Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

U ZEMUNU

Stepenice od nadgrobnih spomenika!

Autor: | 08.05.2013 - 18:03:00h | Komentara: 1

Stepenice na Zemunskoj Kalvariji pravljene su od Nemačkih nadgrobnih spomenika.

Stepenice od nadgrobnih spomenika u Zemunu

Stepenice od nadgrobnih spomenika u Zemunu

Stepenice na Zemunskoj Kalvariji pravljene su od Nemačkih nadgrobnih spomenika.

Drugi svetski rat odneo je mnogo nevinih ljudskih žrtava širom sveta, a nisu zaobiđeni ni građani Zemuna. Zemunci su pre svega stradali od strane tada aktuelne ustaške vlasti koja je vladala Zemunom. Međutim, osvete prema Nemcima širom sveta bile su sasvim legitimna stvar. Uništavanje nemačkih državnih, političkih ali i nacionalnih obeležja, kao i sakralnih objekata bilo je nešto što se podrazumevalo i praktično činilo i u Zemunu.
Franctal je naselje koje je nastalo organizovanim naseljavanjem Nemaca tokom devetnaestog veka. Posle II svetskog rata se svi stanovnici Franctala proteruju u Austriju, a crkva Svetog Vendelina se ruši kao i groblje na kome su Nemci sahranjivani. Crkva je bila na mestu današnje nove zgrade Osnovne škole Petar Kočić na uglu današnjih ulica Prvomajske i Hercegovačke (slika i tekst u knjizi „Suncobran na Zemunskoj rivijeri“ za koju su kao izvori korišteni radovi Branka Najholda i Miodraga Dabižića). Hercegovačka ulica se pre II svetskog rata zvala Župna i vodila je od crkve do današnje bolnice na Bežanijskoj kosi gde se nalazilo takozvano Franctalsko groblje na kome su sahranjivani Nemci katolici i evangelisti.

mermerne nadgrobne ploče iskoriste za popločavanje stepenica

Mermerne nadgrobne ploče iskoriste za popločavanje stepenica

Izgradnja bolnice na Bežanijskoj kosi bila je još jedan povod da se celo groblje ukloni, a mermerne nadgrobne ploče iskoriste za popločavanje stepenica koje idu uz Kalvariju. Kalvarija je inače katolički naziv za Golgotu, a vernici bi u okviru verskih praznika (vaskrsa) dolazili na to mesto gde stoje tri krsta simbolično prikazujući hristovo raspeće. Danas se jedan od tih krstova nalazi na katoličkom delu Zemunskog groblja.

Nekada se u ratom opustošenom Zemunu takav postupak mogao razumeti. Nekada je nekome bilo moralno da gazi po tuđim nadgrobnim spomenicima. Danas za to više nema opravdanja. Javno komunalno preduzeće je vremenom već zamenilo veći deo tih mermernih ploča i ostalo je svega nekoliko. U skladu sa tim pozivam nadležne da pod hitno zamene nekoliko preostalih ploča jer svi mi koji volimo Zemun ne osećamo se baš prijatno kad idemo tim stepenicama sa saznanjem da gazimo po nečijim uspomenama.

Poslednji komentari
  • predrag Vreme: 02.01.2015 12:04h

    I ovo je ruzno od nas ali sta su Nemci radili od nas Srba i ostalih naroda u logorima smrti je jos ruznije.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP