Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NAVIKA JE ČUDO

Srpski turisti potroše skoro milijardu evra u sezoni

Autor: A.O. | 09.06.2014 - 15:57:00h | Komentara: 0

Turisti iz Srbije najčešće kupuju najjeftinije aranžmane, 75 odsto njih iznajmljuje apartmane i hranu nosi od kuće. Tako bi izgledao “foto-robot” srpskog turiste koji je svake godine sve siromašniji, tolerantniji i letuje iz navike.

f

Broj srpskih turista će ovog leta biti veći nego prethodnih godina, procenjuju u asocijaciji JUTA. Rani buking je bio 30 odsto bolji nego lane, a uplate za leto počele su da stižu još u decembru.
- Sezona će po broju prodatih aranžmana biti deset odsto bolja od prethodne, ali će oko 800.000 naših turista koji na odmor odlaze posredstvom agencija potrošiti manje nego lane. A prošle godine potrošili su manje nego pretprošle. Agencije rade sa minimalnim maržama, kreditiraju putnike koji plaćaju na rate, čekovima, pozajmicom, karticama – procenjuje Aleksandar Seničić, direktor Asocijacije turističkih agencija JUTA, pišu Novosti.

Split plaža

Split | Foto: Shutterstock

Pored porasta broja putnika i noćenja, aranžmani koje uplaćujemo su jeftiniji. Nepisano je pravilo da se za džeparac obično ponese onoliko koliko je plaćen i aranžman. Ali, obrni-okreni, more i sunce po belom svetu odnese nam skoro milijardu evra.

U oktobru su cene aranžmana znatno niže, a temperature na plažama podnošljivije su od tropskih

Za more mora da se nađe | Foto: Shutterstock

Od 841 milion evra, koliko smo prošle godine potrošili van zemlje, čak 142 miliona ostavili smo Grcima. To nas svrstava u zemlje koje najviše “pomažu” Grčkoj da izađe iz krize, a reč je samo o zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, bez uračunatog keša koji turisti potroše u supermarketima, kafanama, buticima… Turskoj “ostavimo” 62 miliona evra, što je 20 miliona evra više nego što naši turisti potroše u Crnoj Gori i 40 miliona više nego što ostavimo Hrvatskoj.

Plaža u Valoni

Foto: Wikimedia Commons

Srbi izbegavaju da letuju u Egiptu i Tunisu, a Španija je svake godine sve skuplja, pa broj naših turista na opada. Destinacije u Italiji beleže konstantan rast, a i Bugarska se “vratila u igru”.

Uprkos povećanju tražnje za aranžmanim sa avionskim prevozom, 75 odsto naših turista letuje u apartmanima, putuje celu noć autobusom i na letovanje nosi hranu u koferu. Procenat žalbi naših turista u odnosu na broj ostvarenih aranžmana iznosi 0,04 odsto, što je evropski minimum.

Od EU se razlikujemo i po paradoksu da, dok u Evropi raste broj individualnih putovanja, u Srbiji, od ukidanja viza, raste broj organizovanih putovanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP