Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ŠUMADINAC UMESTO TINEJDŽERSKOG PROVODA IZABRAO CENJENI PRASTARI ZANAT

Srbin, najmlađi evropski oklopar!

Autor: Biljana Nenković | 01.06.2014 - 08:30:00h | Komentara: 1

Aleksandar Stevanović(17) iz Belice, sela na starom putu od Kragujevca ka Jagodini, najmlađi je oklopar u Evropi. Ovaj gimnazijalac u garaži svog oca kao od šale pravi replike ratničke opreme iz prošlih vekova i krajnje ozbiljno planira da u budućnosti i živi od ovog prastarog zanata.

Aleksandar Stevanović

Aleksandar Stevanović | Foto: B. Nenković

Učestvuje na međunarodnim takmičenjima i sa svojim drugovima Mitrom Antićem i Nikolom Milojevićem osnovao je vitešku družinu „Crni medved“, s kojom uvežbavaju borbe.


U pravljenju oklopa postoje pravila, a najvažnije je prvo dobro proučiti istoriju doba iz kojeg je zaštita od čeličnog lima koja se pravi. Zatim treba nabaviti precizne nacrte i onda dane i noći provesti u radionici. Njegova specijalnost je 15. vek. Na međunarodnim takmičenjima procenjuju se ispeglanost lima, bogastvo ukrasnih detalja i zaštitna moć.

Vreme vitezova  ipak nije prošlo:  Aleksandar  Stevanović

Vreme vitezova ipak nije prošlo: Aleksandar Stevanović | Foto: B. Nenković

- Zbog kompleksnosti i težine svi izbegavaju da rade opremu iz 15. veka, a meni je zanimljiva zbog italijanskog uticaja. Oklopi se kuju na hladno. Dakle, nema grejanja, već se udarcima lim tanji do potrebne debljine i oblikuje prema telu i merama. To je pre svega težak fizički posao. Oprema se sastoji od 12 delova, koji ukupno teže više od 30 kilograma. Ispod se nosi jakna sa slojevima kopresovane vune koja upija vibracije - kaže Aleksandar, koji je počeo da kuje pre tri godine, kada su njegovi ukućani očekivali da će tražiti noćni provod. Umesto toga, zatražio je od oca da raščisti šupu i pretvori je u radionicu, iz koje se noćima čula lupnjava. Da je situacija postala ozbiljna shvatili su kada je izneo prvi grudnu ploču i potom na internetu nastavio da istražuje sve o toj tematici. Istorija mu je u školi već odavno jača strana.


Aleksandar sa prijateljem Mitrom

Aleksandar sa prijateljem Mitrom | Foto: B. Nenković

- U to vreme, po oklopu se prepoznavao status u društvu. Osim bezbednosti, važno je bilo i ukrašavanje, pa su plemstvo i kraljevi imali optočene oklope plementim metalima i dragim kamenjem. Henri Osmi je imao oklop koji je pokrivao svaki milimetar tela, što takođe pokazuje njegovo mesto na hijerarhijskoj lestvici - objašnjava Aleksandar svoju pasiju.

Za dobar oklop daje se i 12.000 €


Mentor ovog mladića, koji je još u detinjstvu gutao priče o plemićima i srednjovekovnim ratnicima, zove se Stevan Stevanović i arhitekta je iz Kruševca koji se takođe bavi okloparstvom. Svesrdnu pomoć ima i od Erika Dubea, Kanađanina koji nesebično deli svoje znanje sa mladima koji su zainteresovani za ovaj nekada veoma cenjeni zanat.
- Dobro urađen oklop dostiže cenu i do 12.000 evra i ta roba ima svoje pasionirane kupce u svetu. Nekada je kilogram metala vredeo koliko i kilogram zlata, pa se toliko i plaćao - zaključuje Aleksandar.

Poslednji komentari
  • crni barut Vreme: 01.06.2014 11:56h

    Svaka cast, momče! Ovim putem će se,zahvaljujući ovakvim ljudima kao što su Aleksandar i njegov mentor Stevan, promovisati i deo istorije Srbije iz tog perioda.Želim vam svako dobro od Boga!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP