Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NAJVEĆA JOJ JE ŽELJA DA IMA DRUGARICU

SRCE DA TI SE STEGNE: Milica, jedino srpsko dete u školi u Prizrenu!

Autor: Naše novine | 28.12.2014 - 17:43:00h | Komentara: 3

Miličino detinjstvo protiče u strahu i zaziranju "ne smeš tamo, ne smeš ovo, ne smeš ono, nema", ali kao da su upravo te reči, učene pre igre s lutkicama i igračkama, od Milice stvorile prestarelu, svesnu i savesnu devojčicu...

Milica Đorđević

Milica Đorđević

Godine samoće, izolacije, straha, uspavljivanja uz sveću iza metalnih rešetaka postavljenih na prozorima i ulaznim vratima stana u nekadašnjoj Karađorđevoj ulici klesale su i brusile biće, dušu i um osmogodišnje Milice Đorđević, jedinog srpskog deteta u Prizrenu.

Njeno detinjstvo protiče u strahu i zaziranju “ne smeš tamo, ne smeš ovo, ne smeš ono, nema”, ali kao da su upravo te reči, učene pre igre s lutkicama i igračkama, od velike Milice stvorile prestarelu, svesnu i savesnu devojčicu, kojoj će Božić Bata, ukoliko joj usliši želje, doneti drugaricu, može i druga, u njenu i samo njenu učionicu u hramu Svetog Đorđa, pišu “Naše novine”.
Pretpraznično raspoloženje, lampioni, okićena jelka, dečji smeh i graja odzvanjaju Šadrvanom, centrom Prizrena, oslonjenim na učionicu u kojoj Milica i Pepica Velikić, njena nastavnica engleskog jezika, seckaju papir, prave zvezdice i šarenice, kojima će ukrasiti učionicu, jedini kutak u kome je Milica svoja i slobodna.
Njena priča počinje pitanjem: "Ko ste vi"?, a potom kao starica nastavlja.
- Ustajem rano, oko šest sati. Popijem čaj sa deda Adamom i mamom. Oni me prate do škole i tu ostavljaju do podne, do kada ja želim da ostanem sa učiteljem Vukom. Onda me učitelj okolo, ne ulicama kojim dolazim ujutru, vrati u stan. Posedi malo i pre mraka se vraća ovde u crkvu jer tu živi – kaže ona.
Milica je retko izlazila iz Prizrena. Najdraži izlazak joj je ovogodišnje letovanje kod uče Vuka.
- On je iz Dečana. Morao je da se iseli u Berane, u neko selo. Naučila sam da muzem krave i da cedim mleko. Zapamtila sam da se krava zove Manda – priseća se Milica i onako usred rečenice utihne osluškujuči glasove albanske dece koja se razdragano igraju.

Ona kaže da je tako svaki dan i da joj ne smetaju, jer se sa njima ne druži.
Kaže da su njeni drugovi Pepa i Vuko.
- Milica je divno i vaspitano dete. Ona je natprosečna. Upija svaku reč. Voli da čita, ali nedostaju joj vršnjaci. Mnoga deca koja žive i školuju se u normalnim uslovima postidela bi se – reče nastavnica za “Naše novine” i krijući od Milice suze, prošapta – Milica je žrtva.
Novogodišnje i božićne praznike Milica će provesti sama u svom zatamničenom stanu sa mamom i dekom.
Poslednji komentari
  • boro Vreme: 28.12.2014 19:48h

    narode Srbije , lično sam pisao predsedniku Nikoliću dva puta , molio ga kao čovjeka , predsjednika , oca , djeda , da se ovoj djevojčici pomogne da preseli u Šumadiju . odgovoreno mi je da je prosleđeno u neku kancelariju , više i ne znam koju . pisao sam fondaciji DIVAC , molio i njih , niko ništa da preduzme da se ovo dijete izvuče iz tog pakla . jel treba da sutra čitamo da je silovana , narode , SRBI , POMOZIMO JOJ , KUPIMO JOJ SKROMNU KUČU I SPASIMO NAŠE , ZAPAMTOTE NAŠE DIJETE . POZZZ IZ ZVORNIKA

  • boro Vreme: 28.12.2014 19:55h

    BRAĆO I SESTRE POMOZIMO MALOJ MILICI , ODREKNIMO SE SAMO JEDNE ČAŠICE RAKIJE ILI ČAŠE VINA ZA NOVU GODINU , URADIMO TO RADI NAŠE DJECE . MOLIM REDAKCIJU DA POKRENE AKCIJU ---BUDIMO LJUDI ..... ZVORNIK R. SRPSKA

  • Vlado Vreme: 28.12.2014 23:15h

    Tužno, vrlo tužno :(

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP