Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

U BEOGRADU POČELO SNIMANJE FILMA „HOSTEL 40”

Srpski „Buena vista”

Autor: Gane Đorđević | 22.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

U Beogradu je pre nekoliko meseci započelo snimanje dokumentarnog filma “Hostel 40” o grupi profesionalnih i amaterskih muzičara iz različitih zemalja koji su se okupili u srpskoj prestonici i posle samo tri dana proba održali dva koncerta. Kako kažu producenti, ovaj film će biti odgovor na Vendersov “Buena vista social club”, kultni dokumentarac o kubanskoj muzici.

Muzičari sa raznih  strana stigli u Srbiju

Muzičari sa raznih strana stigli u Srbiju

To je priča o mladim ljudima koji ne govore istim jezikom, različitih su veroispovesti i dolaze iz različitih kultura, ali ih istovremeno spaja ljubav prema muzici. Film istražuje kako je ova raznolika grupa posle samo tri dana improvizacijom stvorila neverovatnu muziku, mešavinu balkanskog i karakterističnog etno zvuka zemalja iz kojih su došli ostali članova ovog neobičnog benda.


- Filmom “Hostel 40” pokušavamo da istražimo fenomen moći muzike da prevaziđe kulturne, etničke i verske granice. Takođe, prikazujemo Beograd kao jednu modernu evropsku prestonicu sa univerzalnim kreativnim šarmom - kaže Bojan Dragićević, jedan od producenata.

Bojan Dragićević, jedan od producenata, sa ekipom filma

Bojan Dragićević, jedan od producenata, sa ekipom filma


Oduševili ambasadore

Pre koncerata u Staroj Pazovi i Beogradu ova neobična muzička grupa svirala je na splavu “Black Pantersi”. Tamo je održano i svojevsrno takmičenje između njih i domaćih muzičara. U “žiriju” su tu noć sedeli ambasadori Brazila, Danske, Amerike, Norveške, Finske, Kanade i Australije, koji su bili oduševljeni performansom koji su pred njima izveli ovi muzički virtuozi.

Film je dobio naslov po jednom hostelu u centru Beograda u kome su se muzičari okupili po dolasku u srpsku prestonicu. Prvobitna zamisao autora je bila da se snimi film samo o dva koncerta koja su u oktobru prošle godine održana u Staroj Pazovi i Beogradu, ali su kasnije odlučili da u film ubace i razgovore sa svakim muzičarom ponaosob.

- Energija koja je vladala na probama ta tri dana pred koncerte bila je prosto magična, pa ćemo pokušati da bar deo te atmosfere prenesemo u filmu - objašnjava Dragićević.

Većina deo filma već je snimljen, ostalo je još da se obave razgovori sa muzičarima koji su učestvovali u projektu. Filmska ekipa treba da obiđe Varnu, Manhajm, Oslo, Trodhajm, Ankaru, Jerusalim, Podgoricu, Pulu, Šid i Prištinu kako bi intervjuisala muzičare u gradovima u kojima žive i iz kojih su se pre nekoliko meseci uputili u Beograd. Cilj je da film bude završen do decembra ove godine.

Neophodne donacije


Za završetak filma neophodno je još dve nedelje snimanja u inostranstvu i 15.000 dolara koje ekipa filma, sastavljena od umetnika iz Londona i Beograda, pokušava da obezbedi putem “kickstartera” jednog od najposećenijih portala za donaciju.
Da bi se sačuvala umetnička nezavisnost putem ovih portala, projekte finansijski podržavaju obični ljudi donacijama od jednog do nekoliko hiljada dolara. U slučaju “Hostela 40”, novac treba prikupiti do 25. aprila, u suprotnom, do sada sakupljeni prilozi biće vraćeni donatorima.
Da bi ste podržali film, posetite veb stranicu na adresi: “https://www.kickstarter.com/projects/313247443/hostel-40-a-documentary“


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP