Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SRPSKA DIJASPORA STIGLA I DO KRALJEVINE BAHREIN

„Srbovanje“ za
poštene pare!

Autor: Biljana Nenković | 03.01.2013 - 22:17:00h | Komentara: 5

U Bahreinu, maloj ostrvskoj kraljevini u Persijskom zalivu koju je u atlasu teško naći, živi više od 50 Srba. U potrazi za adekvatno plaćenim poslom i normalnim životom, uglavnom visokoobrazovani stručnjaci su u poslednjih nekoliko godina “otkrili” Manamu, glavni grad ove zemlje, u kojoj je već sada svaki 2.000. stanovnik sa ovih prostora. U Bahrein su za boljim životom otišli uglavnom inženjeri zaposleni u avio i naftnim kompanijama, telekomunikacijama, sportski treneti i građevinci.

Bahrein

Bahrein | Foto: Copyright by Alo!

Reč je, kako kažu, o dinamičnom regionu koji zna da poštuje rad, zalaganje i znanje. Na Srbiju gledaju sa nostalgijom, ali retko ko želi da se vrati. Zašto ne razmišljaju o povratku i kako izgleda “srbovanje” u Bahreinu za “Alo!” priča Slobodan Milivojević Bobanski iz Kragujevca. On je reditelj, kreativni i tehnički direktor u video-produkciji “Talking pictures“. Na Srednjem istoku važi za nekrunisanog maga reklame.

Slobodan Milivojević Bobanski

Slobodan Milivojević Bobanski | Foto: ALO!

 

Vrućina, al’ standard!
*Cene stanova su neuporedivo više nego u Srbiji i kreću se od 1.000 do 3.500 dolara. Iznajmljuju dvosobne opremljenje stanove od po stotinak kvadrata. U cenu su uključeni kućepazitelj, čišćenje dva puta nedeljno, komunalije... Skoro svaka zgrada ima teretanu, bazen na krovu, salu za žurke...
*Zbog visokih temperatura svi stanovi i institucije su klimatizovani
*Školarine za decu se kreću od 4.000 do 20.000 dolara godišnje. „Ekspati“, kako nazivaju inostrane radnike, imaju mogućnost da ugovorom o radu bude pokriveno i školovanje dece
*Pivo je pet evra
*Za 50 litara goriva potrebno je svega 10 evra
*Najniža nadnica je 200 dolara za poslove održavanja i obezbeđenja, koje uglavnom obavljaju radnici iz Pakistana, Nepala, Indije...
*Za vreme Ramazana četiri nedelje radi se pola radnog vremena, a na kraju meseca imaju pet dana slobodno

- Došao sam 2009. godine sa porodicom. Cilj mi je bio da od malog studija napravim ozbiljnu i dobro organizovanu firmu. Uspeo sam. Sada imamo 20 zaposlenih i radimo TV reklame i reklamne filmove za mnoge kompanije sa Bliskog istoka. Naši klijenti su bahreinska nacionalna avio-kompanija “Gulf air”, investicione banke... Poslednja reklama koju sam radio bila je za “Gulf cup”, fudbalsko takmičenje zemalja zaliva koje se održava u Bahreinu 2013.
godine - kaže Bobanski, koji je u Kragujevcu godinama radio u lokalnim televizijama.
Kako kaže, često se dešava da poslodavci posle nekoliko meseci, kada se uvere u znanje našeg čoveka koji je prvi ušao u firmu, traže da dovedu još nekog ko je u našoj zemlji ostao “neotkriven”.

- Ovde nema “hvatanja krivina”. Radi se i po devet, deset sati dnevno, pa i više. Naporno je, ali to i nije neki problem kada na kraju meseca stigne plata od koje se lagodno i opušteno živi. Ne morate celu platu da spiskate na hranu, koja je jeftinija nego u Srbiji - kaže Bobanski, koji u Manami živi sa suprugom i sinom.

Milan Ognjenović iz Zrenjanina zaposlen je u jednoj naftnoj kompaniji. Njegov utisak je da je Bahrein avangardna i moderna, liberalna monarhija u kojoj se živi opušteno i mirno, sa gostoljubivim i tolerantnim domaćim stanovništvom.

Slobodan Milivojević Bobanski

Radi i uživa sa porodicom: Slobodan Milivojević Bobanski | Foto: ALO!

- Ovde je reč isključivo o ekonomskoj emigraciji. U Srbiji nema kompanija koje mogu ili žele da adekvatno plate poslove koje ovde obavljamo. Povratak je uvek, bar podsvesno, opcija. Ali svi misle na decu, koja već pohađaju internacionalne škole, organizovane po britanskom ili američkom programu. Profesori vas stalno obaveštavaju o rezultatima dece, škole su dobro opremljenje, svaka ima pokriveni bazen. Konkretno, u školi mog sina svaki učenik od sledećeg polugodišta dobija „ajped“ kao učilo - kaže Milan.

Slobodan Milivojević Bobanski

Najmlađi sa zastavama Srbije i Bahreina | Foto: ALO!

U poslednje vreme i u Bahreinu se oseća kriza, naročito posle „arapskog proleća” 2011. i nemira, zbog čega se mnoge firme sele u Dubai i Kuvajt.

- I u takvoj krizi nažalost osećamo se stabilnije i slobodnije nego u rođenoj zemlji. Naši planovi vezani su za neko drugo, bolje inostranstvo, ali ne i za povratak u Srbiju. Dobro nam je ovde, družimo se, slavimo Božiće, slave, radujemo se Ramazanu - kaže Bobanski.

Slobodan Milivojević Bobanski

Kilometri pustinje: Bahrein | Foto: ALO!

Sportski trereni na ceni!
Nemanja Planojević iz Beograda je košarkaški trener, koji je u avgustu prošle godine otišao u Manamu. Motiv je bio finansijski, jer treneri u Srbiji ne mogu da se pohvale visokim i redovnim primanjima.

Nemanja Bahrein

Nemanja Planojević | Foto: ALO!

- Plan je bio da ostanem godinu dana, dok mi ne istekne ugovor. Ali sada vidim da mi ne bi smetalo da u slučaju dobre ponude ostanem i duže. Kada bih porodicu i prijatelje mogao da preselim u Bahrein, ostao bih da živim ovde. Cela organizacija oko košarke je na amaterskom nivou, ali iznenađen sam njihovom otvorenošću - kaže Nemanja.
Poslednji komentari
  • Mimi Vreme: 04.01.2013 14:11h

    Blago vama. Ja mislim kad procitate naslove nase stampe o bahatosti nasihpoliticara, cenama, u stvari ovde nema nista pozitivno, da vas prodje nostalgija momentalno.

  • Nije bas... Vreme: 04.01.2013 15:45h

    ... tako, veruj mi da nostalgija uvek postoji... Koliko kod neko bio otvoren, uvek se osecas kao stranac, kao da ne pripadas tu. Nigde nije tako lepo kao kod nas!

  • Nenad Vreme: 04.01.2013 20:33h

    Komsija! Pa dobro mi izgledas na fotografijama

  • Zorica Vreme: 04.01.2013 21:57h

    Ma blago vama i uzivajte. iz Srbije mladi strucnjaci i drugi lagano odlaze...odlaze...ostaju bogati, "velike gazde". Strasno narode moj!!!

  • nevena Vreme: 05.01.2013 23:15h

    Vec neko vreme planiram da odem iz srbije sa muzem da radimo, ovaj clanak me je bas zainteresovao. Da li neko moze vise da mi kaze o ovome, kako otici tamo i doci do posla.... hvala u napred....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP