Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NIŠLIJKA MILICA ŠKRBO JEDINA U SRBIJI PRAVI „ART DOLS“

Srećem ljude koji liče na moje lutke!

Autor: V. TOROVIĆ | 24.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Nišlijka Milica Štrbo ima neobičan hobi, jer se jedina u Srbiji bavi izradom umetničkih lutki. Do sada ih je napravila 60, a inspiracija su joj ljudi koje sreće u svakodnevnom životu, kao i pojedini prijatelji.

Milica je svoje lutke predstavila  i na svetskoj  izložbi u  Barseloni

Milica je svoje lutke predstavila i na svetskoj izložbi u Barseloni

- Za mene je izrada umetničkih lutki više od hobija. Iako sam po vokaciji sociolog, završila sam srednju umetničku školu i odavno sam zainteresovana za umetnost. Bila sam fascinirana kineskim lutkama. Pre četiri godine napravila sam svoju prvu umetničku lutku, inspirisana mojim dobrim prijateljem Bucom. To je snimila moja prijateljica Olja i postavila je snimak na Jutjub. Preko Fejsbuka mi se javila Elena Kumina iz Tel Aviva, jedna od naboljih umetnica koja pravi umetničke lutke. Kod nje sam završila master rad. Ona je zaslužna za to što sam nastavila da pravim „art dols“ - priča Milica i dodaje da joj za izradu jedne lutke treba najmanje dva, tri dana.


- Kad imam inspiraciju sve ide vrlo brzo. Od specijalne gline napravim lutku, neke moraju da se peku, a neke se suše. Onda joj sama šijem kostim. Možda bi profesionalna krojačica bolje napravila haljine i odela, ali onda to nije moje umetničko delo. Šijem im i najsitnije detalje, kao što su čarape, podsuknje, podvezice... Svaka moja lutka ima svoj karakter i svaka priča neku životnu priču. Dešava mi se da sretnem čoveka koji liči na moju lutku, što je vrlo šokantno - objašnjava Milica, koja je pre godinu i po svoje tri lutke prvi put predstavila na svetskoj izložbi u Barseloni.

- Postoje kolekcionari koji su spremni mnogo da plate za jednu lutku, sigurno više od 1.000 evra. Umetnica Olga Ekupec iz Rusije mi je ispričala da je napravila vuka za Majkla Džeksona. Ko zna koliko je para dobila - priča niška umetnica napominjući da je nedavno bila pozvana na izložbu u Moskvu, ali da joj je odlazak u Rusiju bio preskup. Milica je do sada svoje radove izlagala u Evropskom kutku u Nišu i u Košicama, a deset lutki je poklonila Sigurnoj kući u Nišu, kako bi žene i deca koje se tamo sklone od nasilnika živela u lepšem okruženju.

Deca se dive, odrasli bi da se igraju


- Interesantno je da deca mojih prijatelje razumeju da to nisu lutke za igranje. Ne traže mi da se igraju sa njima. Odraslima moram da objašnjavam da to nisu lutke za decu - kroz smeh priča Milica Štrbo.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP