Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

JELOVNIK ZA PREŽIVLJAVANJE

Šta jesti, a ne otrovati se!

Autor: R. Ćoralić | 22.02.2013 - 23:00:00h | Komentara: 6

Novonastalu krizu zbog povećanog aflatoksina u mleku i mlečnim proizvodima, kao i drugim proizvodima životinjskog porekla, možemo da okrenemo u svoju korist i da je iskoristimo da se zdravo hranimo, savetuju stručnjaci.

Nutricionista Vladimir Vujović ističe da je umesto mleka i mlečnih proizvoda najbolje da se preorijentišemo na pirinčano i ovseno mleko u prahu, kao i proizvode od soje (sir, mleko).

Jedite što više voća i povrća!

Jedite što više voća i povrća! Foto: Shutterstock

 

- I sa konzumiranjem proizvoda od soje bi trebalo biti oprezan i ne bi ih trebalo unositi u neograničenim količinama, najbolje bi bilo jesti ih jednom sedmično, jer i soja može da bude modifikovana - kaže Vujović i dodaje da je najbolje da se sada okrenemo povrću i voću, posebno koštunjavom, jer sadrži kvalitetne masti.

- Najbolja zamena za meso je riba, ali pošto se ovih dana pojavila priča i o zatrovanosti pojedinih vrsta, najbolje bi bilo jesti skušu, oslić, tunu, škarpinu, lososa... To bi nam čak i dobro došlo, pošto smo među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih od kardiovaskularnih bolesti baš zbog preteranog unošenja crvenog mesa - izjavio je Vujović i naglasio da su i mahunarke (grašak, pasulj, boranija, sočivo...) dobra zamena za meso zbog proteina.
S druge strane, nutriciolog prof. dr Ljubomir Pfaf ističe da nema razloga za paniku i da možemo sve proizvode da koristimo u određenim količinama.

Aflatoksin nas tera na zdravu ishranu

Aflatoksin nas tera na zdravu ishranu | Foto: Shutterstock

 

- Ne treba praviti paniku. Ako se jedu sve vrste namirnica u normalnim količinama, neće biti nikakvih posledica po zdravlje ljudi. Od 200 mililitara mleka nikome neće biti ništa. Mnogo je opasniji duvanski dim i zagađen vazduh - kaže Pfaf, koji kao primer opasne hrane pominje roštilj na ćumur, jedan od glavnih srpskih specijaliteta.

- Utvrđeno je da u ćumuru postoje kancerogene materije, a roštilj svi i dalje jedemo. Međutim, niko neće pojesti tri kilograma roštilja - objasnio je Pfaf i poručio da jedemo sve vrste voća, povrća i žitarica.R. Ćoralić

Meni za preživljavanje

Nutricionista Branka Mirković predložila je trodnevni meni sastavljen od namirnica koje su bezbedne za upotrebu.

1. DAN

Doručak: Sojino mleko, tofu sir, jedan bareni krompir
Užina: Voće po izboru
Ručak: Čorba od paradajza, grašak, pirinač, pečurke, salata od cvekle
Užina: Voće po izboru
Večera: Pržene papaline i dinstani krompir sa šargarepom

2.DAN

Doručak: Pirinčano mleko, konzerva sardine, jedan bareni krompir
Užina: Voće po izboru
Ručak: Čorba od karfiola, brokolija i šargarepe, pasulj, salata od kiselog kupusa


Užina: Voće po izboru
Večera: Pečeni oslić sa krompir salatom i blitvom

3.DAN

Doručak: Ovseno mleko, tuna, jedan bareni krompir
Užina: Voće po izboru
Ručak: Čorba od graška, boranija sa pirinčem i paradajzom, salata od rotkve
Užina: Voće po izboru
Večera: Skuša sa pire krompirom i kiselim kupusom

Poslednji komentari
  • Djosa Vreme: 23.02.2013 01:08h

    Moli vas da ne slusate ovog gospodina, zato sto nema pojma... ja koristim mleko i projzvode od mleka zato sto smatram da je ovo jedna velika propaganda, radi popularicacije GMO u Srbiji. Ali ako se ipak bojite, onda svakako nemojte da koristite soju ili njene projzvode zato je ona u 90% modifikovana, a i ako nije kojim slucajem onda je puna toksina (zato sto sve metale iz zemlje upija u sebe)!!! Pozdrav !

  • miki Vreme: 23.02.2013 09:21h

    a kozje mleko ne valja jel...nego sojino ,koje uopste nije mleko.a soja takodje nije zdrava.a duvanski dim mora da se spomene jel da ..alkohol,droga ...niko vise ne spominje borbu prtiv alkohola i droge ,samo protiv pusenja.

  • hunter Vreme: 23.02.2013 09:58h

    95 procenata soje u svetu je gmo...

  • Miki Maus Vreme: 23.02.2013 11:37h

    Osnovni postulat MUDROSTI JE /-NE PRETERIVATI NI U ČEMU. Problem sa voćem, posebno onim "prve klase" koje je mnogo đubreno veštačkim đubrivom i prskano 10-18 puta sa otrovnim hemilijama. Prema tome, više koristiti mahunarke i voće kao što je orah, badem, lešnik i slično, jer u njime ima verovatno manje otrova nego u jabukama, breskavama,kruškama, kajsijama, itd. koje se jedu sa korom !!!

  • daka Vreme: 23.02.2013 11:41h

    glupost

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP