Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ORIGINALAN NAČIN DA SE PROMENIMO

Srbijo ugledaj se na mrave! (VIDEO)

Autor: D. Đorđević | 09.04.2015 - 13:31:00h | Komentara: 0

Mika i Marta su mravi. Mika je rođen s jednom kraćom antenom i zbog toga ima problem u komunikaciji s vršnjacima. Marta je na svet došla s jednom kraćom nogom, pa oteženao hoda, koristi štap, a ponekad i invalidska kolica. Njima je život bio težak jer su ih ostali mravi izbegavali, ali kada su u mravinjak stigli omladinski aktivisti Mlađan i Mlađana sve se promenilo…

Mravi animirani

Mravi  | Foto: Bojan Dragićević

Ovo je samo jedan od četiri scenarija za kratke animirane filmove koji su sastavni deo projekta "Udruženja mladih i za mlade, u borbi protiv diskriminacije".
Idejni tvorac "Mravinjaka" Bojan Dragićević objašnjava da je osnovna zamisao bila da se ovim filmovima ukaže široj javnosti, a posebno deci i omladini, na obavezu i značaj poštovanja ljudskih prava.

- Želeli smo da na originalan način, kroz animirane basne, progovorimo o problemima s kojima se suočavaju mladi iz socijalno zanemarenih grupa i koliko je malo potrebno da promenimo vlastito ponašanje i tako prekinemo lanac diskriminacije. Zbog neorganizovanosti društva, predrasuda i neinformisanosti ponekad nesvesno i sami učestvujemo u nekom obliku diskriminacije. Klipovi su pristupačni svim uzrastima, a njihova poruku je lako razumljiva - kaže Dragićević.
U jednom od tri filma kao glavni protagonisti pojavljuje se Marko i Mragrita, mravlji ljubavni par koji je HIV pozitivan. Njih ostali mravi izbegavaju plašeći se da i sami ne budu zaraženi. Naravno, sve se promeni kada u mravinjak stignu omladinski aktivisti.

Sada Marta, Mika, Marko i Mragarita žive srećni i zadovoljni. Mlađan i Mlađana su pomogli ostalim mravima da sačine spisak poteškoća i problema u mravinjaku. Za godinu dana mravlji gard je postao mnogo bolje mesto za život. Njegovi stanovnici su tolerantniji i sada razumeju i pomažu sve mrave koji imaju poteškoće ili su po nečemu različiti.

Veća podrška omladinskom radu

Projekat “Udruženja mladih i za mlade, u borbi protiv diskriminacije se sprovodi u partnerstvu EAI, Centra za omladinski rad i Nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada. Akciju su podržale Evropska komisija – Evpropski instrument za demokratiju i ljudska prava, Ministarstva omladine i sporta, Pokrajinski sekretarijati za sport i omladinu. Inače u Evropi odavno bez reserve podržavaju omladinski rad na ovakvim i sličnim projektima. U Srbiji se po prvi put njegova uloga definiše u Nacionalnoj strategiji za mlade i Zakonu o mladima i još uvek nema dovoljnu podršku u društvu.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP