Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

STRANCI OPSEDAJU ZAROŽANE

Srpski vampir zastrašio svet!

Autor: J. Trijić - P. Vujanac | 07.12.2012 - 07:02:00h | Komentara: 2

Otkad se urušila stara vodenica Save Savanovića, a ovaj najpoznatiji srpski vampir postao beskućnik, gotovo da nije bilo svetskog medija koji nije objavio vest da se Sava povampirio.

Ameri imaju  Betmena, mi  imamo Savu:  Obožavaoci

Ameri imaju Betmena, mi imamo Savu: Obožavaoci

I ne samo to, ovih dana, iz svih krajeva sveta mnogi su pohrlili u Zarožje, malo mesto nadomak Bajine Bašte, u potrazi za Savom. A da li su ga našli, pokušali smo i sami da proverimo na licu mesta...


Vampir - jedina srpska reč
u svim svetskim jezicima!

Vampir je jedina reč iz srpskog jezika koja je opšteprihvaćena u svim svetskim jezicima.
- To jasno govori o poreklu legende sa naših prostora jer se priča o vampirima u Evropi razvija od 1725. godine, u austrijskom časopisu “Vossiche Zeitung”, u kojem postoji izveštaj da je u selu Kisiljevu umro izvesni Petar Blagojević, a posle njega još deset osoba u naredna 24 sata. Na samrti bi ljudi izjavljivali da im se Blagojević ukazivao i davio ih. Iz Beča je poslat tim lekara u Kisiljevo i, kako se navodi, nakon otvaranja kovčega je zabeleženo da je Petrovo telo bilo očuvano kao da je i dalje živ, a da je u njegovim ustima bilo malo sveže krvi - priča Vladimir Krivošejev.

- Otkad naš vampir Sava postade beskućnik, digla se kuka i motika u celom svetu. Svi se uplašili da kod njih ne nađe novo utočište, pa pohrlili u Zarožje da vide o čemu se radi. Sada ćemo valjda lakše naći strateškog partnera, kako se to sada kaže, da obnovimo Savinu vodenicu i vratimo ga tamo gde mu je mesto - kaže Mijo Vujetić, zarožanski kmet, kako se to govorilo u Savino vreme, ili šerif na jeziku ovih koji poslednjih dana opsedaju selo.

A dolaze Amerikanci, Holanđani, Nemci... Svi se zainteresovali za Glišićevog junaka s kraja 19. veka. Čitavu pompu je izazvalo urušavanje krova Savine vodenice i pismo “stiglo” račanskom pesniku Blagojici Ristiću, u kome Sava upozorava da je postao beskućnik i da “će njegova leptirica opet daviti”.

- Nije to Sava na nas mislio, nego na Valjevce koji htedoše pre dve godine da nam ga ukradu. Devet godina pokušavamo da obnovimo vodenicu, asfaltirali smo put do nje, postavili putokaze. Još samo da nađemo pare da završimo započeti posao. Vidi Sava naše napore i zna da ih ceni - objašnjava Mijo i kaže da se zato Zarožani ne boje svog vampira, a to potvrđuje i jedna starija meštanka.

Savina vodenica nekad

Savina vodenica nekad

- Ma kakav vampir, to su samo priče. Pusti ove svetske besposličare, po ceo dan nešto slikaju, ispituju, nemaju druga posla - kaže ona. Čemu onda na svakoj, pa i njenoj, kući okačen beli luk i glogov trn?

Sava ostao bez kuće

Sava ostao bez kuće


- Ma to iz navike. Stoji tu otkad znam za sebe - odgovara lakonski.
Stranci ništa ne razumeju, ni zašto je vodenica urušena ni čemu beli luk ispod krovova kuća. Dopisnik američkog magazina “Ju-Es-tudej” iz Instanbula Džejkob Reznak je zbog Save zapucao do Valjeva jer su upravo Valjevci pre dve godine bili zaslužni za “oživljavanje” krvopije.

- Reznaku sam objasnio da je Sava Savanović u stvari vešt marketinški trik, naša varijanta Betmena ili Supermena. Pre dve godine smo ga osmislili kao promotera turističkog klastera “Valjevo za vas”, koji je na Sajmu turizma imao zadatak da svojom pojavom na našem štandu promoviše turističke potencijale valjevskog kraja. Potom su drugi marketinški trik osmislili Zarožani, koji su nas “osumnjičili” da smo im “ukrali” vampira i tu krađu su čak hteli i da prijave policiji.
Naravno, sve u svrhu turističke promocije Savinog “radnog mesta”, vodenice u Zarožju. Treći marketinški trik ponovo ima za cilj turizam, a to je ova najnovija priča o ljutom vampiru zbog urušavanja njegove vodenice - objašnjava Vladimir Krivošejev, direktor valjevskog muzeja i predsednik turističkog klastera “Valjevo za vas”.

Sava se posle tadašnjeg marketinškog i medijskog buma ućutao u prethodne dve godine. Jedan od razloga može biti i vrlo oštra reakcija valjevske eparhije SPC, koja je korišćenje Save Savanovića u svrhu turističkog promotera nazvala “adskim simbolom paganske kolektivne svesti”.

Voli Sava nas:  Kmet Mijo

Voli Sava nas: Kmet Mijo

Savino pismo

“Dragi moji zemljaci, ovo pismo i ove reči treba nešto za vas da znače, a poslao sam ih po onom Blagojici iz Rače. Otkako ste me u grobu glogovim kocem probili, put za Valjevo ste dobili i ništa više, doduše dobijate i podosta kiše. Oko moje iz groba često na “kmeta” Miju migne, jer želim da mi se spomenik digne. Iskoristite mene i moje ime da se turizam stvara, to će vam doneti puno para. Pazite dobro, Zarožani, ako se nećete turizmom baviti, moja leptirica opet će vas daviti. Krenite na posao, ne sedite u kafani do ponoći, jer bih vam mogao kao nekad za vrat doći. Nemojte misliti da je ovo šala. Nije, to je istina prava. Pozdravlja vas vaš vampir Savanović Sava”, stoji u pismu.

Poslednji komentari
  • zivko blagojevic Vreme: 07.12.2012 09:27h

    Samo Sava, Srbiju Spasava

  • nedjo Vreme: 08.12.2012 00:18h

    savo savatije poseti neke lidere...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP