespavam. Tako, skupim slamu pa stavim ovde ispod kruške, metnem preko nekakvu prostirku i tako odspavam. Tri meseca mi je ova kruška bila jedini dom. Budile me sove noću, a ja se mislim, nije ništa, neću da se plašim, čuva me moja kruška. A onda, mic po mic, nekako sakupim pare, pa zovnem selo da zidamo kuću - priča, a kao da mu milo što po ko zna koji put ponavlja istoriju svoje kruške.


Skupile se komšije, oće da iseku drvo. Milija ne da! Oni mole, objašnjavaju, kud će kuću da prave oko drveta.


- Ma, počeli da prete da će da napuste zidanje, neki me zaklinjali, neki preklinjali, a ja jok! Kruška mi je bila prvi dom, a prvi dom se ne ruši, odvajkada je tako - smeje se on.

Milija Bejić i njegova kruška | Foto: Suzana Božinović

Prva kuća viri kroz krov druge: Milija Bejić | Foto: Suzana Božinović

Meša se malter, ređaju cigle, komšije malo gunđaju, malo se i podsmehuju, al' svi paze da ne oštete krušku. Stigli i do tavana, 'oće da skrešu grane, al' Milija ne da ni to. Bolje, kaže, sve ovo da srušite, nego da mi sakatite prvi dom.


U kuću se uselio pre 30 godina. Kruška je u predsoblju, pa kad uđeš prvo ugledaš drvo.


- Slušaj, da ti kažem. Prva se kuća nikad ne ruši! Ovu krušku je zasadio moj deda, starija je od mene, ima preko 100 godina, al' rađa! Padnu kruške po krovu, pa se kotrljaju, ja ih sakupim i napravim džem i rakiju. Uh, kakvu one rakiju daju! Tako mi se ona odužuje. A ja je negujem ko da mi je rod. Okopavam, đubrim, krečim, odsečem sasušene grane. Čuvamo se ja i moja kruška... - kaže, pa potapša drvo kao starog prijatelja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP