Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ŠOKANTNI PODACI UPRAVE ZA RODNU RAVNOPRAVNOST

Svaka druga žena je žrtva nasilja!

Autor: A. E. | 24.11.2012 - 09:02:00h | Komentara: 3

Svaka druga žena u Srbiji žrtva je nekog oblika nasilja - fizičkog, psihičkog, ekonomskog ili seksualnog!

Nasilje nad ženama sve češće

Nasilje nad ženama sve češće | Foto: Shutterstock

Ovi frapantni podaci saopšteni su na Nacionalnoj konferenciji „Borba protiv nasilja u porodici, šta dalje?”, koju je uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške juče organizovala Uprava za rodnu ravnopravnost Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Srbije.


Brojke o nasilju nad ženama u Srbiji govore same za sebe. Prema podacima istraživanja sprovedenog 2010. godine, čak 54,2 odsto žena bilo je tokom života izloženo nekom obliku nasilja.
Najrasprostranjenije je psihičko (46,1 odsto), za kojim slede kombinacije psihičkog i fizičkog (17,3 odsto), pa fizičkog, ekonomskog i psihičkog (12 odsto), te psihičkog i ekonomskog (osam odsto). Šokantno je da je čak 30 odsto žena pretrpelo težak oblik fizičkog nasilja, poput davljenja, pečenja i napada raznim oružjima!

Psihičko i fizičko  zlostavljanje žena najčešće trpi od bračnog  partnera (78 odsto  slučajeva), a potom  od sina (devet odsto)

Psihičko i fizičko zlostavljanje žena najčešće trpi od bračnog partnera (78 odsto slučajeva), a potom od sina (devet odsto) | Foto: Shutterstock


Najteži oblik dokazivog maltretiranja definitivno je psihičko nasilje, koje utiče na identitet žene, njeno samopouzdanje i, naposletku, psihičko zdravlje. Posledice takvog nasilja ne pogađaju samo ženu, već imaju dalekosežnije posledice, koje su razorne i po njenu porodice, ali i celo društvo.

Kako je tim povodom izjavila Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, nasilje nad ženama je najčešći oblik nasilja u prodici, koji pogađa čitav svet.

Nacionalna konferencija  „Borba protiv  nasilja u porodici, šta dalje?“

Nacionalna konferencija „Borba protiv nasilja u porodici, šta dalje?“ | Foto: Vesna Lalić


- Najčešće ga čine partneri, bračni i vanbračni, čak u 78 odsto slučajeva. U devet odsto to je sin, a u 4,2 odsto slučajeva ćerka. Prošle godine je u Srbiji ubijeno 46 žena, koje su žrtve nasilja, a smrt njih 27 je direktna posledica nasilja u porodici - rekla je Božovićeva.

Prvi sekretar norveške ambasade u Srbiji Roger Jorgensen rekao je da je svaka treća žena u svetu žrtva nasilja i da je rešavanje tog problema prioritet na globalnom nivou.

Na inicijativu Uprave za rodnu ravnopravnost, između ostalog, usvojen je Zakon o ravnopravnosti polova 2009. i Nacionalna strategija za poboljšanje položaja žena i unapređivanje rodne ravnopravnosti 2011. godine.

Sve češće prijave


Ipak, iako je za razliku od sveta, gde je svaka treća žena žrtva, a u Srbiji svaka pripadnica nežnijeg pola na udaru nekog oblika nasilja, situacija u našoj zemlji znatno se popravila, izjavila je Brankica Janković, državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i direktorka projekta „Borba protiv rodnog i seksualno zasnovanog nasilja”.
- Istraživanje je pokazalo da je svaka druga žena žrtva nekog oblika nasilja, kao i da nema bitne razlike između gradskih i seoskih sredina. Ali, danas više od 75 odsto žena smatra da se žrtva treba obratiti nekoj od institucija. Podignut je nivo svesti o neprihvatljivosti nasilja nad ženama, ljudi danas manje okreću glavu i češće prijavljuju takve slučajeve, ali borba nije završena - rekla je Jankovićeva.

Poslednji komentari
  • Jovana, Vreme: 24.11.2012 09:57h

    Ja sam bila zrtvo psihofizicke torture mog bivseg sefa..Pokusao je i seksualno da me napastvuje. .Obratila sam se pokrajniskom funksioneru za ravnopravnost polova i naravno dao je podrsku njemu.!

  • sladjana Vreme: 25.11.2012 09:34h

    Radim u palati pravde i prilikom napredovanja na radnom mestu iako sam imala najbolje ocene kao i strucnu spremu,napredovala su od nas troje ,muskarci.Kad sam se obratila Ministartvu za rad i soc. politiku, dobila sam naravno odgovor da rukovodilac odlucuje o izboru,a da nema svrhe zalbi nego da budem fina,poslusna Verovatno su mislili da kradem,,namestam predmete i sve sto ne ide uz moralno podobnu osobu.Ko ce onda van te zgrade da nadje pravdu.

  • Daniella Vreme: 26.02.2014 04:52h

    Drago mi je da se konacno bar prica o nasilju nad zenama i decom u Srbiji. To bar nesto znaci do sada smo samo cutali i nismo nista preduzimali kao da je to sasvim normalna pojava maltretirati zene i decu. Strasno mi je zao Jovana i Sladjana za vasa uzasna iskustva. Ja srecom zivim u Americi gde diskriminacija bilo koje vrste nije dozvoljena i kad bih se ja pozalila rukovodstvu kopmanije da nisam dobila zasluzenu poziciju jer sam zena oni bi definitivno izvrsili istragu. Obzirom na moral i na sve ono sto ste pokupili sa dna iz Amerike i zapada nije cudo da se zene ne postuju. Drago mi je da sam svoje dete izvukla odande. Zgrozena sam sa padom morala u Srbiji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP