Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

OBUČENOST NAŠIH VOJNIKA NA NAJVIŠEM NIVOU

Srpski mirovnjaci spremni za akciju

Autor: J. Jokanović | 26.01.2014 - 07:30:00h | Komentara: 0

Tim od 12 pripadnika Vojske Srbije koji je sredinom decembra upućen u vojnu misiju pomorskih snaga EU u Somaliji redovno vrši proveru svoje obučenosti kako bi svoje veštine održao na najvišem nivou.

Tim od 12 pripadnika Vojske Srbije  imao vežbu pucanja

Tim od 12 pripadnika Vojske Srbije imao vežbu pucanja

Tako su početkom nedelje imali vežbu pucanja, koja je izvedena na putu od luke Bosaso do Džibutija, tokom još jedne operacije isporuke hrane gladnima u Somaliji.


Srpski vojnici na brodu „Karolina skan“

Srpski vojnici na brodu „Karolina skan“

Pripadnici Vojske Srbije će u misiji “Atalanta” biti angažovani kao autonomni tim za zaštitu brodova. Srpski odred je deo prve mirovne misije EU pod nazivom “Atalanta”, usmerene na borbu protiv pirata i patroliranje obalama Somalije.

Dužnost su u decembru preuzeli od Litvanaca

Dužnost su u decembru preuzeli od Litvanaca

Naši mirovnjaci su u decembru od litvanske vojske preuzeli obezbeđivanje broda “Karolina skan”, koji služi za pratnju brodova organizacije “Svetski program za hranu”.

Uvek u pripravnosti

Uvek u pripravnosti

U misiji će provesti četiri meseca, a njihov zadatak je sprovođenje preventivnih i represivnih akcija koje sprečavaju oružane pljačke pirata i održavaju plovne puteve otvorenim za bezbedan saobraćaj. Tim je izuzetno dobro odabran i obučen, a obuka je pre polaska izvršena i u Grčkoj i Francuskoj.


Poslednja akcija izvedena je 18. januara, kada su uhapšeni  pirati koji su dan  ranije napali tanker koji je prenosio naftu

Poslednja akcija izvedena je 18. januara, kada su uhapšeni pirati koji su dan ranije napali tanker koji je prenosio naftu

Somalijski pirati su oduvek predstavljali strah i trepet za putničke i teretne brodove. Od kada je EU preuzela brigu za zaštitu brodova, više od 870.000 tona preko potrebne hrane je isporučeno siromaštvom ugroženom stanovništvu Somalije.

Misija će trajati četiri meseca

Misija će trajati četiri meseca

Poslednji napad pirata ujedno je i prvi u ovoj godini. Dogodio se 17. januara, kada su naoružani Somalijci napali tanker koji je prevozio naftu. Samo dan kasnije mirovnjaci su na moru presreli brod koji su pirati koristili kao matičnu bazu i uhapsili petoricu zbog sumnje da su učestvovali u napadu na tanker. U ovoj akciji učestvovali su francuski i japanski mirovnjaci.

Godišnje zaradei do 40.000 dolara

Srpski mirovnjaci za godinu dana mogu da zarade gotovo 40.000 dolara. Osim čina i zanimanja, visinu mesečne zarade, koja se kreće od 1.200 do 3.300 dolara, određuje i težina misije. Najteže i najrizičnije su operacije u Kongu i Obali Slonovače, a Srbija učestvuje i u mirovnim misijama u Liberiji, Libanu, na Kipru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP