Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DRAGAN VUKIĆ IZ VREOCA NA NEOBIČAN NAČIN SE ODUŽIO SVOM ROĐAKU

Stricu podigao crkvu kao spomenik! (VIDEO)

Autor: Gane Đorđević | 10.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Više od 20 godina Dragan Vukić (69) iz Vreoca nije znao tačno mesto na kome mu je sahranjen stric Života, a kad je konačno na Svetoj gori pronašao njegov grob, odlučio je da mu se oduži na jedan posve neobičan način, pa je na groblju u Lazarevcu ispred mermernog spomenika svom voljenom stricu podigao crkvu!

Dragan Vukić ispred  spomen-  -crkve

Dragan Vukić ispred spomen-crkve

Crkva na grobu

Kamen temeljac Dragan je doneo s vrha Svete gore. A u vazama se nalazi zemlja sa Zosimovog groba na Svetoj gori i njegovog kućišta u Vreocima

Bogomolja od granita koja danas krasi spomenik jeromonaha Zosima, kako je inače u Hilandaru glasilo Životino monaško ime, umanjenja je kopija seoske crkve u kojoj su kršteni vreočki rođaci.


Projektovanje i izgradnja trajali su skoro dve godine pre nego što je Dragan krajem prošlog novembra stavio ključ u bravu ovog nesvakidašnjeg svetovnog objekta.

Monah Zosim

Monah Zosim

Podvig

Dragan od 2006. svake godine odlazi na Svetu goru. “Dosad sam dva puta peške obišao svih 20 svetogorskih manastira i čak četiri puta se popeo na vrh Atosa”, hvali se on. Da je reč o pravom podvigu, najbolje govori podatak da je prilikom svake od tih šetnji morao da pređe preko 150 kilometara. Vrh planine Atos nalazi se na nadmosrkoj visini od 2.033 metra. Danas na Svetoj gori u 20 manastira živi oko 2.300 monaha.

- Spoljašni izgled istovetan je originalu, samo je enterijer donekle izmenjen. Pod je popločan poliranim granitnim pločama, a maleni kameni oltar krase dve kopije hilandarskih ikona, Isusa Hrista Pantekratora i Bogorodice Odigitrije. Iznad ulaznih vrata nalazi se kopija freske „Pokrov svete Bogorodice“, kojoj je bogomolja i posvećena.
Crkva nije tu samo radi ukrasa, nego je u funkciji 100 posto - s ponosom objašnjava odani sinovac. Kamen temeljac za crkvu Dragan je doneo s vrha Svete gore, na koji se, kako veli, popeo nekoliko puta. Pored kandila unutra su i četiri male kamene vaze.
Dve služe da se u njima pale sveće, dok se u druge dve nalazi zemlja. U jednoj ona sa

Crkva u Vreocima

Zosimovog groba, a u drugoj s njegovog kućišta u Vreocima. Zbog ovih vrednih stvari crkva je pod ključem. “Svakakav svet danas šeta okolo. Ovako, kad je crkva zaključana, računam da nije baš svejedno odvažiti se, pa razvaliti crkvena vrata”, uveren je Vukić.

Kamen temeljac Dragan je doneo s vrha Svete  gore. A u vazama se nalazi zemlja sa Zosimovog  groba na Svetoj gori i njegovog kuć

Kamen temeljac Dragan je doneo s vrha Svete gore. A u vazama se nalazi zemlja sa Zosimovog groba na Svetoj gori i njegovog kućišta u Vreocima


Jeromonah Zosim živeo je u manastiru Hilandar punih 60 godina pre nego što se upokojio 1986. godine. Od njegove smrti, pa sve do 2007, niko iz familija Vukić nije posetio monahov grob, ali je Dragan po odlasku u penziju čvrsto rešio da ispravi tu nepravdu. “Prvi put sam s tom namerom posetio Svetu goru 2006, ali sam tek naredne godine pronašao stričev grob. Pokazala su mi ga dva tamošnja kaluđera. Od tada svake godine odlazim na Svetu goru”, kaže idejni tvorac nesvakidašnjeg spomenika.

U kopiju ugrađena srpska pamet

Kopija vreočke crkve koja krasi Zosimov spomenik urađena je u razmeri 1:25, dužine je 90, širine 40 centimetara i visine metar. Projekat makete uradio je inženjer Živojin Simić, koji se iz hobija bavi 3D modelovanjem. Trebalo mu je dve nedelje da na osnovu fotografija i merenja prenese svaki detalj crkve u poseban softverski program. Bora Matijašević, jedan od vlasnika kamenorezačke radnje, kaže da je izgradnja crkvice bila veliki izazov. Dvojica njegovih radnika na njoj su radila puna četiri meseca. Posao je obavljen bez naplate, u sklopu premeštanja vreočkog groblja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP