Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ALO! U POSETI KOD UPRAVLJAČA JEDINOM PARNOM MAŠINOM NA SVETU

Stara vek i po, a radi kao singerica

Autor: Biljana Nenković | 06.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Samo petorica ljudi na planeti upravlja jedinom parnom mašinom u svetu koja je u funkciji. I sva petorica su iz Srbije. I svi žive i rade u Senjskom rudniku. „Alo!“ je upoznao jednog od njih!

Jedinstveno  zanimanje:  Goran  Ristić

Jedinstveno zanimanje: Goran Ristić | Foto: Biljana Nenković

Goran Ristić (38), čovek jedinstvenog zanimanja za koje odavno ne postoji ni škola ni udžbenici, rukovodi parnom mašinom starom 141. godinu. Ona pokreće lift koji spušta i izvlači rudare iz okna u tri smene, sa dubine od preko 150 metara. Goranovo radno mesto više liči na vremeplov.

Ubedljivo najstarija rudarska mašina na svetu, za koju bi neko pomislio da je eksponat, sastoji se od dva ogromna zupčanika na koje su namotane sajle koje skoro vek i po vuku liftove. Nalazi se u posebnoj prostoriji na površini rudnika.
Goran ima ispred sebe i metalnu cev sa levkom i tako komunicira sa kolegom koji dežura ispred lifta za rudare, koji je u susednoj prostoriji. Ispred Gorana su ručice i mehanizam. Na zidu je induktorski telefon. Od toga koliko puta i kojim intenzitetom zvoni, zavisi šta Goran treba da radi.
Na suprotnom kraju prostorije je brzinomer, koji meri kojom brzinom rudare spušta i izvlači iz okna.

Ovo u školi  ne može  da se nauči

Ovo u školi ne može da se nauči | Foto: Biljana Nenković


- Mašina je napravljena 1872. godine u Austro-ugarskoj carevini, u Gracu, zahvaljujući tadašnjim inženjerima fabrike „Jožef Kereši“. Kod nas, u Senjski rudnik stigla je 1922. godine. Pre toga je bila u Vrdniku na Fruškoj Gori. Od tada, pa do danas radi bez prekida, dan i noć, priča Goran. Goran nikako nije mogao u školi da nauči kako da rukuje mašinom na paru, čija replika postoji još samo u Boliviji. Ali ta mašina u dalekoj Južnoj Americi nije u funkciji.

On i još četvorica njegovih kolega koji u smenama rade u ovom rudniku morali su da idu na jednogodišnji kurs. A, obučavale su ih starije kolege, koje su opet od svojih prethodnika učili kako da upravljaju ovom „grdosijom“, koju pokreće vodena para.

- Posle obuke polagali smo ispit pred komisijom Republičke inspekcije za rudarstvo, i to je sve. Ovo je meni kao i svako drugo radno mesto. Nemam osećaj da sam poseban samo zato što imam jedinstveno zanimanje. Meni je najvažnija bezdenost mojih 150 kolega, a čime ih spuštam i izvlačim, manje je bitno, dodaje Goran, koji o životima rudara brine zarađujući, pritom, prosečnu srpsku platu.

Rudar nežnog srca!


Jedan od Goranovih kolega koji, takođe, radi na parnoj mašini, ali u suprotnoj smeni je Slobodan Đorđević. U vreme naše posete on je imao slobodan dan. Pronašli smo ga u Radničkoj ulici, gde živi sa porodicom. Kada ne upravlja mašinom koja je počela da se zahuktava u 19. veku, on gaji cveće u bašti ispred zgrade.
- Pregurala je i ceo 20. vek, a evo i u 21. radi bez obzira na to da li ima struje ili ne- kaže Slobodan.

Poslednji komentari
  • bakicaaa Vreme: 06.07.2013 08:12h

    ...super,baš bih voljela to vidjeti...

  • Goran Vreme: 06.07.2013 11:17h

    Zahvaljujem se listu "ALO" na priliozenom clanku o mom radnom mestu ... Rudarski pozdrav: SRECNO -Ristic Goran-

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP