Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BRAVO!

Srpski ronilac postavio novi rekord zadržavši dah pod vodom 11 minuta i 54 sekunde!

Autor: Ekipa Alo! | 17.11.2014 - 11:13:00h | Komentara: 0

Branko Petrović (28), poznati srpski ronilac na dah uspeo je da nadmaši svetski rekord koji je iznosio 11 minuta i 35 sekundi za čitavih 19 sekundi, prenosi Daily Expres.

Branko Petrović

Ovaj mladić je rekord oborio 7. oktobra u Dubaiu na sajmu ekstremnih sportova.

- Bukvalno sam ostao bez daha kada sam saznao da sam oborio svetski rekord - kroz smeh je rekao Petrović koji se za obaranje rekorda u Dubaiu pripremao nekoliko dana.

- Testirao sam vodu u par navrata i bila je veom topla, te sam zamolio da mi stave led u bazen - rekao je Petrović koji je oborio rekord Francuta Stefana Missuda koji je postavljen 2009 godine.

Branko se ujedno sprema se za Ginisovu knjigu, jer planira da ostvari rekord od 23 minuta bez daha pod vodom. Državni rekord obarao je 15 puta, a svetski tri puta. Kada ga pitaju kako uspeva da toliko dugo ostane bez daha i po desetak minuta on odgovara sa osmehom i jednom rečenicom -lako

"Jedino to što se razlikuje od drugih sportova je to što privikavate svoj organizam, telo na nedostatak kisenika, odnosno hipoksiju. A sve ostalo je manje više slično, ostalim sportovima", kaže Petrović.


Ronjenje na dah ili statička apnea je Brankova specijalnost.Dok naučnici kažu da čovek gubi svest sa 70 posto kiseonika u plućima.

„Ja sam dostigao 31%, što po zvaničnoj medicini izaziva teška oštećenja mozga i potpunu nesvesticu, znači odumiranje moždanih ćelija. Međutim, čak i u toj situaciji moj mozak je odlično funkcionisao i ne samo to, imali smo dogovor da na pitanja odgovaramo neverbalnim signalima, pomeranjem prstiju, davanjem nekih odgovora, što sam kompletno ispunio te testove“, kaže majstor ronjenja na dah Branko.

Branko trenira tri puta dnevno i to teretanu, meditaciju i naravno bazen.Deset minuta pod vodom, za organizam je veći stres od napora koji ima maratonac posle trke,pomalo deluje opasno


Ali Branko na to kaže "Nikako ne bih rekao da je ovo opasan sport. Rekao bih da je ovo jedan divan sport, kojim mogu da se bave svi ljudi svih uzrasta"

Kaže da svaki čovek pod vodom može da izdrži tri i po minuta, samo da se ne uspaniči.Branko zvani vodeni čovek, na treningu ispod površine vode može da ostane i do 20 minuta.


I sve više trenira ne bi li se upisao Ginisovu knjigu, jer planira da ostvari rekord od 23 minuta bez daha pod vodom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP