Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PALENTOLOŠKA NALAZIŠTA

Srbijom šetali nosorozi i žirafe!

Autor: Ljubiša Mitić | 10.11.2012 - 07:08:00h | Komentara: 0

Srbija je bila domovina žirafa, nosoroga, hijena i brojnih drugih životinja, danas krajnje nespecifičnim za evropsko tlo! Dokazi o tome nalaze se u selu Prebreza kod Blaca, gde je jedno od najvažnijih paleontoloških nalazišta, ne samo u našoj zemlji!

Naučna  elita na  nalazištu

Naučna elita na nalazištu

Otkuda ovde mastodonti, gazele, hijene, antilope? Prošlo je više od 50 godina otkako je Rade Rakonjac pronašao njihove ostatke.


- Kad smo kao deca čuvali ovce, gledali smo ove zube, ali niko nije smeo da ih dira. Jedan čovek je, kažu, sekirom odlomio deo, pa su tu ljudi godinama dolazili i palili sveće da se ne bi kakvo zlo dogodilo selu. Kad sam odrastao i gledao po muzejima delove tih starih životinja, setio sam se našeg Gluvog potoka. Uzeo sam deo one vilice i dao Draganu Popoviću, tada direktoru muzeja u Prokuplju. Nakon toga su počeli da dolaze naučnici i pokrenuta je cela priča - objasnio je Rakonjac.

Nosorog

Nosorog


Šezdesetih godina prošlog veka, prof. dr Kosta Petković počeo je istraživanja Prebreze, na južnim padinama Jastrepca, i naišao na iznenađujuće ostatke životinjskog sveta. U koritu potoka pronašao je delove vilice mastodonta, prapretka mamuta, koji potiče iz paleolita.

Žirafe kod nas  sada obitavaju samo u zoološkim  vrtovima

Žirafe kod nas sada obitavaju samo u zoološkim vrtovima

Naučnici su zatim pronašli i lobanje hijene, miocenske preteče gazele, antilope, nosoroga, skelet ptice sa okamenjenim jajima... Zagonetka je i danas kako su se te životinje našle ovde, a po pretpostavkama naučnika postoje dve teorije: da su ovde našle sklonište posle neke velike prirodne katastrofe, kao što su vulkanske erupcije, požari, zeljotresi i slične, ili je, možda, ovde bilo njihovo stanište, pa su tokom milenijuma izumrle ili menjale staništa. Sve je još velika nepozanica, složili su se stručnjaci.

Ostaci  praistorijskih životinja

Ostaci praistorijskih životinja


Inače, pre tri godine, Vlada Srbije je proglasila nalazište kod Prebreze za spomenik prirode prve vrste. Do njega su urađene pristupne staze, putokazi i table sa obaveštenjima na magistalnim putevima od Prokuplja i Blaca, kao i od Kruševca, Kopaonika i Brusa. Na ovom lokalitetu u planu je izgradnja etnokuće koja bi istovremeno služila i kao naučni kamp za studente i naučnike ne samo iz Srbije, već i cele Evrope.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP