Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ISTORISKI TRIJUMF NA SUDU

Srbin srušio i "Google"!

Autor: Ekipa Alo! | 02.11.2012 - 20:15:00h | Komentara: 1

Milorad Majkl Trkulja, Srbin iz Australije, koji je već dobio odštetu od “Yahoo-a”, uspeo je da izbori istorijski trijumf na sudu i protiv internet giganta “Google”, koji će morati da mu plati više stotina hiljada dolara zbog toga što rezultati pretrage Trkuljinog imena “narušavaju njegov ugled”. Analitičari smatraju da bi ovo mogao da bude presedan koji će drastično uticati na internet pretraživač.

Milorad Majkl Trkulja

Milorad Majkl Trkulja posle Yahoo na sudu dobio i Google | Foto: Lična arhiva

Trkuljina fotografija se u pretrazi pojavljuje pored fotografija nekoliko poznatih kriminalaca iz Australije, a postoji i link ka tekstu sa sada nedostupnog sajta u kom se njegovo ime povezuje sa australijskim podzemljem.

On je povezivan sa kriminalnim miljeom 2004. godine, kada je ranjen u leđa dok je ručao u jednom restoranu. Međutim, on je dobio potvrdu iz Ministarstva pravde Australije da iza sebe nema krivičnih dela, a zatim je tražio od “Google-a” i “Yahoo-a” da uklone njegove fotografije.

Nakon “Jahua”, Milorad Trkulja na sudu dobio i najvećeg internet
pretraživača jer je povezivao njegovo ime sa kriminalcima

Njegov zahtev nije usvojen 2009. godine, posle čega je odlučio da rešenje potraži na sudu. “Jahu” je dobio u martu, a sada je srušio i “Google”, nakon što je šestočlano veće Vrhovnog suda Australije potvrdilo da je njegov ugled ukaljan. Advokatski tim internet giganta je tvrdio da nije odgovoran za sadržaj jer on objavljuje samo linkove.

- Presrećan sam, ovo je bio slučaj David protiv Golijata. Jedan čovek se suprotstavio gigantu koji je koristio novac i moć da pobedi malog, nevinog čoveka. Ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju da proživi ono što se meni desilo. Moja porodica i ja smo prošli kroz pakao zbog toga što su me povezivali sa kriminalcima - rekao je Trkulja, koji je na advokate tokom postupka potrošio oko 150.000 dolara.

Google kompanija

Spremaju se da Trkulji isplate odštetu:  Google | Foto: Reuters

Ipak, to mu neće teško pasti jer je već od “Jahua” naplatio 225.000 dolara, dok od “Google-a” traži još oko 339.000 dolara. S druge strane, njihovi advokati sada ubeđuju sud da odšteta treba da bude između 50.000 i 75.000 dolara.
Poslednji komentari
  • Apolid Vreme: 03.11.2012 07:55h

    NIje on srusio nista...nije google kriv sto su njegovi DSG sajtovi izbacivali njegovo ime u pretrazi...nije google pisao te clanke...a po faci ovaj ne zna da koristi ni indukcioni telefon...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP