Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

UGROŽEN JUG SRBIJE

Stihija nosila mostove, bandere, drveće

Autor: V. Pešić | 24.01.2015 - 14:18:00h | Komentara: 0

Na poplavljenim područjima juga Srbije situacija se posle vodene stihije normalizuje, jer tokom današnjeg dana nije padala kiša.

Vladičin Han

Vladičin Han | Foto: V. Pešić

Vanredna situacija i dalje je na snazi u gradskoj opštini Vranjska Banja i u opštini Vladičin Han.
Predsednik Skupštine opštine Surdulica Novica Tončev ističe da situacije nije alarmantna, ali da preti opasnost od novih poplava zbog otapanja snega na Vlasini.
- Gradske službe su u pripravnosti jer naglo otapanje vlažnog snega na Vlasini ozbiljno moće da ugrozi niše predele prema Surdulici.Vrla se izlila i u četiri sela poplavila četrdesetak kuća i dvorišta. Situacija se postepeno normalizuje, ali su poplave pričinile ogromne štete zbog poplavljenih njiva, rekao je narodni poslanik Novica Tončev.

Poplava kod Kacapuna

Poplava kod Kacapuna | Foto: V. Pešić

Na sednici gradskog Štaba za vanredne situacije komandant i gradonačelnik Zoran Antić rekao je da su na teritoriji grada Vranja bujične poplave najviše pogodile nekoliko sela.
- Najveće štete pretrpeli su meštani Korbevca, Kupininca, Zlatokopa, Tibužda, Bujkovca i Gornjeg Trebešinja. Srećom, nema ljudskih žrtava. U selu Stari Glog odsečeno je nekoliko domaćinstava. Naložio sam dežurstva svih poverenika u mesnim zajednicama. Oni su u obavezi da danonoćno prate kretanje vodotokova. Firma "Visan“ ponudila je da besplatno dezinfikuje ugrožena područja. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje ispitaće higijensku i epidemiološku situaciju u poplavljenim kućama. Prihvaćen je moj predlog za formiranje timova koji su u subotu bili na terenu i posetili sva ugrožena sela, rekao je Zoran Antić.

Poplave kod Vranja

Poplave kod Vranja | Foto: V. Pešić

Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije u Vranju Dragana Tasića, 23. januara palo je 25 litara kišnice na svaki kvadrat zemljišta. U Vranju ističu da je uzrok poplava pogubnih razmera nagli porast vodostaja bujičnih potoka zbog otapanja snega.
Predsednik gradske opštine Vranjska Banja dr Slavica Sotirović izjavila je da se voda polako povlači i da se situacija normalizuje. Predsednica je ponovila da je bujica najveće štete počinila meštanima naselja Savinci i Ogošt, kao i sela Korbevac.
- U najvećem delu sela potopljene su njive, dvorišta i garaže. Bujica je srušila most dug pedesetak metara u centru sela. Zbog porušenog seoskog mosta, odsečeno je pedesetak domaćinstava na drugoj obali Korbevca. Voda je oborila i nekoliko električnih stubova. Velika borba vodila se za spas drugog mosta pored Južne Morave. Bitku su dobili radnici JP Uprava Banje sa mehanizacijom i meštani sela. Iščupšane topole, grane i korenje pretili su da potkopaju noseće stubove mosta,priča šef mesne kancelarije u Korbevcu Stojadin Mikić.

Novica Đorđević, zamenik predsednika gradske opštine Vranjska Banja, kaže da je najgore prošlo i da se više nikad ne ponovi. Meštanima opštine tek predstoji čišćenje i saniranje poplavljenih područja, kao i ispumpavanje vode.

Poplave Vladičin Han

Vladičin Han | Foto: V. Pešić

Đorđević je potvrdio da je zbog rušenja električnih provodnika 300 domaćinstava oko Krive Feje bez struje. Vodena stihija srušila je petnaestak provodnika. Poplave su teško pogodile opštinu Vladičin Han, naročito naselja Polom, Prekodolce, Žitorađa.

Ekipe vranjske Elektrodistribucije su na terenu i nastoje da osposobe električni vod prema Krivoj Feji.

Časlav Mladenović, direktor Direkcije za građevinsko zemljište u Vladičinom Hanu, ističe da posle prekida padavina situacija još nije normalizovana u selima Vrbovo, Mazarać, Stubal, Kacapun, Beliševo i Suva Morava.


U Jelašnici kod Surdulice meštani nemaju ni vodu ni struju.Voda je odnela mnoge puteve u opštini Vladičin Han, gde praktično nije moguće da se dođe do pojedinih mahala.

U selu Kacapun kod Vladičinog Hana odsečen je deo puta pored manastira Svetog Ilije.

Predsednica gradske opštine Vranjska Banja dr Slavica Sotirović naglašava da su porušeni svi seoski putevi u selu Panevlje. U ovom selu je ubog bujične poplave 100 domaćinstava odsečeno od sveta.

Više od 50 kuća poplavljeno je naseljima Ogoš i Savinci u Vranjskoj Banji. Bujica je odnela i deo puta u selu Stari Glog,što otežava kretanje pretežno starih i bolesnih ljudi.
 

Predsednik opštine Branislav Tošić  rekao je ranije da su evakuisane 24 ugrožene osobe, koje su privremeno utočište dobile u prihvatnom centru gradske osnovne škole. Preduzimaju se mera da se evakuišu još dve porodice iz obližnjeg sela Džep. Od ponedeljka komisija će biti angažovana na utvrđivanju štete.
Na području opštine Vladičin Han Južna Morava izlila se na pedesetak mesta.
U opštini Vladičin Han i dalje je na snazi odluka o vanrednom stanju. Ukoliko ne bude novih padavima, počeće ispumpavanje vode iz dvorišta i podrumskih prostorija.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP