Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

VAJAR RISTO MIHIĆ UMETNIČKIM DELIMA DAJE NOVI ŽIVOT ISTORIJSKIM LIČNOSTIMA I DOGAĐAJIMA

Srpske heroje spasava od zaborava!

Autor: Gane Đorđević | 24.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Vajar Risto Mihić, bivši baletski igrač, sin jednog od glavnih obaveštajaca u Titovoj vojsci i unuk Dražinog jataka, povodom 100. godišnjice Prvog svetskog rata uradio je reljef Eveline Haverfild, škotske baronese koja je za vreme Prvog svetskog rata lečila ranjene srpske ratnike.

U svom ateljeu sa reljefom misije Halijard

U svom ateljeu sa reljefom misije Halijard

O ćerki lorda Abingera, koja je 1920. godine umrla od upale pluća, u Srbiji se malo zna, mada je po sopstvenoj želji sahranjena u porti crkve u Bajinoj Bašti, gde jedan dom zdravlja nosi njeno ime.


Braća Nedić

Braća Nedić

Evelina je u Srbiju došla da bi kao bolničarka pomagala srpskom narodu. U vreme nestašice hrane Evelina je znala da se preobuče u odelo seljanke, ode na pijacu, proda nešto od svog ličnog zlatnog nakita i za dobijene pare kupi ranjenicima najneophodnije namirnice.


- Ta žena, koja se i danas pominje u liturgijama, prosto me je fascinirala - Mihić objašnjava motive zbog kojih je odlučio da lik ove skromne heroine izlije u bronzi i bar tako njeno delo otrgne od zaborava.

Ristov otac Vojislav na klupi pored Dragoljuba  Mihajlovića

Ristov otac Vojislav na klupi pored Dragoljuba Mihajlovića

Bar reljef ove hrabre žene sada krasi zid gostinske kuće na ulazu u portu crkve u Bajinoj Bašti. Međutim, nije baronesa jedina zaboravljena istorijska ličnost ili događaj kojima Risto kroz svoja umetnička dela pokušava da udahne novi život. Za tu, kako vajar kaže, skrivenu istoriju, zainteresovao ga je jedan slučajan susret s američkim rediteljem Rašom Draškovićem.


Reljef Eveline Haverfild

Reljef Eveline Haverfild

Radeći na filmu o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, američki dokumentarista je sticajem okolnosti upoznao Mihića u Narodnom muzeju u Beogradu, gde ovaj radi kao konzervator. Ispostavilo se da je glavni motiv Draškovićevog filma jedna fotografija iz Koprivne, snimljena 1944. godine.


Risto Mihić sa reljefom škotske baronese

Risto Mihić sa reljefom škotske baronese

- Na toj požuteloj slici, bosonogi dečak koji sedi pored Draže je moj otac Vojislav, koji će kasnije postati glavni vojni obaveštajac Josipa Broza. Taj susret s Draškovićem bio je presudan da nešto kasnije reljefom ovekovečim misiju Halijard, u kojoj su Dražini četnici, pred kraj Drugog rata, za osam meseci spasili 512 savezničkih pilota - objašnjava Mihić.


Spomen-obeležje đakonu Avakumu

Spomen-obeležje đakonu Avakumu

Poznati srspki vajar je izlivene u bronzi od nezaborava do sada spasio braću Nedić, đakona Avakuma, bivšu slavnu balerinu Smiljanu Mandukić, čuvenog baletskog koreografa Dimitrija Parlića… Njima će se uskoro pridružiti Milunka Savić, i piloti koji su 6. aprila 1941. godine iz kafane „Zora“ krenuli na aerodrome u odbranu Beograda od nemačkih „štuka“.

Uspešan matematičar prvo postao baletan, pa posle i vajar


Pre nego što će postati kozervator u Narodnom muzeju u Beogradu, Risto Mihić je 11 godina bio igrač baleta u Narodnom pozorištu, a potom i nastavnik klasičnog baleta u baletskoj školi „Lujo Davičo“, mada je istovremeno s baletskom školom pohađao Matematičku gimnaziju. Deda Risto je bio veliki pobornik četničkog pokreta generala Dragoljuba Mihajlovića, mada je njegov sin i vajarev otac Vojislav kasnije postao važan Titov vojni obaveštajac.

Poslednji komentari
  • danko Vreme: 24.08.2014 14:12h

    Moj deda Risto je bio svestenik i skolski drug Patriarha pavla umro od tifusa(34 god) pomagajuci ranjenike i kadeci mrtve cetnike i partizane nije bio nikakav jatak ,vec su sve vojske svracale prvo u seosku crkvu bio veliki covek i mucenik,na slici su njegovo troje dece Vojislav ,Vojna,Ljiljana(moja majka)-pozdrav mom bratu Risti-otac mu nije bio obavestajac / pukovnik inzinjerija-dobar covek,molim ne popularizujte glupostima moju familiju

  • gavrilovic Vreme: 25.08.2014 12:58h

    Bravo Danko,istina je istina.Neko bi da profitira na "istini".

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP