Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ZVUČI NEVEROVATNO, ALI JE ISTINITO

Šumadijski mornari!

Autor: Biljana Nenković | 20.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Da li ste ikada čuli da Šumadinci hoće da budu mornari! A nemaju ni more! Jedva nešto vode, po kojoj ni čamci ne mogu baš dobro da plove. Ali nije šala - u Kragujevcu živi više od 30 mornara, iako je prvo more udaljeno 500 kilometara. Osnovali su Jedriličarski klub i već uveliko plove pod zastavom sa imenom svog grada.

Ko kaže da su  Šumadinci  netalentovani za vodu

Ko kaže da su Šumadinci netalentovani za vodu

Koliko je ljudima čudno osnivanje prvog jedriličarskog kluba u Šumadiji, najbolje objašnjava Čedomir Lazić, jedan od članova sa već velikim iskustvom u plovidbi. On kaže da bi to bilo isto kada bi u Dubaiju osnovali hokejaški klub.


Žene na brodu nisu baksuz!


Mornari iz Kragujevca ne veruju da žene na brodu donose nesreću. Naprotiv! Branislav Bojić nas moli da posebno objavimo poziv damama da im se priključe, kako bi osnovali žensku ekipu u svom klubu. Zasad imaju jednu devojku koja im se pridružila!

- Život počinje tamo gde se završava obala! Nije tačno da su Šumadinci netalentovani za vodu. U Kragujevcu imamo uspešan vaterpolo klub, naša deca pobeđuju na takmičenjima u plivanju. Ja sam se, recimo, rodio na brodu, na putu od Visa do Splita. Valjda se tada inkognito u moje gene „ubacio“ neki mornarski kod - objašnjava Čeda zbog čega mu je draže otvoreno more.

Kragujevčani koje je zaposeo Posejdon već iza sebe imaju toliko pređenih nautučkih milja da bi mogli pola planete da oplove. Svi su prošli obuku za plovidbu u beogradskoj školi „Vega“ i imaju potrebne dozvole i sertifikate bez kojih ne uzimaju kormilo u ruke.

Dosad plovili Jadranskim,  Jonskim i Egejskim morem

Dosad plovili Jadranskim, Jonskim i Egejskim morem

 
- Svesni smo da sama ideja da osnujemo klub u ovom dibidus kontinentalnom delu sveta zvuči zanimljivo, ali verujte, postalo je još zanimljivije kada smo se „razmahali“ i počeli da plovimo Jadranskim, Jonskim, Egejskim morem - kaže Dejan Blagojević, predsednik prvog jedriličarskog kluba u ovom delu Srbije.

Klub još uvek nema jedrilice u svom vlasništvu. Potrebno je da ih imaju pet kako bi bili ravnopravni članovi Jedriličarskog Saveza Srbije i ostvarili svoj cilj.

Iako je prvo more udaljeno 500 kilometara, u Kragujevcu trenutno živi više od 30 mornara. Osnovali su i Jedriličarski klub i uve

Iako je prvo more udaljeno 500 kilometara, u Kragujevcu trenutno živi više od 30 mornara. Osnovali su i Jedriličarski klub i uveliko plove

- Cilj nam je da deca u Šumadiji imaju priliku da probaju nešto sasvim novo. Krajnja instanca je da na jezeru u Šumaricama organizujemo obuku za jedrenje u klasama optimist za decu od 8 do 14 godina - dodaje Blagojević, inače informatičar po struci.

Najstariji mornar

Arhitekta Aleksandar Nenković prvi je Kragujevčanin koji je imao brod u svom vlasništvu. Pre više od četvrt veka kupio je „ljušturu“ broda u Portorožu i sam ga napravio. Kasnije je taj brodić zamenio uvoznim iz SAD, kojeg je sam dovezao iz Francuske do crnogorske obale.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP