Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BORIS BATALOVIĆ IZ KRAGUJEVCA USPEO DA STARI ZANAT OTRGNE OD ZABORAVA I DOBRO MU IDE

Šumadijski Stradivari traži šegrta!

Autor: B. Nenković | 07.02.2014 - 08:02:00h | Komentara: 2

Boris Batalović iz Kragujevca, jedini školovani graditelj violina u ovom delu zemlje i jedini Srbin koji je završio školu „Antonio Stradivari” u Kremoni, za manje od dve godine posle otvaranja svoje radionice, iako se tome niko nije nadao, doživeo je ne samo da njegov posao opstane već i da potraži šegrta.

Boris Batalović

Boris Batalović | Foto: B. Nenković

Sa retkim zvanjem, majstor violinar, u svom ateljeu u centru Kragujevca i pomoću alata sa kojim su se violine na istovetan način pravile i pre 300 godina, Boris je odlučio da potraži pomoćnika u izradi instrumenta koji baš i nije tipičan za Šumadiju.


- Tražim šegrta! Nekog ko voli da radi sa drvetom oseća ga i strpljiv je. Solidno može da se živi od ovog posla. Zanimljivo je i nije stresno. Jedna violina pravi se dva-tri meseca, a koristim znanje koje sam stekao u italijanskoj školi „Stradivari“. Napravio sam do sada tri za muzičku školu u Ćupriji i to su prve violine koje su ikada nastale u jednoj radionici u Šumadiji. Nikada ranije u Kragujevcu nije postojala ni slična radionica. Zato ljudi zastaju pored izloga, uđu da popričaju. Raspituju se čime se to bavim. Popravljam violine i našim priznatim umetnicima Jovanu Bogosavljeviću, Igoru Vasiljeviću, zatim učenicima muzičkih škola - priča Boris Batalović za „Alo!”.

Boris Batalović

Boris Batalović | Foto: B. Nenković

Boris je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu na odseku za violinu. Međutim, nije video sebe samo u muziciranju, već je želeo i da pravi instrumente na kojima svira. Otišao je u Kremonu i uspeo da upiše najpoznatiju školu za izradu gudačkih instrumenata. Za 70 godina postojanja škole „Antonio Stradivari”, bio je jedini iz Srbije koji je tu stekao znanje i zvanje.


Ovaj konzervatorijum važi za najugledniji među četiri renomirana u Evropi i naslanja se na tradiciju izrade instrumenata koju je započeo Andrea Amati sredinom 16. veka. Amati je i konstruisao violinu koju poznajemo u današnjem obliku. Osnivanje ateljea posle petogodišnjeg školovanja je, kaže, bio logičan sled događaja.

Boris je jedini Srbin koji je završio školu „Stradivari“ u Kremoni

Boris je jedini Srbin koji je završio školu „Stradivari“ u Kremoni | Foto: B. Nenković

- Svako ko želi da vidi kako nastaju instrumenti može da dođe u ovaj atelje. Violine pravim sa skoro istovetnim alatom i na isti način kao što su je pravili stari i čuveni majstori. Moja radionica se razlikuje samo po tome što umesto sveće imam lampu i peć na struju - kaže Boris, koji je do sada stavio svoj potpis i na dva violončela i jednu violu.

Poslednji komentari
  • Никола Бурсаћ Vreme: 07.02.2014 11:31h

    Ћао Бато друже :-) Ја би ти врло радо био шегрт :-)

  • Saša Vreme: 07.02.2014 12:31h

    Kolka plata?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP