Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BRAĆA DRŽE TRI RESTORANA BALKANSKE KUHINJE

Srbi sludeli Filipince pljeskavicama!

Autor: Milan S. Prelić | 08.12.2013 - 09:12:00h | Komentara: 5

Da se stranci koji posete Srbiju oduševe našom hranom, odavno nam je poznato. Ali, nismo znali da restoran sa našim specijalitetima može da postane veliki hit u inostranstvu, a to su dokazali braća Marko (27) i Martin (28) Batričević, koji na dalekim Filipinima imaju čak tri restorana sa balkanskim specijalitetima, i to na oduševljenje lokalnog stanovništva u prestonici Manili!

Marko Batričević

Marko Batričević

Dva restorana istog naziva - „Balkan“, te jedan fast fud „Balkan ekspres“, koje vode Batričevići, toliko su raspametili Filipince da se na brojnim sajtovima i blogovima koji se bave hranom u toj zemlji mogu pronaći fantastične pohvale na račun naših i drugih specijaliteta sa Balkana.

I kuvaricu  doveli iz Srbije

I kuvaricu doveli iz Srbije

Punjena pljeskavica, pileći batak, gulaš, palačinke da džemom, ćevapi, butkice, pečene paprike u ulju, domaći hleb, sarma, šopska salata i drugi gurmanluci s ovih prostora privukli su i strance na Filipinima, pa su redovni gosti čak i Japanci i Korejci, koji s takvom hranom nemaju ama baš nikakve veze!


Marko Batričević sa  bivšim trenerom

Marko Batričević sa bivšim trenerom

Sve je počelo 2003. godine, kada je Marko kao učenik trećeg razreda srednje škole dobio stipendiju i šansu da ode na Filipine...


Braća otvorila tri  restorana u glavnom  gradu Filipina

Braća otvorila tri restorana u glavnom gradu Filipina

- Ja sam ovamo došao na preporuku u maju 2003. da igram košarku za školu „La Salle Green Hills“. Dobio sam punu stipendiju za srednju školu, kao i za univerzitet koji se zove De La Salle University.

Restoran

Restoran

Pre nego što mi je istekla stipendija, koja na univerzitetu traje pet godina, došao sam na ideju da zajedno sa bratom Martinom otvorim restoran. To se dogodilo u vreme dok sam pisao završni rad - kaže za „Alo!“ Marko i dodaje da mu ugostiteljstvo nije bilo strano, pošto njegovi roditelji u Vrbasu drže restoran.


Martin Batričević

Martin Batričević

- Otac nam je poslao njegovu kuvaricu i tako smo počeli. U julu 2010. smo otvorili prvi restoran, dobro nam je krenulo, pa smo već u oktobru sledeće godine otvorili još jedan, veći restoran u drugom delu grada, a posle toga, u avgustu ove godine, i treći - kaže Marko i dodaje da Filipinci vole našu hranu jer je, kao i njihova, bazirana na mesu. Zbog toga su sva tri restorana prepuna prezadovoljnih mušterija.

Znaju nas po Titu i Noletu


Filipincima se, kako kaže Marko, naša hrana mnogo svidela, a za ove prostore su znali i zahvaljujući Titu i Noletu.
- Najviše vole gulaš i punjene pljeskavice, kao i butkice ispod sača, šopsku salatu, kuvanu jagnjetinu, roštilj kobasice i sarmu. Svi nas znaju po Titu i Novaku Đokoviću - kaže Marko.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 08.12.2013 09:14h

    JAPANCI SU LUDI ZA BUREKOM. Al neznaju da ga naprave. Onaj ko tamo pokrene taj biznis ima da napravi lovu samo tako..ali MORA da bude napravljen..onako...pravo..s dusom..

  • Ana Vreme: 08.12.2013 13:00h

    Sta je ova digla dva prsta????Trebali ste joj reci tri da podigne....

  • duda Vreme: 08.12.2013 14:02h

    Pre 30.tak godina otac mog supruga tj. moj svekar, drzao je dve kafane u Beču, jedna je bila u centru rada, a druga kod Pratera i kada sam odlazila tamo umesto da setam i obilazim lepote Beča, uglavnom sam se bavila kuvanjem (nije to niko od mene trazio), jednostavno obozavam da kuvam. Jednog dana sam napunila paprike otprilike je bilo oko 50. tak i ponudila sam stalnim gosima da vidim kako će da reaguju, ni dan danas ne mogu da poverujem kako je serpa za tili čas ostala prazna. Svekar mi je dao na volju da kad dodjem i sledeći put kuvam, a to sam i uradila: donela sam iz Beograda kiseli kupus i projno brasno, sarma je bila veličanstvena i sluzili smo je s projom. I tako, to nisam znala da iskoristim, imala sam samo 19 godina bila sam zaljubljena i umesto da ostanem u Beču (gde bi mi danas bio kraj), vratila sam se za Beograd i danas kuvam za svoje ukućane i prijatelje, ali to niko ne postuje i to se ne plaća...

  • svetlana Vreme: 08.12.2013 14:54h

    Nije lepo sto ne kazete za ime kuvarice, bez njenog profesionalnog znanja ne bi taj uspeh na Filipinima u toj meri postigli ! Rec je o jednoj divnoj devojci iz Savinog sela, koja se zove Dragana Gudovic !!! Da su Filipinci i ostali stranci tamo posebno pljeskavicu zavoleli, e pa dragi moji i to je Draganina zasluga, koja je kao dete Vojvodjanske ravnice uspela na takmicenju za najbolju pljeskavicu, uspela cak u Leskovcu da odnese pobedu!!!

  • ivan Vreme: 09.12.2013 03:33h

    Ba Treseta iz rukava. Filipinci neznanju gdje je Evropa a kamoli da znaju tko je Tito. Pogotovo ova mlada generacija. Za Djokovica , Divca i još ponekog košarkaša su culi. Želim vam da vam restorani budu puni..i vratite kuvaricu iz srbije jer Filipinci neznanju kuhati i mijesit ćevape.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP