Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PRAVE NAJVEĆI TEPIH SJERPINSKOG

Srpski đaci u najmasovnijem matematičkom projektu na svetu (FOTO)

Autor: B. Janačković | 16.05.2015 - 17:44:00h | Komentara: 0

Učenici i nastavnici iz 64 osnovne i srednje škole iz cele Srbije napravili su danas u sportskoj hali „Čair“ u Nišu geometrijski fraktal poznat kao “Tepih Sjerpinskog” dimenzija 15 puta 15 metara.

Tepih Sjerpinskog/Foto: B. Janačković

tepih iz Niša će biti deo osmine geometrijskog fraktala koji će biti sklopljen u Španiji /Foto: B. Janačković

Time se naša zemlja priključila najmasovnijem matematičkom projektu u svetu u koje učestvuje 420 škola iz 32 zemlje sveta sa oko 26.880 učenika.

Fraktal „Tepih Sjerpinskog“ predstavlja geometrijski lik koji se formira tako što se kvadrat, koji predstavlja nultu iteraciju, podeli na devet manjih kvadrata. Nakon što se iz početnog oblika izdvoji srednji kvadrat, postupak „deobe“ se ponavlja sa preostalih osam kvadrata po istom šablonu. Svaka naredna ciklična deoba se naziva iteracijom. Tako dobijeni geometrijski lik – fraktal, sastoji se iz celina koje su umanjena kopija celine.

Tepih Sjerpinskog/Foto: B. Janačković

Foto: B. Janačković

Nastavnica matematike Anica Tričković iz Žitorađe koja koordinira ovim projektom u Srbiji kaže da je uspeh utoliko veći jer će tepih načinjen od samolepljivog papira napravljen u Nišu predstavljati osminu geometrijskog fraktala koji će biti sklopljen u Španiji.

Povezuje mališane širom sveta

Projekat “Sjerpinski tepih“ je neprofitna aktivnost koja povezuje decu celog sveta, koja od nalepnica zajedno prave ogroman geometrijski fraktal, poznat pod imenom tepih Sjerpinskog.


- Pravili smo danas šestu iteraciju geometrijskog fraktala „Tepih Sjerpinskog“. Učestvovalo je 64 škola tako što je svaka škola napravila po jedan tepih dimenzija metar i po puta metar i po, a koji su potom spojeni u celinu. U izradi tepiha učestvovalo je više od 4.000 dece, a danas je učešće uzelo nekoliko stotina učenika, kaže ona.
 
Tepih će biti poslat u Španiju gde će sledeće godine da se napravi osam puta veći geometrijski oblik, što će predstavljastu sedmu iteraciju.

- Konačni fraktal će biti dimenzija 45 metara, što će biti najveći „Tepih Sjerpinskog“ napravljen u svetu. Ovo je izuzetan uspeh Srbije jer je Srbija jedina posle Španije koja pravi tepih šeste iteracije. Što znači da samo Srbija pravi osminu ovog tepiha, objašnjava ona.

Tepih Sjerpinskog/Foto: B. Janačković

Foto: B. Janačković


U ovom matematičkom projektu, osim učenika iz pedesetak osnovnih i srednjih srpskih škola , učestvovali su i učenici iz škola za decu sa posebnim potrebama koji su, takođe, napravili deliće svojih tepiha kroz inkluzivne radionice sa svojim vršnjacima.

Kako je saopšteno na sajtu Ministarstva prosvete u Nišu je boravio i jedan od autora ovog projekta, profesor Hose Luis Rodrigez Blans sa katedre za matematiku Univerziteta u Almeriji iz Španije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP