Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

24. SABOR DIJASPORE U LJUBIČEVCU PORED KLADOVA

Srpsko selo pretvorili u evropsku varošicu

Autor: A. M. | 20.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Više od dve decenije meštani vlaškog sela Ljubičevac kod Kladova, od kojih više od 95 odsto živi u inostranstvu, bore se da rodni kraj ne proguta vreme, a da njihova deca i unuci, rođeni u Evropi, ne zaborave svoje korene.

Više od 95 odsto meštana živi u inostranstvu: Ljubičevac

Više od 95 odsto meštana živi u inostranstvu: Ljubičevac

Zato, svake godine početkom jula mesna zajednica Ljubičevac u saradnji sa Kancelarijom za dijasporu iz Kladova, organizuje tradicionalni Sabor dijaspore. Iz cele Evrope sliju se meštani sela svih generacija, od trogišnjaka do onih koji su zašli duboko u devetu deceniju života.


- Naše selo živi u inostranstvu, ali mi živimo za njega i svake godine mu se vraćamo. Zbog toga smo odlučili da od Ljubičevca napravimo evrposko selo u koje će naši potomci sa uživanjem dolaziti i dovoditi svoje prijatelje. Umesto blatnjavog puta, septičkih jama i uništenih znamenja, Ljubičevac danas krasi crkva, uređen trg, rekonstruisan Dom kulture sa kojih viore zastave Srbije, sela i EU. Iako smo građani nekih drugih zemalja, mi smo deo ovog neba i želimo da učinimo sve što je do nas, da naše selo bude uspešno kao što smo i mi - ističe Ljubomir Gušatović, predsednik mesne zajednice.

Ljubičevac pored Kladova

Ljubičevac pored Kladova


Na ulazu u Ljubičevac, razapeta šatra. Pored nje pokrivena bina na kojoj se održava kulturno-umetnički program. Meštani se gurkaju među tezgama vašarišta u potrazi za rodbinom i prijateljima koje je borba za koricu hleba razvukla po celom svetu. Za stolovima ispod šatre, čuje se graja. Mešaju se danski, nemački, švedski, vlaški i srpski jezik.

- Ovo nam je prilika da se ispričamo, veselimo. Napunimo se energijom svog rodnog mesta - kažu uglas naši sagovornici.
Ali pored organizovanja veselja, predstavnici ovog mesta trude se da pomognu i drugima. Nisu zaboravili ni poplavljena područja. Čim su stigli u Srbiju, organizovali su se i kamion pomoći zajedno sa 350.000 dinara donirali Paraćinu.

- Nikada se nije desilo da krenemo za Srbiju praznih ruku, bez pomoći. Donosimo ono što znamo da našem narodu treba. Od medicinskih sredstava do svega drugog. Godinama pomažemo Klinički centar Srbije, ali i druge institucije kojima su potrebne donacije - navodi Gušatović, predsednik dansko-srpskog udruženja „Timok 98“ iz Hileroda.

Selo bez dece, naraštaji se rađaju preko granice


Selo Ljubičevac prema popisu 1991. godine imalo je 1.366 stanovnika, a danas broji tek nešto više od 450 duša, koje imaju više od 50 godina. U selu nema dece, pa je škola zatvorena, a meštani kažu da je broj onih koji su rođeni i žive u inostranstvu 10 puta veći od broja žitelja sela.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP