Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MIODRAG LOVRIĆ PONOVO NOMINOVAN

Srbin ganja Nobela!

Autor: B. Nenković | 04.04.2013 - 08:24:00h | Komentara: 0

Profesor statistike na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu Miodrag Lovrić, ponovo je nominovan za Nobelovu nagradu za mir. Lovrić je prvi Srbin posle Nikole Tesle koga su Amerikanci nominovali za ovu prestižnu nagradu.

Profesor statistike predložen  za nagradu  za mir

Profesor statistike predložen za nagradu za mir | Foto: Biljana Nenković

Za poslednje dve godine Lovrić se drugi put našao na listi potencijalnih dobitnika sa istom enciklopedijom „Međunarodna enciklopedija statističkih nauka“ u kojoj su obuhvaćeni podaci iz 105 zemalja sveta.


- Preko šest stotina naučnika je učestvovalo na ovom projektu, od kojih su četvorica Nobelovci. Enciklopedija u stvari šiti bratstvo među narodima čitavog sveta, bez obzira koje su nacije, vere, kulturnog ili ekonomskog statusa. Pošto ne postoji Nobelova nagrada za statistiku, odlučeno je da se kandidatura uvrsti u katerogiju nagrade za mir - kaže profesor Lovrić za “Alo!”.

Njega su ovog puta za nagradu nominovali rektor jednog američkog univerziteta, nekoliko senatora iz Mičigena, kao i rektor i dvojica dekana univerziteta iz Indije.
- Kandidata za nagradu mogu da nominuju rektori, neko ko je već dobio Nobelovu nagradu i političari - kaže Lovrić.

Kragujevački profesor je na ovom projektu radio šest godina i ukoliko dobije nagradu deliće je sa dvoje koautora. Napominje i da će 80 odsto svog dela dati siromašnima. Na pitanje kako statistički procenjuje stanje u Srbiji Lovrić odgovara: “Ide Milka posred sela, 60 odsto nevesela”.

Lovrić je i 2011. godine bio kandidat za Nobela, kada su ga za prestižnu nagradu nominovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik predsedništva BiH, jedan rektor iz Srbije i univerzitetski profesor iz Španije. Pre Lovrića kandidati za Nobelovu nagradu za mir sa ovih prostora bili su Josip Broz Tito 1973. godine i Vesna Pešić 1997. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP