Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

USPEH

Srpski harmonikaš za evropsku elitu!

Autor: Maja Keranović | 21.04.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

U Norveškoj, gde živi sa svojom porodicom, 2010. je dobio nagradu za umetnika godine, a beogradska publika imala je priliku da mu aplaudira preksinoć nakon zajedničkog nastupa sa trubačem Markom Markovićem na festivalu „Todo Mundo World Music”.

Podučava, svira, stvara: Jovan Pavlović

Podučava, svira, stvara: Jovan Pavlović | Foto: M. Mitrović

U Beogradu je Pavlović završio nižu i srednju muzičku školu, a onda se otisnuo u Norvešku, na studije klasične i džez muzike na Trondhajm konzervatorijumu, gde danas predaje improvizaciju i ritmiku balkanske muzike. Pored rada na fakultetu, svira u nekoliko bendova, piše muziku i aranžmane za simfonijske orkestre, kamerne ansamble, horove i sarađuje sa najznačajnijim muzičarima iz Evrope. Sa suprugom Ane Fosen, sa kojom ima Aleksandru (8) i Luku (6), osnovao je bend „Bengalo”, koji izvodi balkansku i romsku muziku. Ipak, njegova ćerkica najponosnija je na njegov rad u „Rasmus og Verdens Beste Band”.


Drim-tim: Pavlović sa Markom Markovićem i producentom Ejvindom Andom

Drim-tim: Pavlović sa Markom Markovićem i producentom Ejvindom Andom | Foto: M. Mitrović

- Sa ovim bendom uradio sam dva CD-a, koja su nagrađena najprestižnijom norveškom nagradom za najbolji CD za decu. Pesme su na norveškom, a muzika ima dosta naših folklornih elemenata. Mališani je obožavaju, pa kad odvedem Aleksandru u školu, obavezno se zadržim dok svima podelim autograme. Ona je tada najponosnija na svog tatu... Zbog obaveza spavam četiri sata, ali ako volite ono što radite, ništa nije teško i sve se može postići. Za mene nije neuobičajeno da u toku jednog dana imam tri koncerta, ali i da na aerodromu, dok čekam let, pišem muziku - kaže on.


Princeza sa suprugom

Princeza sa suprugom

Koliko ga cene u Norveškoj, pokazuje i to što je nekoliko puta nastupao u norveškom parlamentu, a svirao je i na banketu nakon venčanja norveške princeze Marte Luiz.


Svira od pete godine

Svira od pete godine

- Dobio sam zvanično pismo u kome su me pitali da li bih želeo da nastupam na banketu povodom venčanja norveške princeze. Naravno da sam to prihvatio i bilo je veoma interesantno na jednom mestu videti skoro sve kraljevske familije iz cele Evrope, kao i najpoznatije političare iz Norveške i ostalih skandinavskih zemalja - priča Jovan.


Nakon jednog od njegovih brojnih nastupa, upoznao je i sadašnjeg predsednika Norveške.

Trubom ću te, harmonikom ćeš me

Trubom ću te, harmonikom ćeš me | Foto: M. Mitrović

- Rekao mi je da je nekoliko godina živeo u Beogradu dok mu je otac bio ambasador u našoj zemlji. Na pitanje da li govori srpski, kratko je odgovorio na našem jeziku: „Veoma malo”. Ispričao mi je da mu je sestra rođena u Beogradu i da su mu naš grad i zemlja ostali u lepom sećanju - dodaje Jovan.


Inicijator je i vođa projekta „Tutti Srbija”, koji ima svoje sedište u Beogradu, pa je zato često u svom rodnom gradu. Putem muzičkih seminara i koncerata, na kojima nastupaju izvođači iz celog sveta, ova organizacija sa Pavlovićem na čelu prošle godine otvarila je i Centar za svetsku muziku. Sledeće nedelje u posetu dolazi 25 studenata iz Norveške koji su nestrpljivi da uče o balkanskoj muzici, ali i da upoznaju Beograd, o kome im je Pavlović na predavanjima puno govorio.

Sluh

Sluh | Foto: M. Mitrović

O stalnom povratku u Srbiju kaže da je zasad još rano govoriti, ali navodi da bi ipak u svom rodnom gradu voleo da provede starost.


- Da se moja supruga i klinci pitaju, oni bi se odmah preselili u Beograd, koji obožavaju - navodi on.

Sa Pavlovićem smo zatekli i producenta Ejvinda Andu, koji je zbog snimanja spota sa našim harmonikašem došao u Beograd.

- Ljudi su prijateljski nastrojeni, vreme je lepo i hrana je odlična. Zaista uživam u Srbiji - kaže Anda.
Poslednji komentari
  • denis Vreme: 21.04.2013 22:10h

    svirao mi je pred kucom u Norveskoj:)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP