Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

MLADI STUDENT EKONOMIJE

Srećko opremio kraljeviće za večni počinak!

Autor: N. N. Travica | 06.04.2013 - 23:03:00h | Komentara: 2

Sedmi skup „Topalovića“, kojem je prisustvovalo 16 izlagača, zatvoren je juče na Sajmu u Novom Sadu. Na izložbi pogrebne opreme bilo je robe za svačiji džep, a bilo je i one koja je bila na akciji. Glavni sajamski hit predstavljao je aluminijumski sanduk sa kožnim tapacirungom i tekstilna pozamanterija koja se koristi u opremi mrtvačkih sanduka.

Mitrović na sajmu pogrebne opreme

Mitrović na sajmu pogrebne opreme

Dok na svetskim sajmovima ove vrste izlagači nude mrtvačke kovčege od kože i papira, nadgrobne spomenike u obliku motocikala, kofera, stolova za stoni tenis, priveske u kojima možete čuvati DNK pokojnika, kod nas je sve još vrlo staromodno. Ne tako veliki broj proizvođača nadmetao se ko će izložiti veći broj sanduka od topole ili hrasta, a posetioci su samo razgledali. Niko se nije usudio da isproba neki izloženi primerak, iako ni to nije bilo zabranjeno.


- Mi smo se odlučili da na tržištu ponudimo novinu. Nešto što do sada nije viđeno kod nas. Sanduk od aluminijuma tapaciran kožom, koji se hermetički zatvara. Pogodan je za grobnice jer ne može da istruli - kaže za „Alo!“ Marijan Marijanović iz firme „Profi centar Vujić“, dodajući da je njihov proizvod pogodan samo za one sa dubljim džepom.

Na sajmu za svakog ponešto

Na sajmu za svakog ponešto

Vlasnik firme Slaviša Vujić kaže da je proizvođačka cena sanduka u skladu sa kvalitetom i materijalom koji se koristi.


- Pre godinu dana smo izbacili na tržište sanduk koji je u potpunosti ručni rad. To je apsolutna novina, a cena je oko 500 evra. Može da se napravi u bilo kojoj boji. Spremni smo da ispoštujemo zahteve naših kupaca - kaže Vujić, uz osmeh dodajući da će ih oni koji na onaj svet odu u njihovom proizvodu blagosiljati zbog visokog kvaliteta.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog | Foto: Dimitrije Goll

Na štandu subotičke firme „Eu pro“ svega pomalo, prilagođeno svačijem džepu, pa čak i roba na akciji. Robert Erdeljan, vlasnik preduzeća, kaže da je najjeftiniji sanduk oko 150 evra, dok je cena najskupljeg oko 3.000 evra.


- I najjeftiniji i najskuplji sanduk prave se od topole, ali se razlikuju u veličini i kvalitetu. Ljudi imaju razne zahteve. U najskuplji pored pokojnika mogu da stanu čak DVD i mini kućni bioskop. Mi smo tu da ispunimo svaku želju naših kupaca - kaže Erdeljan.

Jednog od najmlađih izlagača na skupu „Topalovića“ zatekli smo na štandu firme „Mitrović Zoran“ iz Loznice. Srećko Mitrović, mladi vlasnik, kaže da proizvode samo tekstil. U ponudi ovog mladog studenta ekonomije su pokrovi, dušeci, jastuci.

Nikon se nije usudio da isproba robu

Nikon se nije usudio da isproba robu

- Ništa nije strašno niti strano. Sve je to deo života, pa tako i sahrana, koja predstavlja nezaobilazan čin. Pored svakodnevne proizvodnje, radili smo dekoraciju za prenošenje moštiju kraljevske porodice, kao i tekstil za sanduk srpskog patrijarha Pavla. Njegova skromnost se ogledala i na poslednjem ispraćaju. Sve je bilo skromno, pa čak i tada - priča Srećko za „Alo!“, dodajući da je na patrijarhovom pokrovu bio samo izvezen pravoslavni krst, dok su na pokrovima za kraljeviće bili grb i obeležja Srbije.


Pored sanduka i kovčega, na sajmu su bili izloženi cvetni aranžmani, sveće, iscrtani sanduci, kao i klima-uređaj koji se na sanduke stavlja tokom transporta, što je zakonska obaveza, ili u kapelama koje nemaju hlađenje, a skida pre spuštanja u zemlju.

U sanduk može da stane čovek od 270 kilograma

U sanduk može da stane čovek od 270 kilograma

Sanduk za debeljuce
Najveći sanduk na sajmu, dug 2, 2 metra, a širok skoro metar, izložilo je novosadsko JKP „Lisje“. U njemu može da se sahrani čovek težak do 270 kilograma. Nedaleko je izložen i najmanji, dečji sanduk, od kojeg su mnogi i na sajmu pogrebarstva okretali glavu.

Poslednji komentari
  • Milica Vreme: 06.04.2013 23:23h

    BRAVO za text. Ovo moze da napise samo N.N.Travica. Svaka cast za autora. Covek zna i tugu da ublazi. Prava reportaza ;-)

  • nedjo Vreme: 07.04.2013 02:09h

    ima li zivota pre smrti?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP